Forssan museon alkava vuosi: Kokoelmia, Tähtien tarina ja Forssa Textile Week uudelleen

Vuosi 2024 näyttäytyy Forssan museossa moninaisena kimarana. Vuoden aloittaa tiukkatahtinen kokoelmatyön jakso. Kesänäyttely Arja Mattilasta jatkaa kuosisuunnittelijoiden elämäntyönäyttelyiden sarjaa. Kesän kruunaa elokuussa Forssa Textile Week.

Forssan museon alkava vuosi: Kokoelmia, Tähtien tarina ja Forssa Textile Week uudelleen | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Lähdemme vuoteen 2024 innokkaalla ja sisukkaalla mielellä, toteaa museonjohtaja Kati Kivimäki.

– Työlistalla on paljon erilaisia asioita, joista osa näkyy museon asiakkaille suoraan näyttelyinä ja tapahtumapuolella, osa taas suuntautuu museon ydintoimintoihin ja vahvistaa museon asiantuntijuutta ja osaamista pitkällä tähtäimellä. 

Alkuvuodesta Forssan museossa käydään läpi mittavaa, n. 22 kuutiometrin arkistoaineistoa Finlaysonin toiminnan ajalta. Arkistoaineisto lisää museon tekstiilikokoelmaan liittyvää tietoa. 

– Aineisto pakattiin lavoille vuonna 2019 tilanvaihdoksen yhteydessä, toteaa amanuenssi Asta Louhelo.

–  Silloin emme osanneet tarkkaan arvioida aineiston tarpeellisuutta. Kuosikeskuksen perustamisen ja siihen liittyvän tekstiilikokoelmien luetteloinnin myötä tiedämme aiempaa paremmin, mitä tarvitsemme. Siksi on hienoa päästä käsiksi tähän kokonaisuuteen. Lisäksi pakatussa aineistossa on paljon sellaisia aihepiirejä, joista tutkijat ovat kyselleet – jatkossa voimme palvella myös heitä.  

Forssan museon alkava vuosi: Kokoelmia, Tähtien tarina ja Forssa Textile Week uudelleen | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Heinä-elokuussa 2024 kuosisuunnittelija Arja Mattilasta elämäkertanäyttely. 

– Arja Mattila oli Finlaysonin ateljeen pitkäaikaisin kuosisuunnittelija, kertoo museolehtori Kristiina Huttunen.

– Ja lisäksi hän kuului Forssan tehtailla useassa sukupolvessa työskennelleeseen Tähden tehtaalaissukuun. Sukutaustansa ansiosta hän toimi siltana vanhan tehtaalaisuuden ja uuden ajan välillä. On kiinnostavaa sukeltaa hänen kuosihistoriaansa ja tuoda se kesäksi yleisön eteen.

Elokuussa kesätarjonta täydentyy toista kertaa järjestettävän Forssa Textile Weekin kautta.  15.–18. elokuuta järjestettävää tekstiiliviikkoa valmistelevan projektikoordinaattori Tuuli Ravantin mukaan ensimmäinen Forssa Textile Week sai niin hyvää palautetta, että on mielekästä lähteä koostamaan tapahtumaa uudesta näkökulmasta. 

 – Teemamaamme on tällä kertaa Ruotsi.  Kuten edelliselläkin kerralla, tekstiiliviikko koostuu paneelikeskusteluista, tuotemyynnistä sekä kiinnostavista näyttelyistä.

Forssan museon alkava vuosi: Kokoelmia, Tähtien tarina ja Forssa Textile Week uudelleen | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Forssan museon Galleria Moletin vuosi 2024 pitää sisällään kuukausittain vaihtuvan näyttelykombon. Paraikaa Galleria Moletissa on nähtävissä tammelalaislähtöisen kuvataiteilija Ottilia Roosin kauhukeramiikkaa.

Aiheeseen liittyviä juttuja