Vahva valkoinen – Tekstiilitöitä vahvoista naisista valkoista väriä tulkiten

Tekstiilityönäyttelyssä on yhdeksän tulkintaa valkoisesta tekstiilipinnasta ja siitä, mihin valkoinen väri ajatukset vie. Näyttelyssä ovat mukana Anja Broström (Espoo), Eija Jokitalo (Vantaa), Pirjo Kekäläinen (Järvenpää), Aini Kuosmanen (Pieksämäki), Raija Manninen (Jyväskylä), Tuija Oravainen (Vantaa), Britta Passoja (Oulu), Alli Rinne (Lahti) ja Auli Saukkonen (Vantaa).

Vahva valkoinen – Tekstiilitöitä vahvoista naisista valkoista väriä tulkiten | Kulttuuri | Kotiseutulainen

– Valkoisen kankaan käyttö on haastavaa värillisissä kangassommitelmissa. Jo pienikin pala valkoista ponnahtaa esiin ja jättää muut värit varjoonsa. Kun me Neuliaiset olemme vuosia värjänneet ja manipuloineet kankaita valkoista väriä vältellen, oli haastavaa tarttua valkoiseen. Osa meistä käyttikin Forssan tehtaan kuositilkkuja lähtövärinä, jonka ympärille valkoinen lähti kehittymään. Olimme sopineet, että työssä olisi valkoista ainakin 70 prosenttia ja teokset tehdään kotoa jo löytyvistä kankaista. 

  – Näyttelymme on kunnianosoitus niille vahvoille Forssan puuvillatehtaan naisille, jotka ovat olleet kuvioimassa valkoista kangasta 1800-luvulta lähtien. Me tämän ajan naiset tavoittelimme sitä, mitä historiallisten kuosien ja pinnan alla on ollut. Olemme onnekkaita voidessamme nyt esitellä työt kuosien suomalaisessa alkukodissa. 

Luovan tilkkuilun ryhmä Neuliaiset on perustettu 2003. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä yhdeksän eri puolilla Suomea asuvaa tekijää. Yhteiset kesäkurssit ja vuosittaiset teemanäyttelyt haastavat kehittämään kunkin omaa tekstiili-ilmaisua.  

Näyttely on avoinna 14.11.2021 asti Forssan museon Galleria Moletissa, Wahreninkatu 12, 30100 Forssa, www.forssanmuseo.fi.  Moletti on avoinna ti–pe 10–16, la 10–14, su 12–16. Vapaa pääsy.

Aiheeseen liittyviä juttuja