Petra Heikkilä on Iittalan naivistien julistetaiteilija

Forssalais-tammelalaisen taustan omaavalla taiteilija Petra Heikkilällä on takanaan elämänsä tähän mennessä kiireisin vuosi.

Petra Heikkilä on Iittalan naivistien julistetaiteilija | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Petra Heikkilä löysi taiteellisen tyylisuuntansa jo teinivuosinaan vaikuttuessaan naivismin ilmaisuvoimasta. Kuva: Mikko Perkiö.

Kuvataiteilija Petra Heikkilä kertoo työntäyteisiä kuulumisia. Yhtenä tuoreista kokemuksistaan Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kasvatti tuo esille puolivuotisen pestin nykyisen kotikaupunkinsa Tampereen Linnainmaan päiväkodin taidepedagogina.

Uutta ja ajankohtaista Petra Heikkilälle on myös nouseminen lajinsa valtakunnallisena merkkikatselmuksena asemansa vakiinnuttaneen Naivistit Iittalassa -näyttelyn julistetaiteilijaksi.

− Upealtahan se tietysti tuntuu, kun maalaukseni pääsi tällaiseen edustustehtävään, hän toteaa.

Nimekseen Yhdessä ylöspäin saaneessa julistemaalauksessa villakoirat muodostavat omintakeisen pyramidin.

− Villakoirat ovat sirkuskoiria ja sirkus on naivismin klassikko. Pyramiditempussa on puolestaan jokaisella osallistujalla ratkaiseva rooli rakennelman koossa pysymisessä, Petra Heikkilä toteaa.

Julistemaalauksen idea syttyi hänelle Naivistit Iittalassa -näyttelyn kuraattorina ensimmäistä kertaa toimivan Veikko Halmetojan joulukuun alussa lähettämästä videotervehdyksestä.

− Koin hänen tervehdyksensä viestiksi naivistitaiteilijoiden yhteishengen nostattamisen. Se liikautti mieltäni jotenkin perustavanlaatuisella tavalla.

Niinpä Petra Heikkilä tarttui aiheeseen sisäisestä kutsumuksesta oma-aloitteisesti. Kävi siis niin päin, että ensin valmistui teos, joka sitten valittiin Iittalan kesän 2021 Naivistinäyttelyn tunnukseksi.

Hän määrittelee maalauksensa pyramiditemppu kuvaavan tavallaan myös selviytymistä koronasta sekä Iittalan onnistunutta kesää.

Viisitoista vuotta Iittalassa 

Petra Heikkilä on kuulunut kutsuperiaatteella järjestettävän katselmuksen osanottajiin vuodesta 2006. Taiteilija sai vaikutteita naivismin ilmaisuvoimasta jo teinivuosinaan vieraillessaan vanhempiensa kanssa Iittalan kesänäyttelyssä.

− Innostumistani näyttelyä kohtaan lisäsivät osaltaan siellä 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosikymmenellä töineen esiintyneet tuttuni kuten urjalalainen Anja Piirola sekä forssalainen Aaro Rauhala, jonka oppilaisiinkin minun oli aikanaan onni kuulua.

Näyttelyretkien lisäksi Petran vanhemmat ovat vuosien varrella innostaneet ja kannustaneet tytärtään muillakin tavoilla taiteen pariin.

− Kodin tuki on ollut minulle todella tärkeä, hän painottaa.

Taidepedagogina päiväkodissa 

Kesäkuun alussa päättynyt täysipäiväinen pilottihanke Linnainmaan päiväkodin taidepedagogina liittyi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan kokeiluun, josta Tampereella pääsi osalliseksi yhteensä neljä päiväkotia.

Petra Heikkilä pitää kokeilua tervetulleena kokemuksena sikälikin, että hän pääsi sen myötä toteuttamaan omaksi missiokseen tuntemaansa osallisuutta pientenkin lasten parissa.

− Samalla mielessäni vahvistui entisestään käsitys, että taidepedagogin olisi oltava päiväkodin vakiokalustoa kaikkialla. Pitkällä aikajänteellä samojen lasten kanssa toimiva pedagogi voisi tuoda lasten arkeen todella voimauttavia asioita.

Puolivuotisjakson tuloksensa syntyi päiväkotiin myös Petra Heikkilän johdolla talon eri ryhmiin kuuluvien kanssa kolmen seinän suuruinen yhteistaideteos. Siinä Petran maalaamille jättimäisille lasten kasvokuville maalattiin vieläkin jättimäisemmät puhekuplat, jotka olivat täynnä lasten suunnittelemia piirroksia. Mahdollisuuden teoksen syntyyn avasivat peruskorjatun päiväkodin tyhjät seinät.

20 vuotta kirjailijana 

Petra Heikkilä valmistui kuvataideopettajaksi nykyisin Aalto-yliopistoon kuuluvasta Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2008. Ennen sitä hän opiskeli Tuusulassa toimivassa Pekka Halosen akatemiassa.

Opettamisesta Petra Heikkilälle on kertynyt kokemusta Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa sekä Valkeakoskella toimivasta Kuvataide- ja käsityökoulu Emilistä.

Suuri yleisö on oppinut tuntemaan hänet varsinkin kirjoistaan. Niistä ensimmäisenä ilmestyi Mikko Kettusen pupupöksyt vuonna 2001, joten hän viettää kirjailijana juhlavuottaan. Tällä hetkellä hänen nideluettelonsa kattaa alun toistakymmentä nimikettä.

Viimeksi kulunutta vuottaan Petra Heikkilä luonnehtii elämänsä tähän mennessä kiireisimmäksi. Opetuksen sekä oman taiteen tekemisen ohella elämää ryydittävät kolmilapsisen perheen äitiyteen liittyvät ruuhkavuodet.

− Olen huomannut, että kiire on pitänyt sisällään itseään omalla positiivisella tavallaan ruokkivan kierteensä. Tehtävien kasaantuminen kasvattaa myös kykyä niistä selviytymiseen. Pitää vähän kuin oppia luistelemaan siinä kaiken päällä niin, että asiat sujuvat.

Petra Heikkilä kertoo pitävänsä edelleen säännöllisesti yhteyttä juurilleen.

− Vierailut esimerkiksi vanhempieni luona auttavat pysymään ajan hermolla Forssan seudun elämänmenosta.

 Naivismikatselmus Yhteisöllisyys-teemalla 

Naivistit Iittalassa -näyttely toteutuu tänä kesänä nimellä Yksissä tuumin ja teemalla Yhteisöllisyys. Näyttely jatkuu Iittalan Lasimäellä sijaitsevassa vanhassa puukoulussa 29. elokuuta asti ja on avoinna päivittäin kello 10-19.

Mukana näyttelyssä on töineen 50 taiteilijaa, heidän joukossaan kymmenen ensikertalaista. Tapahtumassa ensimmäistä kertaa kuraattorina toimiva Veikko Halmetoja kirjoittaa näyttelyesitteessä kokonaisuuden koostuvan erilaisista osa-alueista kuten ihmisten arki, sadut ja fantasia, kaupunkien kauneus sekä maaseudun vihreys.

Vuosittain järjestettävä Naivistit Iittalassa -näyttely on toteutunut kesäisin Lasimäellä vanhassa puukoulussa vuodesta 1989 alkaen.

Teksti: Erkki Kuronen

Aiheeseen liittyviä juttuja