Valoa päin

Matka lyhenevien päivien ja pitenevien öiden kautta kohti joulun ihmettä on pikkujouluherkkujen ja musiikkiesitysten avulla vaivan arvoinen.

Valoa päin | Pakina | Kotiseutulainen

Vaikka pimeys painaa mieltä maata kohti, niin samalla se vahvistaa sisäisen valon tarvetta. Pimeyden myötä esiin nousseille mielen luomille uhkakuville ei pidä antaa liikaa valtaa.  Meillä on sittenkin kaikki hyvin tässä ja nyt – olemme olemassa, hengitämme ja tunnemme. Ihmisellä on tunne olemassaolosta, vaikka tiede on selvittänyt ihmisen perimän ja fyysisen toiminnan mekanismeja, se jättää yhä ihmisen itsensä arvoitukseksi. Ihmisarvon ydin on juuri ihmisenä olemisen arvoituksessa. Kaiken voi selittää sanoin, mutta jos vähänkään pohdimme sanan ”totuus” merkitystä, niin paljastuu hyvin monenlaisia tulkintoja.

On valinnan paikka, mitä ihmisen elämästä ajattelemme. Otammeko sen vastaan tarkoituksenmukaisena elämänkouluna, jossa jokainen kohtaamamme vastoinkäyminen tai niin ns. ”ongelmallinen” tyyppi tai ihmisryhmä, on oppiläksy, joka johtaa laajempaan ymmärrykseen elämän monimuotoisuudesta. Vai elämmekö joka päivä rankaisten itseämme ajattelemalla sitä, miten väärin kaikki on ja miten huonosti meitä on kohdeltu. Pimeys, kurjuus ja kylmyys ovat todellisia kokemuksia, mutta niin on valo, runsaus ja lämpökin. Meillä on erilaiset lähtökohdat ja kyvykkyydet elämästä selviytymiseen, mutta loppujen lopuksi olemme samanlaisia eri sävyillä varustettuja ihmisolentoja, joiden sisin kaipaa sitä rakkautta ja hyväksyntää, joka kuuluu kaikille – sekä itsellemme että muille. 

Valon odotus antaa toivoa – sen avulla jaksamme. Kun hetki koittaa saamme kokea valon syntymän ihmeen. Kristillisessä uskomusjärjestelmässä Jeesus-lapsi edustaa valoa. Joulun lapsi on toive uudesta maailmasta, jossa ihminen saa elää rauhassa ja rakastettuna. Lapsessa on jotain, joka pysähdyttää miettimään elämän ihmettä. Sanojen ”ihme” ja ”ihminen” oletetaan etymologisesti johtuvan sanasta ”inze”, joka on alun perin tarkoittanut vierasta. Vieraus on pelottavaa, mutta myös kiinnostavaa. Uuden vuoden kynnyksellä antakaamme itsellemme aikaa luvan kanssa ihmetellä sitä, mitä ei vielä ole olemassa.

Uteliasta joulun odotusta kaikille!

Eliisa Lintukorpi

Aiheeseen liittyviä juttuja