Lahtonen & Aho

Tulin Forssaan vanhempieni muuttokuorman mukana polvihousuikäisenä samoihin aikoihin kun nuoret herrat Hannu Lahtonen ja Kalevi Aho syntyivät juuri tuossa pikku kauppalassa.

Lahtonen & Aho | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Polkumme risteilivät sittemmin samoissa Tyykikylän nurkissa. Veistelimme haaveiden kaarnalaivoja, joita laskimme Loimijoen virran vietäviksi. Hannun ja minun veneeni juuttuivat Porin Kirjurinluodon jazzhiekkoihin. Kalevin veneet jatkoivat maailman klassisen musiikin valtamerille. 

Sain isäinpäivän lahjaksi perheeltäni Hannun kirjoittaman kirjan; MAAILMA ON MUSIIKISSA Kalevi Ahon elämää ja tekoja (TEOS). Kirjan varsinaiset tarinat mahtuvat 271 sivuun ja jatkuvat tietokirjailijan huolellisuudella aina sivuun352 sisältäen tietopaketin Kalevin sävellyksistä ja päätyen henkilöhakemistoon, joka sisältää 725 nimeä.

Kalevi Ahon musiikki sisältää äärettömän maailman. Prologin jälkeen ensimmäinen kappale on otsikoitu; Forssasta eväät maailmalle ja viimeinen kappale esittää kysymyksen: Mitä nyt? Keskiosaan mahtuu vielä yli 30 kuvaa.

Kirjassa ei ole yhtään pitkää sivua, vaan klassisen nykymusiikin maailma aukeaa sinfonisen alkukiihdytyksen jälkeen avaruusmatkaksi tähtien tuolle puolen. Pikkupoika Kalevin haaveeksi kirjan takakannessa mainitaan halu tulla tähtitieteilijäksi. Tähdet ovat kasvaneet musiikiksi.

´Kalevi kertoo tarinaosuuden lopussa menevänsä keväisin katsomaan luontoon kylmäkukkia, siinä on hänelle tarpeeksi pyhyyttä…´ Puhe keskeytyy Kalevin katsoessa kelloa; päivän tärkeä tehtävä odottaa. Säveltäjä muuttuu hetkessä isoisäksi, kun tyttärentytär on haettava tarhasta – silminnähden mieluisa tehtävä. ”Nyt on tullut mahdollisuus kokea uudestaan, miten lapsi kehittyy ja kasvaa.” Kirjaa Hannu Kalevin sanoneen. Noihin ajatuksiin on kolmannen isoisän helppo yhtyä.

Pertti Munck

Aiheeseen liittyviä juttuja