Ethän ole joulumököttäjä

Minulle joulu on ihana asia. Joulu on perhe, suku, rakkaus, pienet joulupaketit, joulupukki, jouluruokaa, joulutuoksut,…

Ethän ole joulumököttäjä | Pakina | Kotiseutulainen

Minulle joulu on ihana asia. Joulu on perhe, suku, rakkaus, pienet joulupaketit, joulupukki, jouluruokaa, joulutuoksut, joulukirkko ja joululaulut. Minun lapsuuden joulut olivat onnellisia. Vietin kaikki lapsuuteni jouluni Forssassa mummolassa serkkujen, isovanhempien ja vanhempien kanssa. Joulu oli jännittävä, iloinen ja herkullinen asia.

Sitten joulutraditiot muuttuivat. Mummolan joulut loppuvat ja kotijoulut alkoivat. Minulle selvisi sellainen asia, että äitini oli joulumököttäjä. Teknisesti joulun symbolit olivat paikalla. Kinkku, lanttulaatikko, joulukuusi, paketit ja joulun tuoksut. Mutta. Joulumököttäjä oli raatanut ja kiirehtinyt ja yrittänyt suorittaa täydellistä joulua. Monesti jouluruoka syötiin itku silmässä, marttyyrina, väsyneenä, kireänä ja vihaisena. Lakkasin pitämästä jouluista. Kotoa muuttaessani ilmoitin, etten aio koskaan tulla jouluksi kotiin. Enkä muuten mennyt.

Kun oli minun vuoroni järjestää ensimmäinen joulu, oli minullakin lipsahtaa joulumököttämisen puolelle. Kaiken piti olla täydellistä. Olin kutsunut äitini nauttimaan itsetehdyistä jouluruuistani ja täydellisestä suorituksestani. Leivoin, kokkaisin, joulupaketoin, paistoin kinkun lisäksi laatikot, joululeivät ja kotijuustot ja puunasin kaappien sisäpuoletkin ja kudoin joululahjoja. Suoritin joulua yötäpäivää.

Lopputulemana minulla oli jouluaattona niin suuri päänsärky, että hädin tuskin pääsin joulupöytään, enkä minä edes ole mikään päänsärky ihminen. Minulla ei ole ollut päänsärkyä ennen sitä joulua eikä sen jälkeen.

Opin onneksi kertaheitolla. Joulukuun saapuessa minut valtaa rauha. Teen itse jos nautin siitä, jos en tee delegoin, jos en voi delegoida ostan ja jos en halua mennä kauppaan en osta. Haluan, että on siistiä mutta opettelen kestämään, jos kaikki ei ole täydellistä. Mikään jouluruuhka tai postissa paketin jonottaminen ei saa mieltäni kiristymään. Meditatiivinen mindfullness tunnelma tyynnyttää sydämeni sykkeen. (Tietysti toivoisin, että osaisin tämän taidon paremmin muinakin kuukausina kuin joulukuussa.) Mikään ei ole pakko. Jos en ehdi lähettää joulukortteja en lähetä. En koe mielipahaa niistä korteista, jota itse saan. Opin rakastamaan joulua uudelleen.

Viime jouluna minulla oli erityisoikeus viettää joulutunnelmia Forssassa tutussa Villaforssissa, jossa lapsenakin tepastelin. Siihen lapsuuden joulutaikaan oli helppo hypätä. Tänä vuonna jatkan samaa traditiota. Joulukuusi on jo paikoillaan ja tontut hiipivät nurkissa. Joulun tuoksut ja tunnelmat ovat läsnä. Traditionaalisia rakkaudella tehtyjä jouluherkkuja ja talon tunnelmaa pääsee joululounaiden merkeissä muutkin Forssalaiset maistelemaan. Glögi takkatulen ääressä kruunaa joulun odotuksen kiireettömän tunnelman, jopa kiireenkin keskellä.

Jouluvinkkini: Älä ole joulumököttäjä, äläkä joulunvalmistelumököttäjä. Millainen on sinun joulufiiliksesi, vaikuttaa eniten siihen, millainen on kaikkien muiden joulufiilis, puhutaan sitten siitä postivirkailijasta, naapurista tai omasta perheestä. Joulu on mielentila.

Arkivinkki: Joulumieltä kannattaa jatkaa kaikille vuoden päiville. Ei olla arkimököttäjiä eikä työpaikkamököttäjiäkään. Se miten sinä ajattelet, puhut ja toimit ei ole vain sinun henkilökohtainen asiasi, vaan se vaikuttaa koko yhteisöön. Ole valo, älä valonviejä. 

Maarika Maury 
Villaforssin emäntä
Kissconsulting

Aiheeseen liittyviä juttuja