Parantaja Daria Kalevintytär kulkee Torronsuon ikiaikaisilla mailla

Torronsuon haltia tarinoineen johdattaa hämäläisyyden juurille luonnon ja taustamme ymmärtämisen kautta. Niin pohjoisiin taruihin kuin tutkittuun tietoonkin perustuvat tarinat johdattavat menneelle vuosituhannelle pohtimaan elämänmenoa aikana, jolloin hämäläiset olivat eräkansaa suomalaisten maan takana.

Parantaja Daria Kalevintytär kulkee Torronsuon ikiaikaisilla mailla | Luonto | Kotiseutulainen

Parantajien sukua

Torronsuolla kulkiessa voit nähdä entisaikojen parantajan kulkemassa paljain varpain, tai pakkasella töppösin, pitkin suon reunaa. Parantaja Daria Kalevintytär kulkee Torronsuon ikiaikaisilla mailla kuin kotonaan, tuntien niin suoluonnon historian, kuin sen asukkaat ja kasvillisuudenkin, voidakseen hyödyntää esivanhemmiltaan opittuja taitojaan hengenpitimikseen ja kanssakulkijoidensa hyväksi.

Parantaja Daria Kalevintyttären juuret ovat, kuten suurimman osan meistä nykysuomalaisista, itämerensuomalaisuudessa ja sen monipolvisessa kulttuurissa. Tosin vanhat tarut kertovat parantajien olevan metsän kuninkaan sukua. Voimallisimpana parantajan perimässä vaikuttaa ulospäinsuuntautuva karjalaisuus, vahvistettuna puraisulla keskisen suomen metsästäjä-keräilijä -kulttuuria ja ripauksella savolaista jääräpäisyyttä ja hämäläisen hitauden juurilla mietiskelyä. Kaiken yhteen punomana vitsana on aina kulkenut vahva luontoyhteys. Omasta luontosuhteesta, luonnon voiman ymmärryksestä ja oman kulttuurillisen historian tuntemisen halusta kumpuavat Torronsuon haltian opastukset ja opastuksilla kerrotut tarinat.

Haltian tarinat

Riippuen yhteisen kanssakulkusi kestosta Torronsuon haltian seurassa tällä suomen syvimmällä suolla, kuulet leppoisia tarinoita muinaisten, ja ehkä nykyistenkin, hämäläisten elämästä, tavoista, arjesta ja juhlasta, uskomuksista ja niiden ilmenemisestä. Kuulet kertomuksia jääkauden jälkeisistä ajoista ja suoluonnon muodostumisesta, suon erityislaatuisista kasvuolosuhteista ja niihin sopeutuvista kasvilajeista. Juurevaa juttelua suon hyödyntämisestä ravinnossa ja lääkinnällisesti, rohdoksista ja niiden käytöstä ennen ja tänään, sekä luontosuhteestamme kautta aikojen. Kulkumme on maustettu ripauksella mytologiaa, rauhaa ja menneen ajan tunnelmaa. Tarinat ja niiden aiheet elävät ja polveilevat ryhmän mielenkiinnon mukaan. Suolla vietetyn ajan jälkeen saatat suhtautua oman luontosi pohtimiseen uudella tavalla ja katsella yhteistä luontoamme uusin silmin.

Opastukset

Torronsuolla on mahdollista osallistua kahdentyyppiselle, eripituiselle opastukselle. Torronsuon Haltia on kokopäivän opastus pitkällä Suotaival -reitillä ja kestää noin kuusi tuntia sisältäen opastuksen lisäksi ruokailun. Torronsuon Haltian matkassa kuulet paljon tarinoita historiasta, mytologiasta ja luonnosta ja pääset kokemaan monimuotoisen suoluonnon vaikuttavuuden. Parantajan matkassa on noin kahden tunnin mittainen opastus lyhyellä Kiljamon kierros reitillä ja keskittyy hämäläiseen parantajahistoriaan kasveineen. Molempia opastuksia järjestetään tilausryhmille huhtikuulta marraskuulle, riippuen kevään ja alkutalven sääolosuhteista ja suoluonnon kuljettavuudesta. Joitain kaikille avoimia opastuksia järjestetään kesäkaudella ja niistä saat tiedon Torronsuon Haltian sosiaalisesta mediasta.

Aiheeseen liittyviä juttuja