On alkulähde– ammenna 100 vuotta kotiseudun hyväksi

Mitä 100 vuotta sitten tapahtui Lounais-Hämeessä? Paljonkin, silloin muun muassa perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys, jonka mielenkiintoinen tarina on nyt yksissä kansissa.

On alkulähde– ammenna 100 vuotta kotiseudun hyväksi | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajan Ilppo Aaltosen kirjoittama Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistyksen 100-vuotisjuhlakirja On alkulähde – ammenna on tyylikäs, 286-sivuinen ja runsaasti valokuvin kuvitettu teos, joka kertoo 100-vuotiaan yhdistyksen historiasta monipuolisesti aina tähän päivään. Eikä vain yhdistyksestä, vaan samalla myös kaikesta siitä kulttuuri- ja harrastustyöstä, jota Lounais-Hämeessä on tehty usein pienin resurssein, mutta suurella sydämellä. Ilppo Aaltonen on tehnyt perusteellista taustatyötä perehtyessään kotiseutuyhdistyksen arkistoihin. Hän on tutkinut yhdistyksen vanhoja toimintakertomuksia ja pöytäkirjoja, jotka kertovat yhdistyksen alkutaipaleesta ja luovat samalla kiinnostavaa ajankuvaa. Kirja ei etene kronologisesti, vaan asiakokonaisuuksin, mikä helpottaa hahmottamista. Omat lukunsa ovat muun muassa Saaren kansanpuistolla, Lounais-Hämeen Pirtillä, museotoiminnalla ja juhlatoiminnalla.

Esko Aaltonen alkuunpanijana

Yhdistyksen perustajan, kirjoittajan isoisän professori Esko Aaltosen panos näkyy vahvasti kaikkialla Lounais-Hämeessä, mutta myös paljon laajemmalti suomalaisessa kulttuurikentässä. Kyse ei ole vain perinteiden vaalimisesta ja säilyttämisestä jälkipolville, vaan myös kansakunnan aktivoimisesta yhteiseen tekemiseen ja yhteiseloon vaikeinakin aikoina. Mukana näissä pyrkimyksissä on ollut myös suuri joukko muita ihmisiä ja suuria persoonallisuuksia, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Forssan ja lähikuntien entiset ja nykyiset asukkaat löytävätkin kirjasta varmasta paljon tuttuja henkilöitä.

Suomen ensimmäisen varsinaisen kotiseututalon, Lounais-Hämeen Pirtin perustaminen ja Saaren kansanpuiston saaminen yleiseen virkistyskäyttöön ovat vaikuttaneet vahvasti paikallisten ihmisten elämään ja viihtymiseen. Monella on varmasti henkilökohtaisia muistoja suurista juhannusjuhlista ja kokkojuhlista, jotka saivat paljon myös valtakunnallista näkyvyyttä. Juhannusjuhlissa esiintyi tuolloin huomattavia taiteilijoita ja aikansa julkisuuden henkilöitä, joille sattui ja tapahtui. Kerran jopa Irwin Goodman lennähti helikopterilla paikalle. 

Pöytäkirjat kertovat

Kirjassa kerrotaan monista hauskoista sattumuksista myös kulisseissa, kun pöytäkirjoihin usein kirjattiin hyvin sanatarkasti kaikki tapahtumat. Saaren kartanon omistaja, apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell oli näkyvä ja tärkeä henkilö, jonka kanssa sukset joskus menivät ristiin, mutta joka henkilökohtaisilla verkostoillaan toi myös juhliin mukaan arvovaltaisia kutsuvieraita, muun muassa maamme presidenttejä sekä Norjan kruununprinssi Olavin puolisoineen. Talouden kanssa oli joskus tiukkaa, mutta periksi ei annettu, ja yleensä selvittiin tavalla tai toisella.

Omat lukunsa saavat myös paikalliset kotiseutukerhot, ja niiden monet hankkeet, joista mainittakoon Forssa-kerhon aikaansaama Kehrääjätyttö-patsas. Jotkin kerhoista toimivat aktiivisesti vuosia, muutamat vähemmän aikaa. Jokaisesta on kirjassa oma lukunsa. Kirjan loppupuolen henkilökuvissa esitellään tarkemmin vaikuttajia, joilla on tärkeä osansa kotiseutuyhdistyksen toiminnassa ja työssä. 

Kirja on myös kunnianosoitus Esko Aaltosen elämäntyölle, joskin kotiseututyö on vain osa hänen saavutuksiaan. Forssan Lehdenkin perustaja ehti olla monessa mukana, ei ainoastaan täällä Lounais-Hämeessä, vaan myös valtakunnallisena vaikuttajana, kirjankustantajana ja Turun yliopiston sosiologian professorina. 

Ilppo Aaltosen mittava teos seuraa kotiseutuyhdistyksen vaiheita nykyhetkeen asti, jolloin yhdistys keskittyy erityisesti julkaisutoimintaan. Myös yhdistyksen 100-vuotisjuhlallisuudet monine tilaisuuksineen ennättivät mukaan kirjaan. 

Kirjan hinta on 35 €, ja sitä myyvät Forssan museo, Forssan Suomalainen Kirjakauppa. Forssan Prisma, Somerkirja Somerolla sekä Kirjakaarina Urjalassa.  

Aiheeseen liittyviä juttuja