Talven alla Wendlan puutarhassa

Jokioisilla Wendlan puutarha odottaa jo talven tuloa. Syyslannoitukset tehtiin aikanaan heinä-elokuulla. Suurin osa kasveista on verkotettu ja hedelmäpuita runkosuojattu. Puutarhurin työaika päättyi syyskuun lopussa. Siitä lähtien puutarha on elellyt luontaista elämäänsä. Viimeiset lehdet saavat pudota käytäville. Seuraavaksi saapuu huurre, jää ja lopulta toivottavasti lumipeite.

Talven alla Wendlan puutarhassa | Luonto | Kotiseutulainen

Kaunis marraskuussakin

Marraskuisessa puutarhassa kulkeva voi löytää silti kaunista katseltavaa. Kesäkuun kukkaloisto on vain muistoina mielessä, mutta kasvien syysasussa on omia piirteitään. Osalla kasveista lehtiä on vielä täysin vihreänä, kuten ukkomansikalla. Ruska on jo tiessään, mutta kasvien ruskeita kukintoja ihailee vielä marraskuussakin. Mustilanhortensian pitsimäinen kukinto suorastaan kutsuu kuvaamaan. Pihasyreenikin on hauska. Oma lukunsa on alastomat ruusu- ja lumimarjapensaat, joissa marjat loistavat menneen kesän koristeina muuten harmaa- ja ruskeasävyisessä puutarhassa. Kukintakauden ulkopuolellakin edustava ulkonäkö, kuten myös talvenkestävyys, on ollut yksi peruste puutarhaan valituille kasveille.

Jänis pahin tuholainen

Talvella uhkana puutarhassa ovat rusakot, jänikset sekä jyrsijät. Jopa hyvin piikikäs juhannusruusu on puutarhassa rusakoille maistunut, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Merja Hartikainen. Vesimyyrät ovat joskus syöneet juuret muutamasta hedelmäpuusta. Uusia taimia hankitaan tarvittaessa puutarhaliikkeistä, joissa myydään FinE*-merkittyjä koristekasveja ja marja- ja hedelmälajikkeita. Hartikainen sanoo myös joitakin paikallisia kasveja hävinneen kokonaan. Silloin otetaan yhteyttä kasvin luovuttajatahoihin ja pyritään palauttamaan kasvi takaisin puutarhaan. 

Talven alla Wendlan puutarhassa | Luonto | Kotiseutulainen

Kasvikantojen hoitoa

Wendlan puutarhan ylläpito vaatii työtä ja vankkaa osaamista. Puutarhan tehtävä on esitellä Jokioisten kartanon vanhoja puutarhakasveja, pitää yllä niiden kasvikantoja sekä kertoa niiden tarinaa osana paikallista kulttuurihistoriaa. Lisäksi puutarhassa kasvaa Luken tutkimia, FinE-kauppamerkinnän saaneita kasveja. Puutarha kuuluu Kansalliseen kasvigeenivaraohjelmaan. Hartikaisen mukaan tarvitaan ammatillista puutarhaosaamista ja ymmärrystä kasveista, jotta pystytään pitämään kasvikannat erillään ja hoitamaan niitä vierekkäin. 

Kevään kukkijat ja muistoja mummolasta

Kukinnan puolesta parasta aikaa vierailla puutarhassa on kesäkuulta heinäkuun puoleenväliin. Tutkija Hartikainen vihjaisee silti, että kevään ensimmäinen kukkija japaninmagnolia nimeltään Vanha Rouva on lehdettömänä upea näky valkoisine kukkineen. Sitä seuraa tai sen kanssa lähes yhtä aikaa kukkivat vaativista happaman maan kasveista punaviolettikukkainen kevätatsalea ja höyhenpensas, jonka kukat ovat kermanvaaleita, töyhtömäisiä tähkiä. Kannattaa siis ajoittaa yksi käynti myös toukokuulle. Mukaan voi ottaa eväät ja istua puutarhan reunakivillä tai penkeillä ja vain katsella ympärilleen, kehottaa Hartikainen. Puutarhaan voi tulla tutustumaan kasvikantoihin, jotka muistuttavat isovanhempien pihoilla kasvaneista kukista ja pensaista. Muistijäljet voivat tuoda mieleen itselle tärkeitä ja merkittäviä kasveja. Kannattaa myös lukea kasveista kertovat tarinat. Jokioislaiset voivat löytää niistä yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Vanhojen kasvikantojen arvostus lisääntynyt

Muita paikallisia kasvikantoja ylläpitäviä puutarhoja löytyy muun muassa Yläneen kotiseutumuseolta ja Salon Meritalolta. Wendlan puutarhan avajaisista on ensi vuonna jo 15 vuotta aikaa. Kansalliselle kasvigeenivaraohjelmalle ikää tulee 20 vuotta. Museopuutarhahanke on saanut museot aktivoitumaan, ja toiminnalla on hyvä alku Suomessa, iloitsee Hartikainen kiinnostusta maatiaiskasvien ja perinnekasvien hoitoon ja niiden tarinoiden dokumentointiin.

Wenlan puutarha, Humppilantie 9E, Jokioinen (kartanon vanhan navetan takana) Vapaa pääsy

Lisätietoa: www.luke.fi/fi/tietoa-lukesta/vierailukohteet/wendlan-puutarha

 * FinE® – kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos. Tunnus takaa sen, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE on lyhennys sanoista Finnish Elite. Nykyisin Fin E-tavaramerkin omistaa Taimistoviljelijät Plantskoleodlarna Ry.

Teksti: MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja