Luontotyöpäivää vietetään 21.5.2021

Korona-ajan myötä ihmisten luonnossa liikkuminen on lisääntynyt vapaa-ajalla, mutta myös työskentely on siirtynyt lähemmäs luontoa. Onnekkaimmat ovat siirtäneet etätyöpisteensä vapaa-ajanviettokohteisiin toimivien verkkoyhteyksien salliessa. Viherympäristön suoma työskentelyrauha ja mahdollisuus käydä tauolla vaikkapa metsässä ovat varmasti lisänneet monen työtehoa ja keskittymistä. Toisaalta myös taajamissa etätyötä tekevät ovat voineet laajentaa työympäristöään ja kantaa vaikkapa kannettavansa puistoon. Luonnossa työskentelystä voisikin tulla pysyvästi yksi työtapa muiden joukkoon.

Luontotyöpäivää vietetään 21.5.2021 | Luonto | Kotiseutulainen

Ajatus kulkee, luovuus kohdillaan

Miltä kuulostaisi luontotyöpäivä? Työskentelisit ulkona raittiissa ilmassa lintujen visertäessä. Näyttöpäätteeltä katseen nostaessasi voisit hetken seurata nokkosperhosen liihottelua lähelläsi ja ihailla sen kirkkaita värejä. Ajatuksesi kulkisi ja luovuutesi olisi kohdillaan. Vaihtoehtoisesti osallistuisit työporukkasi kävelykokoukseen. Kokouksen reitti kulkisi pehmeällä pohjalla lähiluonnossa keväisessä männikössä. Keskustelussa soljuisi uusia ideoita ja ratkaisuja työstettävästä aiheesta aivan eri tavalla kuin pöydän ympärillä neuvotteluhuoneessa. Ilmapiiri olisi avoin ja kävelypalaverin myötä yhteisöllinen hyväntuulisuus kasvaisi. Saattaa vaikuttaa uskomattomalta. Löytyykö työpaikaltasi rohkeutta kokeilla?

Tietoa ja vinkkejä

Kansanterveyden ja hyvinvoinnin edistämisliike Meijän Polku Keski-Suomesta on koonnut internetsivuilleen tietoa ja vinkkejä luontotyöpäivän viettämiseen. Luontotyöpäivän keskeisin tarkoitus on tuoda luonnon hyvinvointivaikutukset luonnolliseksi osaksi suomalaista työarkea. Luonnossa oleskelu lisää kognitiivisia taitoja, kuten keskittymiskykyä, lähimuistia ja ongelmanratkaisukykyä. Positiiviset ajatukset lisääntyvät ja siten yhteistyökyky ja luottamus kasvavat. Nämä tekijät edistävät niin työtehoa, työnimua kuin työssä viihtymistä. Lisäksi päivänvalo piristää ja luonnossa liikkumisen myötä toteutuvat myös liikunnan monet terveysvaikutukset.

Valmistaudu ja suunnittele

Hyvä suunnittelu ja valmistautuminen ovat luontopäivän onnistumisen tae. Mieti luontotyöpäivälle etukäteen ajankohta, sopiva kohde sekä se, mitä aiot tehdä. Voit viettää luontotyöpäivää itsenäisesti tai työporukalla. Vaihtoehtoja on paljon. Helpointa on lähteä jonnekin lähelle sopivaan luontokohteeseen. Kävelypalaverille sopii mikä tahansa kuntorata viherympäristössä. Tarkoitus ei ole pitää työhyvinvointipäivää, vaan viettää esimerkiksi muutaman tunnin työskentelyhetki luonnossa. Valmistaudu asianmukaisella pukeutumisella, eväillä ja tarvittavilla työvälineillä. Tarkista etukäteen kohteen internetyhteydet kuuluvuuskartoilta, jos tarvitset verkkoa työskentelyysi.

Rajoitusten salliessa

Tammelassa etätyöpäivää luonnossa on järjestetty jo useana vuonna kutsumalla työskentelemään kansanpuistoon MetsäHub-tilaisuuteen. Ajan hermolla olevat yhdistykset ovat korona-aikanakin uskaltautuneet kokoontumaan luonnossa rajoitusten salliessa. Muun muassa Loimaan Seudun Yrittäjänaiset ovat pitäneet toimintaa yllä reippailemalla luonnossa jo ennen koronaa tutuksi tulleella tavalla. Loimaan Seudun Yrittäjänaisten tiedottaja Anne Paljakka kertoo, että ulkoilutapaamiset ovat olleet suosittuja ja kokemukset pelkästään positiivisia. Yhdessä luonnossa liikkumalla naiset ovat myös tutustuneet paikallisiin maisemiin ja lopuksi on jaettu yrittäjäarkea nuotiotulilla. Kenties yrittäjänaiset etunenässä viettävät tänä vuonna myös luontotyöpäivää. 

Myös sinä lukijani ja työyhteisösi, ottakaahan tekin askel kohti luontoa ja tehkää luontotyöpäivästä rutiini.

Lähde: www.meijanpolku.fi/luontotyopaiva

MetsäAnna hyvinvointia edistämässä.

Aiheeseen liittyviä juttuja