Frisbeegolfin suosio jatkaa kasvuaan

Nuorison suosioon on nopeasti noussut heittolaji frisbeegolf. Lajissa kierretään luonnossa erilaisista heittoväylistä koostuvaa rataa pyrkien mahdollisimman vähillä heitoilla heittämään frisbeekiekko aloituspaikalta eli tiiltämaalikoreihin. Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja. Väylille on arvioitu omat ihannetuloksensa golfin tapaan par-ilmaisuin. Mitä helpompi väylä, sitä pienempi on par luku.

Frisbeegolfin suosio jatkaa kasvuaan | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Frisbeekiekkoja myydään paljon

Frisbeegolfin suosio näkyy myös urheiluliikkeissä. Loimaalla Sportian Aleksi Lehtimäki kertoo kiekkoja myydyn ennätysmäärän toimitusvaikeuksista huolimatta. Ensi kevääseen kiekkoja on tilattu myyntiin vieläkin suurempi määrä. Sportiassa kiekot maksavat noin 10 eurosta 20 euroon. Lehtimäki kertoo, että 15 eurolla saa jo hyvän kiekon. Hän täsmentää hyvän kiekon olevan sellainen, joka ei menetä ominaisuuksiaan osumista huolimatta. Hinnakkaammat kiekot ovat yleensä niitä kestävämpiä kiekkoja.

Frisbeekiekoissa riittää valinnan varaa

Nuoriso ostaa kiekkoja ajan mittaan vähintäänkin repullisen verran. Eri heittoihin on oma kiekkonsa. Frisbeegolfkiekkoja on yli sata erilaista mallia. Nuoriso puhuukin sujuvasti puttereista, midareista ja drivereista. Nämä ovat niin lähestymis-, keskimatkan kuin pitkänmatkan kiekkoja. Kiekon nopeudesta riippuu heiton pituus. Kiekkojen ominaisuuksissa taas vilahtelevat muun muassa ylivakaat, alivakaat ja flätit kiekot. Kiekkojen painoissa, malleissa ja muovilaaduissa on eroja.

Sopivan kiekon valintaan saa apua

Sportiassa opastetaan tarvittaessa kiekon valintaan. Alkuun pääsee Aleksi Lehtimäen mukaan parilla kiekolla. Tärkeintä hän sanoo olevan sen, että kiekko on sopiva heittäjän tasoon nähden. Yleisin virhe on, että aloittelija valitsee liian nopean kiekon. Lehtimäki neuvookin ostamaan alkuun mahdollisimman matalan nopeuden kiekkoja, esimerkiksi midareita.

Uusi frisbeegolfseura tulossa

Nuoriso seuraa youtubesta Suomen frisbeemestareiden, kuten Väinö Mäkelän ja Seppo Pajun, heittelyvideoita oppien sieltä niin tekniikkaa kuin sanastoa. Loimaalla frisbeegolfiin ei vielä saa ohjausta. Tilanne saattaa muuttua, sillä Loimaan ensimmäinen frisbeegolfseura on perusteilla. Kursseille varmasti olisi tilausta, jos päteviä ohjaajia ilmaantuisi. Tällä hetkellä harrastus nojaa omaehtoisuuteen ja itsenäiseen heittelyaktiivisuuteen. Epävirallisia kisaavia porukoita Loimaaltakin löytyy. Yhdessä sellaisessa on mukana Lehtimäkikin. Hän kertoo harrastuksen olevan lähinnä kaveriporukan ajanvietettä. Suosikkiradoikseen hän mainitsee lähiseudulta Kosken Hevonlinnan ja Oripään frisbeegolfradat. 

Palauta löytökiekot ja vie roskat roskikseen

Greencardia frisbeegolfissa ei tarvitse suorittaa, mutta pelin etikettisäännöt on hyvä kuitenkin tiedostaa. Niihin voi tutustua vaikka Suomen Frisbeegolfliiton sivuilla frisbeegolfliitto.fi/aloittelijat/etiketti/. Esimerkiksi löytökiekot on aina pyrittävä palauttamaan omistajilleen tai jätettävä radan löytölaatikkoon, jos sellainen on olemassa. Kunkin pelaajan tulisi merkitä kiekkonsa nimellään ja puhelinnumerollaan. Löytökiekon omaksi ottaminen on rikos. Samoin olisi kiinnitettävä huomiota myös roskaamiseen radoilla. Luonnossa liikuttaessa yleinen sääntö on, että sen minkä viet luontoon, viet sieltä myös pois, eli ethän roskaa radoilla. Frisbeegolfissa tärkeintä on kuitenkin hauskanpito. Peli sopii perheiden yhteiseen ajanviettoon, ja sitä voi harrastaa oman taitotasonsa mukaan. Radat ovat yleensä avoimia ja ilmaisia kaikille.

Loimaan frisbeegolfradat: Alastaro (10),Mellilänjärvi (18), Metsämaa (9), Keskuskoulu (6) (väylien määrä).

Muiden paikkakuntien ratatiedot löydät paikkakuntahaulla: frisbeegolfradat.fi/radat

Metsä-Anna

Aiheeseen liittyviä juttuja