Todellisuuksia – tekstiiliteoksia

Horjuva, hajonnut, sirpaloitunut. Yhteys katkennut. Ajatusten kiihtyvä vuoristorata. Levennyt laajakaista, joka etsii yhteyttä. Viiltävä ääni pakenee kosketusta. Epävireinen ajatus etsii oikeaa melodiaa. 

Todellisuuksia - tekstiiliteoksia | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Todellisuuksia -näyttelyn teoksissa Niina Hiltunen tarkastelee mielen säröytymistä ja siihen liittyviä kysymyksiä tekstiilitaiteen keinoin yhdistämällä odottamattomia, uudenlaisia materiaaleja perinteisiin kudonta- ja lankatekniikoihin. 

Teosten materiaalina on käytetty usein pehmeäksi ja turvalliseksi miellettyä tekstiilimateriaalia, mutta myös valoa heijastavia, metallinhohtoisia, käytettyjä sellon ja kontrabasson kieliä sekä näiden yhdistelmiä. 

Kolmiulotteiset, abstraktit tekstiiliteokset pyrkivät antamaan fyysisen muodon mielen sisäisille pohdinnoille ja tapahtumille. Teosten aiheina ovat muun muassa loogisuuden ja irrationaalisuuden rajapinnat, kaaoksen ja järjestyksen suhde. Mitä on todellisuus ja kenen se on? Onko todellisuus yhteinen ja jaettu? Voiko toisen todellisuuteen nähdä?

Näyttelyn teokset ovat valmistuneet vuonna 2022. Työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Kangasalan kaupunki sekä Tampereen Filharmonisen orkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin muusikot. Tällä hetkellä Hiltunen työskentelee Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston myöntämällä 1-vuotisella apurahalla.

Niina Hiltunen (s. 1979) on valmistunut kuvataiteilijaksi (YAMK) Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2021 ja on tällä hetkellä jatko-opiskelijana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa valmistellen taiteellista väitöstutkimusta tekstiilitaiteesta. 

Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä kotimassa ja ulkomailla. Kesällä 2023 Hiltunen oli mukana mm. Kädet kertovat -tekstiili- ja -videoteoksillaan seitsemättä kertaa järjestettävässä kansainvälisessä tekstiilitaiteen triennaalissa Riikassa, Latviassa. 

Todellisuuksia –näyttely Galleria Moletissa 7.11-3.12.

Aiheeseen liittyviä juttuja