Krokotiilijahdin kantaesitys Forssassa

Axel Gallénin Afrikassa ampuman krokotiilin pituus kuonosta hännänpäähän oli 213 senttiä.

Krokotiilijahdin kantaesitys Forssassa | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Forssan Teatterin elävöittämä Krokotiilijahti mahtuu noin tuntiin, mutta kasvaa yli esikuvansa. Teatterimetsästyksen työryhmän kärkijoukon muodostaa kolmikko Piia Syrjäaho & Jani Mäkivalli käsikirjoittajina ja Valtteri Tuominen ohjaajana. Lisäksi työryhmään kuuluviksi käsiohjelmassa luetellaan näyttelijöiden lisäksi 11 henkilöä ja kiitoksia vielä muutamille. Esityksessä käytetyt musiikit ovat tietysti aikakauden J. Sibeliusta ja O. Merikantoa. Kirjoitetaan vuosiluku 1906.      

Maailma kuohuu.

 Maksim Gorki (Teemu Lintula) pakenee Venäjältä Maria Andrejevan (Piia Romppanen) kanssa tsaarin kostoa pakoon henkensä edestä Suomen Suurruhtinaskunnassa sijaitsevaan Kojon kartanoon Forssan kupeelle, matkalla kohti vapaata maailmaa.

 Harvoin, jos ollenkaan, olen noin tunnissa tehnyt matkaa niin syvälle Suomen kulttuurihistoriaan kuin Axel Gallénin (Markku Tähtinen), vaimonsa Mary Gallénin (Pirre Bono) ja Bertel Gripenbergin (Romeo Ampuja) turvallisessa seurassa Forssan Teatteritalon alakerran Pikku-Spotissa. ”Sukset kuin käärmeet jaloissani”, sanoi Akseli Gallen-Kallela. 

Valtteri Tuominen muistelee käsiohjelmassa tappaneensa rakkaitaan (”Kill your darlings”) ja pyrkineensä valmentamaan tätä joukkoa siten, että tukisi heidän osaamistaan kaikella tunneälyllä, mikä hänelle teatteritaiteen parissa on kertynyt.

Se on paljon sanottu ja se on tehty ja onnistuttu, sanon vuorostani minä.

Pienen teatterin lavalla on upea näyttelijäkvintetti tekemässä forssalaista teatterihistoriaa.

Huomasin vuodattaneeni rinnuksilleni teatterikrokotiilin kyyneleitä myötäelämisen riemusta.

Pertti Munck

Aiheeseen liittyviä juttuja