Suomen maatalousmuseo Sarka
esittelee maaseudun ITE-taidetta

Taidenäyttely Löytäjät – Maaseudun Sivistysliiton vuoden ITE-taiteilijat 2020–2023 avautuu Sarka-museon Aulagallerissa 6.10.2023. Näyttely on toteutettu Suomen maatalousmuseo Saran ja Maaseudun sivistysliiton yhteistyönä.

Suomen maatalousmuseo Sarka<br>esittelee maaseudun ITE-taidetta | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Näyttely juhlii Maaseudun Sivistysliiton vuosikymmenten kartoitustyötä ITE-taiteen piirissä. Maaseudun itseoppineita taiteilijoita on etsitty ympäri Suomea vuodesta 1998 yleisövihjeiden perusteella, joita on saatu tähän mennessä jo noin kaksi tuhatta. MSL löytää ja nostaa esiin piilotettuja ITE-taiteen helmiä sosiaalisessa mediassa sekä useissa julkaisuissaan. Suurin osa näytteillä olevista teoksista kuuluu MSL:n laajaan ITE-taiteen kokoelmaan, jota hallinnoi K.H. Renlundin museo Kokkolassa.

Maaseudun Sivistysliitto on valinnut vuoden ITE-taiteilijan neljä kertaa vuosina 2020–2023. Nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin suomalaista ITE-taidetta, itseoppineiden taiteilijoiden näkemyksiä ja elämäntapaa sekä ITE-taideympäristöjä ja niiden mahdollisuuksia kotimaan matkailukohteina. Näyttelyssä esitellään Paula Huhtasen (2020), Jori Tapio Kalliolan (2021), Romurinsessan (2022) sekä Alpo Koivumäen (2023) teoksia ja työskentelyä.

Nykykansantaide tai ITE-taide on omaperäistä ilmaisua, toisin näkemistä, uuden löytämistä arjen esineistä ja luontokappaleista. ITE on lyhenne sanoista Itse tehty elämä, ja ITE-taiteilijat ovat pääosin itseoppineita taiteilijoita, joiden elämäntapaa määrittelee taiteen tekeminen. Jotkut heistä löytävät kivestä kasvot, aurasta kurjen tai vanhoista traktorin renkaista pantterin. Toiset näkevät kahvikupissa prinsessan korvan, hirren pätkässä pyhimyksen tai lintulaudassa portin maagisiin ulottuvuuksiin. ITE-taiteelle on tyypillistä persoonalliset taidetilat ja patsaspuistot. Näyttely esittelee myös Romurinsessan pihavaltakuntaa, missä omituiset uniolennot vaeltavat kukkien ja villiyrttien lomassa. Alpon Savannilla puolestaan traktorin takarenkaista tehdyt tiikerit ja oluttölkeistä valmistetut korppikotkat elävät sulassa sovussa keskenään eteläpohjanmaalaisella maatilalla.

Vuonna 2023 Suomen maatalousmuseo Sarka myönsi MSL:lle Kulttuurikuokka-palkinnon maaseudun kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Kulttuurikuokka jaetaan vuosittain taholle, joka on tuonut positiivisella tavalla esille maataloutta tai maaseudun elämää.

Löytäjät – Maaseudun Sivistysliiton vuoden ITE-taiteilijat 2020–2023 on esillä Suomen maatalousmuseon Aulagalleriassa 6.10.2023–14.1.2024.

Aiheeseen liittyviä juttuja