Avoimet ovet ja avarat ajatukset

Avoimuus on yksi Forssan arvoista.

Avoimet ovet ja avarat ajatukset | Kolumnit | Kotiseutulainen

Pohditaanpa, mitä avoimuus tarkoittaa. Kun Maija muutti sata vuotta sitten Forssan seudulle, naapuri koputti ovelle ja kysyi, onko mitään missä voisi auttaa. Tämä ystävällinen ele oli vielä sukupolvien jälkeen muistissa sadan vuoden jälkeenkin. Miten me siis toivotamme tervetulleeksi uuden asukkaan ja yrittäjän tai miten toimimme, jos työpaikalle tulee uusi työntekijä tai kouluun uusi oppilas. Avoimuutta on, että emme toimi pelkästään oman itsemme tai oman yrityksemme hyväksi tai tuijoteta vain oman kunnan brändiä, kun voisimme tehdä asioita yhdessä.

Avoimuus on myös ajatuksissamme ja tavassamme suhtautua uusiin asioihin. Kun joku tulee kertomaan meille idean, torppaammeko sen saman tien sanoilla: ” ei missään nimessä” tai ”tuota on jo kokeiltu”. Innokas ehdottelija saatetaan kokea uhkana tai bessewisserinä ja helposti ajatellaan, että mitä tuo tuuppaa nenänsä asioihin, jotka eivät hänelle kuulu.

Avoimuus on sitäkin, että asiat ja päätökset ovat läpinäkyviä ja ne ovat kaikkien nähtävillä, eikä niitä suhmuroida takahuoneessa. Kerrotaan asioita avoimesti, ei pantata tietoa, eikä vääristellä asioita. Avoimuutta on, että uskallamme tunnustaa reippaasti virheet, kun tuli mokattua.

Me voimme myös avartaa ajatteluamme tekemällä jotain, mitä emme yleensä. Valitse uusi kävelyreitti, syö ruokaa, jota ei yleensä syö, kokeile nukkua eri puolella sänkyä kuin yleensä, ehdota roolinvaihtoa työssä tai kokeile uutta urheilulajia. Jos tykkäät jääkiekosta, mene katsomaan balettia. Jos et välitä klassisesta musiikista, kuuntele sitä. Klassisen musiikin ystävät puolestaan rock-konserttiin. Jännäreistä pitävä voi lukea historiateoksen, dokumentteja rakastava katsoa hömppäsarjaa ja kulttuuria suosiva käydä lähiön keskikaljakuppilassa. Juttele ihmisen kanssa, jonka katsontakanta on erilainen kuin omasi, yrittämättä kääntää toisen mielipidettä.

Minulle forssalainen avoimuus on tarkoittanut ovien avaamista kotiini. Tämä on avannut monia hienoja kohtaamisia ja monenlaista yhteistyötä. Mitä forssalainen avoimuus tarkoittaa sinulle?

Maarika Maury: kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja 120-vuotiaan Villaforssin omistaja ja Kissconsulting oy:n toimitusjohtaja

Aiheeseen liittyviä juttuja