Oudon ongelma

Viimeiset kuukaudet koronapandemia on uudelleen kiihtynyt. Toinen ja kolmaskin aalto taitaa olla menossa. Suomen media ja erityisesti A-Studio televisiossa välittää lähes jokainen päivä koronatarinaa. Suomesta on löytynyt huimaava määrä asiantuntijoita. Mielenkiintoista on, että ulkopuolella lääketieteen, asiantuntijuus on lisääntynyt .

Oudon ongelma | Kolumnit | Kotiseutulainen

Tällä hetkellä olemme pandemian tähän mennessä pahimmassa vaiheessa. No toistaiseksi Forssan seutu on vielä säästynyt. Sen sijaan pääkaupunkiseutu on suurissa vaikeuksissa.

Yli vuoden kestänyt koronaviruksen maailman valloitus on aiheuttanut jo nyt peruuttamattomia muutoksia elämään. Ja mitä vielä tapahtuukaan, emme tiedä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi A-studiossa, että Suomen perustuslaki ei ole ollut valmis pandemiaan. Olemme joutuneet siis luomaan jatkuvasti uusia aloitteita ja lakeja, että kykenemme torjumaan pandemian. Siis olemme kaiken aikaa jäljessä ja ikäänkuin puolustusasemissa. 

Tavallinen kansalainen on varmasti ihmeissään, mitä saa tehdä, mihin saa mennä, käytetäänkö maskia, pestäänkö käsiä. Etätyöt jatkuvat kaikkialla, kulttuuritapahtumat ovat kokonaan loppu, lasten ja nuorten liikunta keskeytetty. Kärjistetysti voidaan todeta, että kaikki taloudellisesti lyhytnäköisesti  tuottamaton toiminta on kärsinyt eniten, lapset, nuoret ja kulttuuri. Eiköhän kuitenkin tulevaisuuden kannalta ihmisten terveys ole parasta talouden ylläpitoa.

Olemme ennen kokemattoman kansallisen tilanteen edessä. No poliitikot ja media ovat käyttäneet aikaa hyväkseen. Suurimmat virheiden tekijät löytyvät hallituksesta, tietysti, onhan vaalit tulossa. Pääministeri Sanna Marin on kuitenkin suvereenisti hallinnut tilanteen, siis minun mielestäni.  Persu Halla-Aho on kaikesta eri mieltä. Eräs persuista erotettu voimanostaja esitti kyllä koronaepidemian pohjanoteerauksen. Hänen mukaansa kyseessä on pelkkä hysteria ja vanhukset kuolee joka tapauksessa. Kokoomus pomo Orpo yrittää tasapainoilla tilanteessa. Kokoomukselle tuli vielä huonolla hetkellä Piha-ongelma. No, Vartiaisen kyvyttömyydellä esiintyä, hajaannus ei parane.

Ranskalainen filosofi Julia Kristeva on tutkinut outouden ja tuntemattomuuden ongelmaa kirjassa Musta Aurinko. Hänen mukaansa kun ihminen kohtaa jotakin hänelle outoa ja tuntematonta, esimerkiksi eri rotua olevan ulkomaalaisen, se herättää itsessä olevan sisäisen itsen tuntemattomuuden, kuka minä oikeastaan olen. Tämä laukaisee reaktion, outouden kokemattomuus muuttuu aggressioksi tuntematon kohtaan. Kokea uuden ennen kokemattoman edessä vierautta,  on tietysti pelottavaa. Syyllisten etsintä on ihmisen puolustusmekanismi. 

Talouseliitti, poliittinen eliitti, virkamieseliitti, terveyseliitti ja media ovat kaikki käyttäneet pandemiaa omiin päämääriinsä. Ehkä olisi pitänyt tämä eliitti ensimmäisenä rokottaa?

Alpo Suhonen

Aiheeseen liittyviä juttuja