Korteniemen perinnetilan synttäreitä juhlistetaan tervahaudan poltolla ja muulla ohjelmalla 9.9.2023

Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilalla on syytä juhlaan: Korteniemi on toiminut perinnetilana 25 vuotta, Tammelan kunnalla on kunnioitettava 600-vuotisjuhlavuosi ja lisäksi vietetään jokavuotista Euroopan kulttuuriympäristöpäivää teemalla elämyksien elävä perintö.

Korteniemen perinnetilan synttäreitä juhlistetaan tervahaudan poltolla ja muulla ohjelmalla 9.9.2023 | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Korteniemi perinnetilana 25 vuotta

Korteniemen uudistila perustettiin 1792. Tila joutui pian Turpoon sahan haltuun, kuten muutkin kulmakunnan uudistilat. Metsähallitus osti Turpoon sahan maat vuonna 1878. Sahan viimeisestä torpparista Kalle Lönngrenistä tuli Korteniemen ensimmäinen metsänvartija. Korteniemen metsänvartijoina toimi Lönngrenin suvun miehiä kolmessa polvessa.

Metsänvartijan velvollisuuksiin kuului kruununmetsien valvonta, metsänhoitajan avustaminen, hakkuiden valvonta ja ”raatelevaisten eläinten” hävitys. Palkkiona hänellä oli metsänvartijatorpan tuotto sekä pieni rahapalkka.

Korteniemeen rakennettiin uusi tilakeskus 1880-luvulla ja puutarha perustettiin 1910-luvulla. Liesjärven kansallispuisto muodostettiin vanhoista valtion maista vuonna 1956. Korteniemen metsänvartijatila rajattiin kuuluvaksi kansallispuistoon, näin haluttiin turvata ihmisen luomien katoavien luontotyyppien ja kulttuurimaiseman säilyminen. Korteniemen kulttuurimaiseman arvo onkin maatalouden muutosten edetessä kasvanut. Rakennukset on suojeltu ja vanhan pihapiirin hoitoa jatketaan yhä perinteisin menetelmin.

Vuonna 1996 Korteniemessä päättyi pitkään yhtäjaksoisena jatkunut ympärivuotinen asuminen. Samana vuonna aloitettiin entistämistyöt, joilla Korteniemi palautettiin 1910-luvun ilmeeseen. Perinnetila avattiin yleisölle 25 vuotta sitten. Nykyisin tilalla laiduntaa maatiaiskarja. Pelloilla ja kasvimaalla viljellään perinteisin menetelmin kotimaisia maatiaiskasveja, kuten Aunus-ruista, mustakauraa sekä peruna- ja ryvässipulilajeja.

Perinnetilalla voi poiketa muistelemassa entisajan elämänmenoa, osallistua tilan töihin ja tapahtumiin tai rauhoittua omatoimisesti aukioloaikojen ulkopuolellakin.

Korteniemen perinnetilan synttäreitä juhlistetaan tervahaudan poltolla ja muulla ohjelmalla 9.9.2023 | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Tervahauta palaa kulttuuriympäristöpäivän kunniaksi

Korteniemessä on viimeksi poltettu tervaa vuonna 1971. Vanhan tervahaudan paikka on vielä näkyvissä ja samalle paikalle rakennettiin tämänvuotinenkin tervamiilu. Miilun rakentaminen aloitettiin jo keväällä, jolloin vanha miilu tyhjennettiin, pohja tiivistettiin sekä tehtiin uusi tervaränni. Tervaspuut ladotaan viikkoa ennen polttoa. Tervamiilu on tarkoitus sytyttää perjantaina 8.9. Lauantaina odotetaan tervan jo valuvan. Tervahautaa poltetaan ja vahditaan viikonlopun ajan yötä päivää. Kun miilu on jäähtynyt, se puretaan ja pajahiilet otetaan talteen. Tervamiilun purkaminen tehdään syyskuun loppupuolella.

Tervetuloa mukaan ilmaiseen tapahtumapäivään

Tapahtumapäivänä 9.9. on monenlaista ohjelmaa tervahaudan lisäksi. Seppä työskentelee ahjonsa äärellä ja hänellä on mukana myös jo valmiita taontatöitä myytäväksi. Lisäksi kymmenelle hengelle on tarjolla luontoaistiretki ”Sinä ja luonto valokuvan siivin”, tähän ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä. Tapahtumassa voi myös veistää oman säätikun sekä kuulla runoja ja tarinoita. Tuttuun tapaan myös savusauna on lämpimänä. Tuvassa on myynnissä syyssadosta valmistettua ruokaa sekä kahvia ja leivonnaisia.

Tervetuloa mukaan juhlimaan lauantaina 9.9.2023 klo 11-17. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestää Maaseuturahaston rahoittama Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke (2022-2024), jota toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen Luontopalvelut. Järjestelyissä on mukana Liesjärven kyläyhdistys sekä luontomatkailuyrittäjiä.

Aiheeseen liittyviä juttuja