Forssan Kehräämöalueella juhlistetaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivää

Euroopan kulttuuriympäristöpäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1992 lähtien. Kulttuuriympäristöpäivää vietetään kaikkiaan 50 maassa ja Suomessa vuosittain järjestetään 200–300 avointa yleisötapahtumaa teeman ympärille. Lauantaina 9.9.2023 klo 10.00–14.00 Forssan Kehräämöllä on Euroopan kulttuuriympäristöpäivä. Tällöin Forssan luontomuseoon ja Forssan museon näyttelyyn on vapaa pääsy ja Forssan kaupunginkirjastolla on monipuolisesti kaikille avoimia työpajoja.

Forssan Kehräämöalueella juhlistetaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivää | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Päivien historia ajoittuu vuodelle 1984 ja Ranskaan, jossa järjestettiin Historiallisten monumenttien avointen ovien päivä. Yleisö sai tutustua ilmaiseksi arvokkaisiin rakennus- ja kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Yleisö pääsi kohteisiin, jotka yleensä oli suljettu suurelta yleisöltä. Tapahtuma innoitti muita maita järjestämään vastaavaa ja vuonna 1991 Euroopan neuvosto perusti virallisen Euroopan kulttuuriympäristöpäivän. 

Nyt Forssan kaupunginkirjastossa Sanataideyhdistys Rapina ry pitää Muistot ja tarinat -sanataidepajan. Pajaa ohjaavat sanataideohjaajat Johanna Hyttinen ja Mari Hintikka.

Työpajaan osallistujat pääsevät muistelemaan oman elämän hetkiä erilaisissa paikoissa Forssassa kuten Forssan tori, Kehräämön alue ja Ankkalammin puisto. Mutta myös kuvittelemaan, mitä satumaista tutuissa paikoissa kenties voisi tapahtua. Lisäksi työpajan toisessa tehtävässä kutsutaan kuvittelemaan, miltä rakas kaupunki näyttää 100 vuoden päästä?

Muistot ja tarinat -sanataidepajan lisäksi Forssan kaupunginkirjastolla on Minun Forssani -askartelutyöpaja ja lukukoirat Ilmari ja Verna tavattavissa. Kaikille lapsille ja lapsenmielisille on myös järjestetty satuhuoneeseen opastus Kehräämöalueen historiaan eli Misukisun matkassa. Opastuksen pitää Tarinavaris Ismo Varis.

Luontomuseolla on kaikille avoin ja ilmainen ”Luontomuseo eilen, tänään ja huomenna” -opastus klo 13.00 ja Forssan museo järjestää Kehräämöalueen valokuvasuunnistuksen. Euroopan kulttuuriympäristöpäivän tapahtumakalenteriin linkin löytää www.kulttuuriymparistopaivat.fi -nettisivuilta.

Aiheeseen liittyviä juttuja