Onni yksillä, kesä kaikilla

Havahduin kesken kiireitten, etten ollut muistanut onnitella kummityttöäni Moonaa. Joululahjakin taisi jäädä odottamaan tammikuuta. Nimi on jokaiselle ikioma ja tärkeä, siksi myös nimipäiväonnittelu on hyvä tapa muistaa tuttavia ja ystäviä.

Onni yksillä, kesä kaikilla | Kolumnit | Kotiseutulainen

Nyt varttuneemmalla iällä, karvan yli seitsenkymppisenä, olen harrastanut kirjoittamista.  Siksi tuntuihin mukavalta, kun sain pyynnön palata muutamia vuosia taaksepäin kirjoittamaani Paluumuuttajan pakinaan. Pakinan nimi oli Onni ja siteeraan soveltuvin osin 8.toukokuuta 2014 kirjoittamaani pakinaa.

Emma ja Onni olivat vuonna 2013 syntyneiden lasten suosituimmat nimet. Viime vuonna Suomi sai 431 uutta Onnia. Ystäväperheessä on myös Onni-poika. Kun kysyin, miksi he valitsivat juuri Onnin, sain vastaukseksi onnellisuuden tunteen uuden lapsen syntymisestä.

Nimi on meille kaikille tärkeä asia ja niin henkilökohtainen. Olen kuullut sanonnan: ”Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä”.  Vanhemmat varmasti harkitsevat tarkkaan valitessaan lapselleen nimeä, mutta siitä huolimatta moni on saanut kärsiä saamastaan nimestä. Tarina kertoo isästä, joka oli pyrkinyt löytämään lapselleen sellaisen nimen, jota ei voi vääristellä, ja valitsi nimeksi Kotivalon. Kun lapsi tuli kouluikään, tuli kaveri pyytämään Kotovaloa ulos ja kysyi:”Onks Himatuikku kotona?” Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimea.

Esimerkiksi nimet Usko, Toivo, Lahja, Laina, Lempi ja Arvo sisältävät tarkoituksen ja sanoman. On hienoa kun vanhat nimet ovat palanneet. Suosittuja tytönnimiä ovat mm. Aino, Venla, Sofia ja moni poika saa nimekseen Elias, Leo, Olavi ja Johannes.

Onni tarkoittaa jotakin ihmisen kannalta edullista ja myönteistä. Onnekkaan tapahtuman lisäksi voi olla onni, ettei pahempaa tapahtunut. Neliapilan löytämisen on kerrottu tuovan Onnea. Riikinkukon sulka on myös liitetty onneen. Katselin Googlen kuvahausta onnea ja huomasin, miten monta koiran kuvaa teemaan liittyi. Onneen liittyi myös lauseita: ”Onnellinen se, jolla on aikaa elää”, ”Onni ei tule etsien vaan eläen” ja ”Elämässä on vain yksi ainoa onni – Rakastaa ja tulla rakastetuksi.”

On usein sanottu, että on onni syntyä Suomeen. On kummallista, miten niin monet köyhissä ja vaatimattomissa oloissa elävät ihmiset sanovat olevansa onnellisia. On siis niin, ettei onni olekaan maallisessa mammonassa ja yltäkylläisyydessä, vaan itse kunkin ajatuksissa ja sydämessä. Tavoitteiden saavuttaminen tekee onnelliseksi. Tavoitteet voivat olla hyvin erilaisia. Vuorikiipeilijä kapuaa kaikki kasitonniset ja pikkukoululaisella alkaa kesäloma tai toinen saa nostettua numeronsa seiskasta kasiin.

Olen myös kuullut sanottavan: ”Minä olen jo nähnyt kaiken, ei ole enää mitään haluttavaa”. Mielestäni onni voi olla parempi päivä sairaalle ja lohduttava sana surevalle. Onko niin että nimet Usko ja Toivo olivat oman aikansa onnen odotusta ja Onni tänään tärkeämpi kuin aikoihin?

Minulle onni on ihmisissä, omissa lapsissani ja heidän lapsissaan. Onni on läheisissä ihmisissä ja ystävissä. Onni on tuttavissa ja naapureissa, joita tapaa kasvotusten, vaikkakuppilassa tai kaffilassa.

Onni ei ole naamakirjassa tai sosiaalisessa mediassa. Onni on lähteä ja palata. Onni on odottaa, kaivata ja muistella. Onni on tässä ja nyt.  On myös sanottu ”Kun haluat tutustua ihmiseen, tee hänen kanssaan matka.” Nyt kun vihdoin saamme taas vapaasti liikkua ja tavata läheisiämme ja ystäviämme, nauttikaamme tänäkin kesänä tästäkin onnesta.

Hyvää kesää kaikille!

nimimerkillä Lycka till

Aiheeseen liittyviä juttuja