Jumala pitää huolen omistaan

Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa – ja moni niistä voi aiheuttaa ahdistusta. Ilmastonmuutos etenee, luonnon monimuotoisuus kärsii ja väkivaltaisuudet eivät tunnu loppuvan. Uutiset tuovat hetkessä kaikki ikävät tapahtumat maailman toiselta puolelta tietoisuuteen, ja tunteita herättäviä uutisilla myyvää lehteä selatessa voi näyttää, ettei mitään hyvää edes juuri tapahdu.

Jumala pitää huolen omistaan | Hartaus | Kotiseutulainen

Onneksi kaikki asiat eivät ole niin synkästi kuin iltauutisia seuraamalla voisi ajatella. Maailmalla tapahtuu myös paljon hyvää kehitystä, ja monet toivotut muutokset edistyvät jatkuvasti. Maailmanpankin tilastojen mukaan äärimmäinen köyhyys on vähentynyt maailmanlaajuisesti muutamassa vuosikymmenessä. Sama pätee Unicefin mukaan maapallon lapsikuolleisuuteen, joka on yli puolittunut vuosien 1990 ja 2018 välillä. 

Ikävien uutisten yhteydessä mieleen saattaa nousta kysymys, missä Jumala on, kun Häntä kaikkein kipeimmin tarvittaisiin. Tärkeää on huomata Jumalan kädenjälki, joka kuitenkin näkyy kaikessa maailmassa tapahtuvassa hyvässä. Samoin jokainen ihminen voi jatkaa Jumalan työtä varjelemalla luomakuntaa ja lähimmäistään lähellä tai kaukana. Kristityn tehtävä onkin edistää omilla valinnoillaan tuon Jumalan työn näkyväksi tulemista, ei estää sitä. 

Tähän liittyvät myös Jeesuksen sanat tämän päivän evankeliumissa. Liian moni maailman ongelma johtuukin siitä, että ihmiset keräävät oman hyvän tavoittelussaan aarteita maan päälle ja siinä samalla rikkovat kaikkea vaalimisen arvoista. Luotuja ja läheisiä varjellessaan kerryttää niitä aarteita taivaaseen. Ne ovat lopulta ne eniten merkkaavat aarteet. 

Esa-Pekka Helanne

Aiheeseen liittyviä juttuja