”Hyvinvointimarkkinahumua”

Roomalainen runoilija, Decimus Junius Juvenalis muotoili ensimmäisellä vuosisadalla lentävän lauseen ”terve mieli terveessä ruumiissa”.

”Hyvinvointimarkkinahumua” | Hartaus | Kotiseutulainen

Jo Rooman valtakunnan aikana yläluokan edustajat kiertelivät hoitamassa terveyttään eri matkakohteissa ympäri Eurooppaa. Erilaiset kylpylät ja parantolat lupasivat elvyttää kovia kokeneen mielen tai ruumiin.

Vuosisatojen aikana hyvinvoinnista on kehittynyt triljoonaluokan bisnes, joka vain jatkaa kasvamistaan. Jo vaikkapa erilaisten ruokavalioiden määrä on hengästyttävä, ja terveyttä koskevaa tietoa lähes rajattomasti. Kuinka kaiken keskellä voi luottaa tietoon, jota vastaan tulee, ja jota yritetään sinulle myydä ja mainostaa?

Samanlaisen kysymyksen voisi joku helposti esittää myös keskenään kilpailevien jumalien markkinoilla. Erilaista hengellistä ja henkistä kasvua kaupitellaan osana hyvinvointibuumia. Sosiaalinen media on täynnä erilaisia opettajia, kursseja ja oikoreittejä syvempään yhteyteen itsensä ja maailmankaikkeuden kanssa. 

Mihin voin luottaa?

Jeesus opettaa, kuinka houkuttelevan lupauksenkin takana voi piillä vaara. On olemassa voimia ja ihmisiä, jotka haluavat kuljettaa harhaan. Kaikki mikä kiiltää, ei olekaan kultaa. Jeesus neuvoo tarkastelemaan mitä erilaisista lupauksista ja väitteistä seuraa; millaiset asiat lähtevät kasvamaan? Maailmassa, jossa totuus sekoittuu välillä yleiseen mielipiteeseen ja henkilökohtaisiin mieltymyksiin, Jeesuksen väite ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6) tuntuu julkealta. Se kertoo kuitenkin tärkeän asian: Jeesuksen elämä ja olemus näyttävät, mikä on totuudellista. Missä rauha, myötätunto ja rakkaus kasvavat, missä ihminen parantuu, tunnistaa ja tunnustaa Jeesuksessa Jumalan, siellä on myös Totuus. 

Visa Viljamaa 

Aiheeseen liittyviä juttuja