Lounais-Hämeen Musiikkipäivät on täynnä elämyksiä

Lounais-Hämeen musiikkipäivät on yksi kesän kohokohtia. Tällä hetkellä puheenjohtaja Keijo Aho on odottavalla mielellä. Ei stressaantunut, ei kiireinen – oikeastaan vain tyytyväinen. Ei mikään ihme, että hänen mielestään edessä on kaikkein upein festivaali huippuesiintyjineen, huippuohjeomistoineen. Se on helppo uskoa, kun katsoo ohjelmaa.

Lounais-Hämeen Musiikkipäivät on täynnä elämyksiä | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Vaikkakin teema on raskas, se ei ole vailla toivoa. Päinvastoin.

”Kesän festivaalimme suuri teema on Ukraina ja ihmisen taistelu sortoa ja väkivaltaa vastaan, kamppailu paremman elämän, rakkauden ja tulevaisuuden puolesta.

Ukrainan sota näkyy ohjelmassamme monella tapaa. Päävieraaksemme olemme saaneet Harkovan oopperan ja teatterin orkesterin, joka tällä hetkellä joutuu toimimaan Slovakian Bratislavassa. Orkesterin kolmessa konsertissa on hienot, koskettavat ja monipuoliset ohjelmat, mukana luonnollisesti myös ukrainalaista musiikkia.”

Paras on parhaillaan

Keijo Aho ei laita esiintyjiä tai konsertteja paremmuusjärjestykseen. Koska hänen mielestään paras on aina se konsertti,  jossa hän on, kuuntelee ja elää musiikin mukana. 

”Italialainen residenssiyhtyeemme Quartetto di Cremona vie kuulijat perimmäisten kysymysten äärelle Beethovenin vaikuttavien, viimeisten jousikvartettojen kautta. Toisenlaisen näkökulman sortoon tuo Dmitri Šostakovitšin koskettavan ja dramaattisen kahdeksannen jousikvarteton esitys, kvarteton, joka on omistettu fasismin ja totalitarismin uhreille.”

− Kaikki musiikki on tarkoitettu kaikille. Ennakkoluulot klassista musiikkia kohtaan ovat vanhanaikaisia, turhia, aikansaeläneitä. En minä ole jazzmies, mutta kyllä minä hyvästä jazzista nautin. Kun esiintyjät ovat oman alansa huippuja, mitä väliä on genrellä, genrerajat ovat vanhanaikaisia, Keijo Aho toteaa. Ja vakuuttaa vielä kertomalla, että Ismo Alangollakin on klassisen sellonsoiton koulutus.

Kalevi Ahon neljännen jousikvarteton esitys tulee varmasti myös herättämään ajatuksia, onhan se epäilemättä merkkiteos, tietyllä tavalla ympyrän sulkeutumista nuoruudessa sävellettyjen kolmen aikaisemman kvarteton jälkeen, johon väliin on syntynyt uskomattoman laaja ja monipuolinen tuotanto ja vakiintunut kansainvälinen asema yhtenä aikamme merkittävimmistä säveltäjistä.

Koskettavia ovat myös virolaisen Arvo Pärtin meditatiiviset, mystiset ja herkät teokset, jotka näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta ovat filosofisia, ihmismieltä syvästi tuntevia ja tutkivia.”

Kansainvälistä juhlaa

Lounais-Hämeen musiikkipäivät on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu festivaali. Tukea tapahtumalle tulee mm. opetusministeriöltä, kulttuurirahastolta ja Italian valtiolta. Ja monista muistakin hyvin arvostetuista lähteistä. Ilman hyvää mainetta eivät maailman parhaat esiintyisi iloksemme Lounais-Hämeessä.

− Olemme saaneet hyvää palautetta kaikilta tahoilta; esiintyjiltä, yleisöltä ja yhteistyötahoilta. Olemme luotettava yhteistyökumppani. Hoidamme asiat sovitusti. Aina laatu edellä, niin esiintyjissä kuin järjestelyissäkin.

”Syvissä vesissä liikutaan myös silloin, kun kyse on rakkaudesta. Tähän tuodaan monia näkökulmia niin avajaiskonsertissa kuultavassa Respighin teoksessa kuin FiBO-players yhtyeen rakkaus-teemaisessa konsertissa Tammelan kirkossa. Mielenkiintoista barokkimusiikkia kuullaan myös Humppilan kirkossa, jonne aina elegantti ja taitava Trio Époque on suunnitellut vallan kiehtovan ohjelman, oivaltavan yhdistelmän barokin suurten mestarien ja vähemmän tunnettujen mutta yhtä lailla suurenmoisten säveltäjien teoksia.”

Iso tapahtuma on iso työ. Monta tekijää tarvitaan ja yllätyksiinkin pitää aina varautua. 

– Monet seikat myös hiutuvat ja ovat jo hioutuneet vuosien varrella kuntoon. Siksi me kuuntelemme palautteen tekijöiltä ja osallistujilta, jotta voimme aina kehittää ja parantaa järjestelyjä.

Lounais-Hämeen Musiikkipäivät liikuttelee isoa ihmisjoukkoa. Konsertteja on Forssassa, Tammelassa, Jokioisilla, Urjalan Nuutajärvellä.

−  Meillä on laaja kattaus niin ohjelmistoissa kuin paikoissakin. On mistä valita kirkosta kartanoon.

Ja sitten on vielä jazzit 

”On jotenkin uskomatonta, että jo vuodesta 1990 alkaen Wade Mikkolan Kesäillan AllStars -yhtye on vuosittain käynyt ilahduttamasta lounaishämäläistä musiikkiyleisöä. Loppumattomalla matkallaan perinnejazzin parissa he keksivät aina jotain uutta. Ja aina he myös hymyilevät ja näyttävät niin soitollaan kuin käytöksellään, miten he kuulijoitaan ja musiikkiaan rakastavat. Se tarttuu.

Jukka Linkolan The Tentetto- yhtye ja itse asiassa myös maailmanmusiikin saralla kunnostautunut Piirpauke kuuluvat monella tapaa samaan klassikkojen kategoriaan kuin Kesäillan AllStars.

Lounais-Hämeen Musiikkipäivät on täynnä elämyksiä | Kulttuuri | Kotiseutulainen

The Tentetto oli 1990 luvulla yksi Suomen nimekkäimmistä ja pidetyimmistä jazzyhtyeistä, jonka suosio oli valtaisa. Vuosien varrella sen toiminta hiipui, mutta tänä vuonna yhtyeen perustaja ja vetäjä Jukka Linkola kokosi yhtyeen 50-vuotistaiteilijajuhlansa kunniaksi uudelleen, ja sen re-inkarnaatio on ollutkin hurja menestys; uusi levytys, upeita konsertteja, ylistäviä arvioita ja innostunut yleisö. Se ei sinänsä ole ihme, sillä nykyisenkin The Tentetto- yhtyeen jäsenet ovat maamme jazzmuusikoiden parasta eliittiä.”

Ehtiiko puheenjohtaja päivien aikana nukkua? Vai viekö tapahtuma yöunet?

− Ei, kyllä täytyy nukkuakin. Vaikka joskus se on sääli, kun päivien aikana tapaa paljon ystäviä, kaukaakin tulevia, haluaisi nauttia heidän seurastaan. Musiikkipäivillä on ainutlaatuinen tunnelma ja työhän on kuitenkin pääsääntöisesti tehty etukäteen. Että huolet eivät unta vie, joskus ehkä ennemmin se hyvä olo.

Iloon päätämme

”Vaikeat ajat ja koettelemukset yleensä loppuvat aikanaan ja elämään palaa taas valo, ilo ja kaikenlainen aktiivisuus, joskus jopa vimmaisesti, kuten maailmansotien jälkeisinä aikoina 1920- ja 50-luvuilla. Siihen iloon liittyy paljon myös surua sodan uhreista ja tuhosta, mutta katse on tiukasti eteenpäin ja vallalla on yleinen optimismi.

Iloon päättyy myös festivaalimme, jossa maamme eturivin kansanmuusikot ja maailmanmusiikin taitajat tulevat panemaan parastaan Saaren kansanpuiston kauniissa maisemissa. Toki syviä tuntoja käsitellään myös, vaikkapa Värttinän esityksissä, jotka usein pohjautuvat Kantelettaren runoihin, jotka ovat karjalaisten naisten toisilleen elämän iloista ja suruista laulamia tarinoita. Perusvireenä on kuitenkin ilo ja surullisetkin asiat pyritään kertomaan hymyssä suin – tai ilosta tai surusta itkien.

Tyylikäs ja monipuolinen kanteletaituri Hanna Ryynänen, huuliharpun soiton superyhtye Sväng, pohjalaisittain svengaava Tallari, klassista ja kansanmusiikkia yhdistelevä Petri Hakalan ja Timo Alakotilan yhtye ja illan lopuksi legendaarinen Piirpauke takaavat kuulijoille hienon kesäisen päivän luonnon keskellä. Retro-kokoonpanossaan ihmisiä ympäri Suomen hurmanneen Piirpauken esiintymiselle tuo lisähohtoa se, että samana päivänä yhtyeen perustaja ja sielu Sakari Kukko täyttää pyöreät 70 vuotta ja esiintyminen Lounais-Hämeen Musiikkipäivillä on samalla hänen juhlaesiintymisensä.”

Lounais-Hämeen Musiikkipäivien lippujen ennakkomyynti on onnistunut hyvin ja osa ennakkoon myytävistä lipuista alkaa jo olla vähissä. Mutta jokaisen konsertin ovelle on myös varattu lippuja myyntiin jonkin verran, että aina on toivoa senkin suhteen.

”Lämpimästi tervetuloa huolella valmisteltuun tapahtumaamme! Me järjestäjät ja esiintyjät tulemme tekemään parhaamme, jotta yleisömme tulee ensi kesänä saamaan monenlaisia ainutlaatuisia ja hienoja elämyksiä.”

Lainaukset: Keijo Aho

Aiheeseen liittyviä juttuja