Musiikkia vain ihmisen äänellä – A CappellaNight Forssan teatterilla 

Ainutlaatuinen A Cappella NightSuomessa ainoastaan 13.5.2022 klo 18.00 Forssan teatterilla ja 14.5.2022 klo 19.00 Helsingin Musiikkitalolla. Esiintyjinä suomalainen Kuvaja ja heidän vieraana tanskalainen SØNK.

Musiikkia vain ihmisen äänellä - A CappellaNight Forssan teatterilla  | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Kuvaja palkittiin Tampereen Sävelen kansainvälisessä yhtyelaulukilpailussa vuonna 2019. (Kuva: Tero Ohranen)

Kuvajan sopraano Anni-Kaisa Haukka, mitä on luvassa?

– Iloa ja laulun riemua, energinen, tunnelmallinen, hyvän mielen konsertti. 

 Kuvaja ja SØNK esiintyvät Forssassa ensimmäistä kertaa yhdessä:yhteistyön tavoitteena on esitellä uusia ja tuoreita acappellayhtyeitä. Konsertilla on selkeä tarina ja tausta ja kuulijalle jätetään tila myös omalle tulkinnalle.

Konsertissa kuullaan Kuvajalta vuonna 2021 julkaistun Syli-äänitteen lauluja ja SØNKilta englanninkielisiä nykypopin ja R&B:n melodioita. SØNK on 8 hengen lauluyhtye, jonka laulajat ovat Vocal line -huippukuoron laulajia.

– Olemme harjoitelleet myös yhteisesityksiä. Harjoittelu on tehty etänä, sopien kuka laulaa mitä ja nuotteja lähetellen. SØNK on harjoitellut myös pienen osuuden Suomen kieltä.

– SØNK tulee Suomeen pidennetylle viikonlopulle ja esiinnymme ainoastaan Forssassa ja Helsingissä, Anni-Kaisa Haukka kertoo.

Musiikkia vain ihmisen äänellä - A CappellaNight Forssan teatterilla  | Kulttuuri | Kotiseutulainen
SØNK saapuu Suomeen Tanskan Aarhusista. (Kuva: Martin Baltser)

Kaikki tekee kaikkea 

– Olin itse Ruotsissa, kun Kuvaja perustettiin vuonna 2017. Luin siitä somessa ja kun vuotta myöhemmin palasin Suomeen, Kuvaja etsi uutta sopraanoa ja minä tulin entisen tilalle. Kuvajan sopraano Anni-Kaisa Haukka kertoo.

– Itselläni oli haave tekstilähtöisestä lauluyhtyeestä, jossa on tila tarinalle ja tulkinnalle kuten muillakin Kuvajan jäsenillä. Kuvajan laulut ovat covereita uusilla sovituksilla, joukossa on myös muutama tilattu ja lainattu esitys. Esikuvia minulle ovat suomalaiset Rajaton, Club for Five ja ruotsalainen The Real Group.

– Kuvajan ero kuoroihin on, että olemme viiden hengen demokraattinen yhteisö. Kaikki tekee kaikkea ja päätämme asioista yhdessä. Joitakin vakiintuneita rooleja on muodostunut vahvuuksien, osaamisen ja mielenkiinnon mukaan, mutta konserttien, kiertueiden ja äänitteiden järjestelyvastuu kiertää. Tämä on monipuolista lauluyhtyeen toimintaa, jossa kaikki vastuu ei ole yhdellä.

Anni-Kaisa Haukka on lisäksi yläkoulun ja lukionmusiikinopettaja ja kuoron johtaja. Kaikki Kuvajan jäsenet ovat musiikkikasvattajia eli opettajia, kuoronjohtajia ja freelancer-muusikoita.

Musiikkia vain ihmisen äänellä - A CappellaNight Forssan teatterilla  | Kulttuuri | Kotiseutulainen
Kuvajan sopraano Anni-Kaisa Haukka. (Kuva: Tero Ohranen)

– A cappella on musiikkia ilman säestystä ja Kuvaja on rytmimusiikkia. Luomme melodiakudoksen ainoastaan ihmisen äänellä.

– Meillä on rytmisoittimen rooleja äänillä kuten basso ja käytämme esim. beatboxausta. Esityksen alussa lähtösävel annetaan ääniraudalla ja siitä otamme A-äänen. Haaste a cappellassa verrattuna säestettyyn musiikkiin on sävelpuhtauden eli vireen  ylläpitäminen. Vireen ylläpitämisessä meillä on apuna korvamonitori eli saamme oikean äänen suoraan korvaan, Anni-Kaisa Haukka tarkentaa.

 – Haaveena meillä on yhteistyökonsertteja ulkomailla: vastavierailu Tanskaan. Korona epidemia on tuonut haasteita näihin haaveisiin.

– Keikka Forssaan toteutui yhteistyössä Forssan teatterin kanssa ja järjestelyissä on auttanut myös Tuomo Sorri. On ihan superkivaa tulla Forssaan keikalle ja tuoda SØNK sinne vieraanamme. En ole itse aiemmin käynyt Forssassa, mutta kaiken kuullun ja jo tähän mennessä koetun (kun konserttia on järjestänyt) perusteella se vaikuttaa todella hyvältä keikkapaikalta, ja toivotaan tietysti tupaa eli teatteria täyteen!

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja