Arkea ja juhlaa

Vuoden kiertoa ajatellen suuret kristilliset juhlat: joulu, pääsiäinen, helatorstai ja helluntai osuvat muutaman kuukauden ajalle. Näiden jälkeen onkin valtaosa vuodesta ennen kuin sama kierto taas toistuu. Näin se tavallisesti menee elämässämmekin: on juhlia, mutta vielä enemmän on tavallista arkea.

Arkea ja juhlaa | Hartaus | Kotiseutulainen

Juhlat ovat tärkeitä. Jo Vanhan testamentin puolella Jumala halusi, että Israelin kansa kokoontuisi tiettyinä suurina juhlapäivinä Jerusalemiin muistelemaan Jumalan tekoja kansan vapauttamiseksi Egyptin orjuudesta.

Samalla tavalla on meille hyväksi aina uudestaan ja uudestaan muistaa Jumalan suuria tekoja: Jeesuksen syntyminen maailmaan, hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa sekä paluu taivaaseen ja Pyhän Hengen vuodattaminen helluntaina. Viikoittainkin on hyvä muistaa, että kokoonnumme yhteen pyhäpäivänä, Jeesuksen ylösnousemuksen päivänä, ja saamme elää hänen voittonsa perusteella.

Kuitenkin valtaosa elämästämme on tavallista arkea. Herätään aamulla, tehdään aamutoimet, hoidetaan työasiat ja muut velvoitteet jne. 

Edessä on taas monta kuukautta ennen seuraavaa suurta kristillistä juhlaa. Mutta arkiset päivät, viikot ja kuukaudet eivät ole turhia. Niiden keskellä elämme todeksi uskovan elämää. Niiden keskellä saamme toteuttaa Jeesuksen monia kehotuksia niin evankeliumin eteenpäin viemisestä kuin elämästä toisia palvellen. Niiden keskellä saamme myös elää turvautuen Jeesuksen lupauksiin, että hän on joka päivä meidän kanssamme; hän lähettää Pyhän Hengen ohjaamaan ja auttamaan meitä. Arkisen elämän tilanteissa Pyhän Hengen persoona ja tehtävä ovat kaikkein tärkeimmillään: Jotta meillä olisi voima elää Jeesuksen todistajana tämän maailman keskellä.

Arjen keskellä elämän moninaiset murheet ja asiat voivat myös taakoittaa meitä ja joskus jopa hämärtää näkökykyämme. Onneksi silloinkin meillä on tie auki armon valtaistuimen luokse ja saamme pyytää Taivaalliselta Isältämme apua elämämme asioihin. 

Saakoon Jumala siunata niin arkiset päivämme kuin myös juhlan hetkemme! 

Tommi Hintsanen

Aiheeseen liittyviä juttuja