Puhtaat valkeat lakanat Kertunmäen kesäteatterissa

Usealle tuttu kotimainen draama, Puhtaat valkeat lakanat, nähdään tänä kesänä Loimaalla Kertunmäen kesäteatterissa. Luvassa on elämänmakuinen ajankuva 1960-luvun Suomesta.

Puhtaat valkeat lakanat Kertunmäen kesäteatterissa | Kulttuuri | Kotiseutulainen

− Hyvä. Hienoa. Juuri näin, ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli huudahti usein seuratessaan harjoituksia vajaa kolme viikkoa ennen 2. heinäkuuta olevaa ensi-iltaa.

Näytelmä kertoo Raikkaan perheestä, jossa kiteytyy suomalaisen yrittäjäperheen sisukas taistelu oman elinkeinonsa puolesta.Tehtaalla nähdään myös kapinointia, kun palkat eivät miellytä ompelijoita.

Ensio Raikkaana, Raikas Oy:n pukutehtaan johtajana nähdään Jani Hägg, joka on Loimaan seudun teatteriyhdistyksen puheenjohtaja. Omaa muotiliikettä pitävänä Ensio Raikkaan Maire-vaimona nähdään Stina Saraste.

Hägg on näytellyt Kertunmäellä jo 16 vuotta. Viime kesänä teatteri täytti 40 vuotta. Usea näyttelijä on ollut vuosia, sillä kun kesäteatterikärpänen puree, se ei helposti hellitä.

− Tämä on mukava henkireikä. Mitäs sitä kesällä sitten tekisi. Porukka on kiva, yhteishenki on mahtava. Tämä on mukavaa sosiaalisuutta, missä on huumori mukana, Leena Mahlamäki mietti kesäteatterin parhaimpia puolia.

Kertunmäellä on katettu katsomo

Toisesta näytelmästä 1982 alkaen teatterissa esiintynyt Kaija Joensuu on nyt kuiskaaja. Tosin näyttelijät osaavat hyvin vuorosanansa, sillä alkutalvesta harjoiteltiin etänä.

 Esityksessä nähdään 16 näyttelijää, joiden ikähaitari on 15 vuodesta 60 vuoteen. Hägg on iloinen, että nuoria on myös saatu mukaan ja näin turvataan kesäteatterin tulevaisuus.

Puhtaat valkeat lakanat-alkuperäissarjaa esitettiin televisiossa vuosina 1993 – 1996. Kertunmäellä nähtävä näyttämösovitus tiivistää ensimmäisen tuotantokauden tapahtumat.

Raija Orasen alkuperäiskäsikirjoituksen on dramatisoinut näytelmäksi Outi Keskevaari. Puvustuksen toteuttaa Hanna-Maria Suonpää.

Kertunmäen kesäteatteriin valmistui kaksi vuotta sitten katettu katsomo, missä on paikat hieman yli 300 katsojalle. Istuimet ovat selkänojalliset. Katsomossa on paikat myös liikuntaesteisille. Kahvio on ulkotiloissa.

Ensi-ilta pe 2.7 klo 19 ja viimeinen esitys pe 16.7. klo 19.  

www.loimaanteatteri.fi

Teksti Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja