Makumatka kotipihalle – nokkonen, voikukka, maitohorsma ja vuohenputki

Kiinnittäkää turvavyöt, makumatka alkaa. Kohteena seutukunnan kylienpihanperät. Etsimme, tunnistamme ja löydämme parhaat, monikäyttöiset luonnon superfoodit omista nurkista. Liput ei maksa mitään.

Makumatka kotipihalle – nokkonen, voikukka, maitohorsma ja vuohenputki | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Nokkonen

Pisteliään helposti tunnistettava mahtikasvi, luonnon syötävien kasvien kuningas, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon, kosmetiikkaan, lannoitteeksi, tuholaistorjuntaan tai vaikka mekkokankaaksi. Ryöppää lehdet, kuivata ja käytä, mutta maltilla. Kippari-Kallen pinaatti kalpenee nokkosmuhennoksenrautaisannoksen edessä. Älä kerää pihan perän lantakasan hullun korkeita, vaan vähän vaatimattomampia yksilöitä juhannusruusun juurelta. Ryöppää nitriitin ja poltinkarvojen takia, kuivaa, jauha ja lisää makaronilaatikkoon tai jauhelihakastikkeeseen, kasvispataan tai aamusmoothieen. Voit käyttää myös tuoreena ryöppäämisen jälkeen vaikka pinaattikeittoon tai valmistaa maailman parhaat nokkosletut. Nokkosensiemenissä ja -juurissa on voimaa vaikka koko gallialaiskylälle.

Voikukka

Valloittavan aurinkoinen joka paikan ravintokasvi, jota kitketään kiukuspäissään kasvimaalta kompostiin. Voikukassa on tutkitusti kolme kertaa enemmän ravintoaineita kuin muissa salaattikasveissa. Parhaat lehdet piileskelevät varjoisissa nurkissa, joissa ne kasvavat meheviksi ja suuriksi. Fileoi lehtiruoti pois ja pistä lehti leivän päälle tai salaattisi vahvistukseksi. Auringon väriset kukat luovuttavat kauniin keltaisen värinsä simaan, mehuun tai kiisseliin, kunhan jaksat nyppiä keitokseesi pelkät terälehdet. 

Maitohorsma

Laktoosittoman ruokavalion suosijan unelma pinkissä kukkakruunussaan. Vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit, sekä kuitu ja proteiini helposti saatavilla keväästä kesään hakkuuaukiolta tai niityltä. Riivi tuoreet lehdet salaattiin, smoothieen tai kaalilaatikkoon. Voit myös kuivata ne talvi-iltojen tunnelmallisiin teehetkiin, horsmaa on pidetty parhaana ”oikean” teen korvikkeena. Pinkit kukat luovuttavat värinsä ja vitamiininsa prinsessajuhlien vieraiden juhlajuomiin. 

Villiyrttiretket villiruoalla Saaren Kansanpuistssao 18.5. ja 28.5. Kesto: 3 h. Sisältää: Opastetun villiyrttikävelyn sekä ruokailun Lounais-Hämeen Pirtillä. 

Hinta: 39 €. Ilmoittautuminen: Doerz. 

Lisätiedot: Tarja 050 4619629

Aiheeseen liittyviä juttuja