Forssan seurakunnan kirkkoherra Esa Löytömäki toivottaa Hyvää isänpäivää kaikille!

Nimi: Esa Löytömäki Ikä: 62-vuotias Asuinkunta: Forssa perhesuhteet: Naimisissa, neljä lasta ja neljä lastenlasta Koulutus:…

Forssan seurakunnan kirkkoherra Esa Löytömäki toivottaa Hyvää isänpäivää kaikille! | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Esa Löytömäki

Ikä: 62-vuotias

Asuinkunta: Forssa

perhesuhteet: Naimisissa, neljä lasta ja neljä lastenlasta

Koulutus: Valmistunut Helsingin yliopistosta v. 1985, sen jälkeen olen toiminut pappina.

Miten Sinusta tuli kirkkoherra Forssaan? 

− Olin Forssassa jo töissä seurakunnassa ja sairaalapappina. Minua kyseltiin hakemaan kirkkoherraksi ja niin hain.

Mikä sai Sinut ryhtymään evankelisluterilaisen kirkon papiksi?

− Seurakunnan elämä oli minulle tuttu lapsesta saakka. Olin myös mukana nuorisotyössä. Harrastin musiikkia, liikuntaa ja kulttuuria. Kirkon työssä nämä kiinnostivat. Samoin kiinnostivat ihmiset. Kirkko on mielestäni paikka erilaisille ihmisille. Myös hengellisten kysymysten liittyminen elämään oli itselleni luontevaa, koen tämän kutsumustyöksi.

Miten vakaumuksesi näkyy arjessasi, työsi ulkopuolella? 

− Rukoilen, luen myös hengellistä kirjallisuutta. Olen mukana välillä musiikkitoiminnassa, olen tehnyt hengellisiä lauluja ja vedin kuoroakin pitkään.

Kuinka usein törmäät epäilevään Tuomakseen? 

− Epäilyt ja erämaakaudet kuuluvat kristityn elämään. Elämän vastoinkäymiset vievät joskus pienelle paikalle. Epäilevä Tuomaskin sai avun Vapahtajalta. Niin koen itsekin.

Mikä on työssäsi parasta ja mikä haastavinta?

− Kirkkoherran työssä päivät ovat erilaisia. Haasteita on joskus ajan riittämisen kanssa. Parasta on ihmisten kanssa oleminen ja se, että saa asiat sujumaan johtajana.

Olet mukana ihmisten iloisissa ja surullisissa tapahtumissa – miten jaksat paneutua jokaiseen kirkolliseen toimitukseen sen arvon mukaan? 

− Ilot ja surut ovat osa elämää.  Olen kiitollinen saamastani tuesta ja koulutuksista, ne ovat auttaneet moneen. Olen saanut laajan sielunhoidon, perheneuvojan koulutuksen sekä johtamiskoulutuksen. Johtamisen eri osa-alueilla kirkon tuki on vahvaa. Ihmisten elämänkysymykset menevät joskus ihon alle. Työnohjauskin auttaa. Suuri apu on liikunnasta, luonnosta ja musiikista, jota harrastan aktiivisesti. Oma perhe on arjen voimavara.

Mistä löytyvät sanat ristiäisiin, vihkimisiin ja hautaan siunaamiseen?

 −Kun tapaan ihmisiä etukäteen ennen kirkollisia toimituksia, osaan asettua heidän tilanteeseensa ja löytää sopivia sanoja ja ajatuksia.

Kuinka ison osan työajastasi vievät hallinnolliset työt?

−Hallinto on osa työtä. Se mahdollistaa muiden työnteon ja antaa puitteet työlle ja ihmisten kohtaamiselle. Se vie aikaa ehkä 30-50 % työajasta. Rekrytoinnit, sijaisuudet ja työntekijävaihdokset teettävät työtä tämän kokoisessa seurakunnassa. Tällä hetkellä seurakuntavaalien järjestelyt työllistävät. Toimin myös lääninrovastina ja olen tekemisissä lähiseurakuntien kanssa ja mukana hiippakunnan tehtävissä. Loput sitten on ihmisten parissa tavalla tai toisella.

Koetko usein ihmisten odotukset liian suureksi eli tunnetko riittämättömyyttä työssäsi?

− Koen välillä riittämättömyyttä työssäni. Se on rannatonta. Siinä auttaa keskittyminen tärkeisiin asioihin. Kokemuskin auttaa, ettei ihan pienestä hätkähdä.

Miten tämän ajan haasteet näkyvät seurakunnassa?

− Nykyään Forssassa ikäihmisiä ja yksinäisyyttä on paljon. Nuorten asiat koronan jälkeen ovat nousseet erityisesti esille. Rahapula pilkistää monilla ja vaatii kekseliäisyyttä ja tukea. Pakolaiset Ukrainasta tarvitsevat apuamme. Nämä ovat myös seurakunnan työssä esillä.

Koetko, että ihmisillä on yhä auttamishalua ja hyvää tahtoa?

− Ihmiset haluavat auttaa toisiaan. Tosin työelämässä olevat ja lasten vanhemmat eivät paljon voi antaa aikaansa. Meillä on virkeitä eläkeläisiä, jotka kantavat paljon vastuuta.

Mitä annat ohjeeksi siihen, ettei vakaumus, mene suorittamiseksi nyt, kun suoritamme kaikkea kaiken aikaa? 

− Mielestäni ajatus: ”Olet kyllin hyvä ihmiseksi” auttaa suhteuttamaan omaa jaksamista. Tai ”ei Jumalakaan maailmaa päivässä luonut”, ei kaiken tarvitse tulla valmiiksi heti.

Minkälainen on kirkkoherran virkavastuu – mistä asioista ja miten?

− Kirkkoherrana on vastuussa asioiden sujumisesta, hallinnollisista päätöksistä ja työyhteisön esimiehenä. Luon myös yhteyksiä eri suuntiin ja neuvottelen asioista. Kirkkoherra myös vaikuttaa ilmapiiriin seurakunnassa ja työyhteisössään. On tärkeää löytää kannustava ja innostava työnäky. Kirkkoneuvostossa toimin esittelijänä ja huolehdin päätösten toimeenpanosta.

Kuka valvoo kirkkoherran työtä?

 − Kirkkoherran työ on erityisesti hiippakunnan piispan ja tuomiokapitulin vastuulla, ne ovat sparraajia, tuki ja myös valvoja. Toki omat luottamuselimet ovat läheinen yhteistyökumppani.

Jos haluaisin liittyä seurakuntaan, niin miten se tehdään ihan käytännössä?

− Jos haluaa liittyä kirkkoon, voi lähettää sähköpostia asuinpaikkakuntansa seurakuntaan. Voi myös täyttää lomakkeen ja viedä sen seurakuntatoimistoon. Voi myös ottaa puhelimella yhteyttä työntekijään.

Jos haluaisin mukaan seurakunnan toimintaan, mihin voisin ottaa yhteyttä?

− Seurakunnan toimintaan pääsee parhaiten mukaan, kun ottaa johonkin työntekijään yhteyttä. Verkkosivuilla on myös tietoja ja linkkejä. Helppoa on mennä myös jonkun kaverin kanssa mukaan.

Minkälaisissa asioissa ihmiset hakevat apua seurakunnasta? Kysytäänkö onko kirkon jäsen?

− Ihmiset hakevat apua taloudellisiin huoliinsa ja elämän muutostilanteisiin. Perheasian keskuksessa autetaan parisuhdekriiseissä. Työntekijät kohtaavat eri tilanteissa ihmisiä ja keskustelevat mielellään. Kun ihminen hakee apua, ei kysytä onko kirkon jäsen.

Seurakuntavaalit ovat menossa. Mitä valitaan ja miksi, mihin tehtäviin?

− Seurakuntavaaleissa valitaan luottamushenkilöt kirkkovaltuustoon seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston. On myös vastuuryhmiä ja johtokuntia, joissa pääsee vaikuttamaan toimintaan. Luottamushenkilöt päättävät taloudesta, rakennuksista, avustuksista, työntekijävalinnoista ja seurakuntatyön painotuksista. He ovat työntekijöiden tukena.

Millainen on hyvä ehdokas?

−  Mielestäni hyvä ehdokas on sellainen, jolla on järkeä ja sydäntä. Sydämellä näkee parhaiten, tuntemalla toimintaa ja paikkakunnan tarpeita. Täytyy olla myös selkärankaa linjata asioita tarvittaessa. Vain oman totuuden toitottaminen ei ole hyvästä, mutta yhteistyötä rakentamalla pääsee aina eteenpäin. Oman uskon määrää ei kysytä, mutta seurakunta on uskon yhteisö, jonka työ kantaa aina taivaaseen asti. Silloin on hyvällä asialla.

Onko seurakuntavaaleissa Forssassa millainen äänestysprosentti? Miksi prosentit jäävät niin alhaisiksi? 

Seurakuntavaaleissa on aika alhainen äänestysprosentti, Forssassa viimeksi 12,1 %. Ehkä ajatellaan, että hommat sujuvat riittävän hyvin? Enemmänkin sopisi äänestämään!

Missä ja miten voi äänestää?

− Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20.11. klo 11-20 Forssan kirkossa. Ennakkoon pääsee äänestämään 8.-12.11. Kannattaa ottaa henkilöllisyystodistus mukaan

Ennakkoäänestys:- Forssan seurakuntatalo ti 8. – la 12.11. klo 9-18 – Prisma pe 11.11. klo 11-18 ja la 12.11. klo 9-15 – Tyykihovi pe 11.11. klo 9-11 – Koijärven kirkko pe 11.11. klo 16-19. Myös kotiäänestys ennakkoon on mahdollinen, p. 03-41451

Isänpäivä on kohta. Mitä isyys Sinulle merkitsee ja mitä sanoisist  tämän hetken isille ja isoisille?

− Lähestyvä isänpäivä on itselleni täynnä mukavaa odotusta. Lapset ja lapsenlapset tulevat käymään ja juuri syntynyt pienokainen pääsee toivottavasti mukaan! Pappana koen olevani onnellisessa asemassa. Varmaan edustan myös jatkuvuutta muuttuvan maailman keskellä. Isillä ja isoisillä on paikkansa lattialla konttaamassa, kirjoja lukemassa, askartelemassa ja tärkeitten kuulumisten kuulemisessa.

Hyvää isänpäivää kaikille!

Aiheeseen liittyviä juttuja