Hyvien ihmisten tulee pitää koko ajan kovaa ääntä hyvistä asioista

Teemu Kajava aloittaa Forssan Yrittäjien puheenjohtajana ensi vuoden alusta. Hänen arvomaailmansa lähtökohta on perhe. Elämässä voi olla paljon tärkeitä asioita, mutta vain yksi on tärkein ja se on perhe.

Hyvien ihmisten tulee pitää koko ajan kovaa ääntä hyvistä asioista | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Teemu Kajava

Ikä: 36 vuotta

Perhesuhteet: Avopuoliso, 4 lasta

Asuinkunta: Tammela

Millä alalla yrityksesi toimii?

− Kiinteistöjen paloturvallisuus ja ohjelmistoala.

Kuinka kauan olet ollut yrittäjä?

− Perustin ensimmäisen yritykseni 2009. Yrittäjäuraa takanani on noin 10 vuotta.

Miksi ryhdyit yrittäjäksi?

− Olen aina ollut hieman oman polkuni kulkija. Ehkä tämä ominaisuus yhdistettynä ahkeruuteen ja kokeilunhaluun on tuonut minut tähän pisteeseen. 

Onko vanhemmillasi yrittäjätaustaa tai onko perheessäsi muuta yritystoimintaa?

− Tavallaan kyllä. Isäni teki päätoimisen uran rajavartiolaitoksen rajavartijana ja sotilasuran loppuvaiheessa hän perusti kaivinkoneyrityksen. Sitä arkea ja rohkeutta kyllä ihailin ja ihailen edelleen. Äitini vastaavasti on ehkä maailman ihanin asiakaspalvelija ja sihteeri terveyskeskuksessa. Hänen asiakasempatiaa olen koettanut itselleni ammentaa.

Mistä ammatista haaveilit lapsena tai nuorena?

− Haaveilin sotilasurasta rajavartiostossa. Tällä tiellä olinkin aina armeijan erikoiskoulutukseen asti. Armeijan jälkeen piti tehdä valinta virkauran ja yksityisen sektorin välillä. Valitsin yksityisen sektorin koska kaupallisuus ja sen tuomat mahdollisuudet sekä vapaudet kiehtoivat

Mitkä ovat tällä hetkellä yrittäjän suurimmat haasteet?

− Koen, että toimialat muuttuvat tällä hetkellä ehkä nopeammin kuin koskaan. Digitalisaatio, esineiden internet, robotisaatio sekä esimerkiksi toimitusvarmuusketjujen muutokset sekä uusiutuvat energiamuodot luovat mahtavia mahdollisuuksia toimialasta riippumatta. Haasteet koen ehkä tällä hetkellä omalla kohdallani aika tavanomaisina. Sopeutujat selviytyvät. Niihin asioihin pitää vaikuttaa, mihin voi vaikuttaa ja niitä asioita mihin ei voi vaikuttaa, ei pidä murehtia.

Onko Sinun alallasi jotain erityisiä haasteita?

− Positiivisena haasteena koen sen, miten turvallisuuden mittaamista ja sen avulla onnettomuuksien ennustamista voisi yhä paremmin edistää. Jos onnistumme teknologian avulla ratkaisemaan tämän,  pystymme saavuttamaan mullistavan kehitysaskeleen arjen turvallisuudessa, koska voimme oppia ehkäisemään onnettomuuksia yhä tarkemmin.

Mikä yrittäjänä olossa on mielestäsi parasta ja/tai palkitsevinta?

− Ihmisten kanssa yhdessä onnistuminen. Sekä oman henkilöstön, että asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden. Tunneskaalat onnistumisen flowtilasta epäonnistumisiin ovat koukuttavia. Kasvuyrityksen luotsaaminen on kiehtovaa. Se on jatkuvaa kokeilua, uudistumista ja toteutusta sekä epävarmuuden sietämistä.

Mitä mieltä olet Forssan seudun elinkeinopolitiikasta?

− Koen, että meillä Forssan seudulla on käynnissä nyt momentum. Hyödyntämällä sen voimme avata reittimme menestykseen, mutta jos emme hyödynnä sitä, niin kääntöpuolena on voimakas elinvoiman hiipuminen. Meidän pitää kiirehtiä suoraviivaisesti yrityksien elinvoiman edistämistä karsimalla kasvun hidasteita ja kannustamalla yrityksiä kasvuun. Jos elinvoimamme ajateltaisiin kiitoratana, niin se kiitorata ei rehellisesti sanottuna ole kovinkaan pitkä. Hyvä asia on se, että meillä on se kiitorata, joka mahdollistaa nousun. Meidän on vain saatava renkaat irti maasta ja nopeasti. Haluaisin seutukunnalle suoraviivaisen ja kaikkien seutukunnan kuntien yhteisen elinvoimastrategian seuraavalle 2-4 vuodelle. Tämä ohjelma loisi meille yhteisen unelman ja suuntaviivan. 

Kuinka tärkeää yrittäjälle on toisten yrittäjien vertaistuki?

− Tärkeintä. Yhteistyö on kaiken edellytys. Yrittäjyys yhdistää ja luo myös syviä ystävyyssuhteita. 

Mikälaisissa luottamustoimissa toimit?

− Olen ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu Tammelassa ja toimin Tammelan tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana. Olen myös Tammelan Kokoomuksen hallituksen jäsen. Minut on valittu myös Hämeen Yrittäjien hallitukseen vuodesta 2023 alkaen.

Mikä saa Sinut toimimaan yhteisten asioiden hyväksi?

− Maailmassa mikään ei ole itsestään selvää. Ei demokratia, ei turvallisuus eikä vakaus. Jos voin omalla osaamisellani ja aktiivisuudellani vaikuttaa siihen, että seutukuntamme on täällä asuville ja lapsillemme sekä lastenlapsillemme parempi paikka elää, olen saavuttanut tavoitteeni. Hyvien ihmisten tulee pitää koko ajan kovaa ääntä hyvistä asioista. 

Mitä työn vastapainoksi, miten palaudut pitkistä työpäivistä?

− En koe tekeväni pitkiä työpäiviä. Ehkä urheilutaustani johdosta koen elämäni enemmän osa-alueina, jotka täydentävät toisiaan. Eri elementit on tärkeitä rakentaa siten, että kokonaisuudesta tulee mahdollisimman toimiva. Nautin hetkistä. Rentouttava 15 minuutin kahvihetki voi ladata akkuja valtavan paljon ja noudatan säännöllistä unirytmiä. Menen aina nukkumaan 21 maissa ja herään joka aamu 05.00 läpi viikon. Lisäksi ruokavalioni on tasapainoinen sekä säännöllinen. Uni ja ruokavalio muodostavat fyysisen sekä psyykkisen jaksamisen kivijalan. Perheen kanssa läsnäolo on tärkeintä, ei niinkään se mitä teet vaan miten teet. Aamutoimet ja iltatoimet ovat lasteni kanssa parhautta.

Mitä harrastat?

− Kuntosali, pyöräily ja puutyöt. Nämä ovat tärkeitä elementtejä arjen kokonaisuudess.a

Mitä haluaisit harrastaa enemmän, jos aikaa olisi enemmän?

Metsästys. Nuorempana ehdin metsästää viikottain. Olen kotoisin Kuusamosta ja voisin sanoa olevani metsien kasvatti. Jos voisin, niin metsästäisin joka viikonloppu. Ehkä enemmänkin.

Aiheeseen liittyviä juttuja