Pölkinvuoren kasvimaailmassa kukinta jatkuu syksyyn asti

Tuhansien narsissien keltaisen puhuva väriloisto vihreässä koivikossa ikiaikaisen kallion kupeessa hämmentää. Voiko perisuomalaiseen metsään saada aikaan mitään näin ihmeellistä? Kyllä voi, todistaa Pölkinvuoren kasvimaailma, metsäpuutarha parhaimmillaan.

Pölkinvuoren kasvimaailmassa kukinta jatkuu syksyyn asti | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Huhtikuun lopulla Pölkinvuorella puskivat esiin ensimmäisinä krookukset ja idänsinililjat. Myöhäinen kevät sai aikaan sen, että suurin osa narsisseista, lajikkeesta huolimatta, kukkivat yhtä aikaa. Kukkapuiston hehtaarin laajuisella alueella kasvaa yli 80 erilaista narsissia. Puiston isännän Veli-Pekka Weckmanin oma suosikki on Dick Wilden, jolla on upea täyskerrottu kukinto. Weckman harmittelee, että lajikekylteistä osa puuttuu. Erilaisia narsisseja on kuitenkin hauska bongailla sekä tunnistaa tuttuja perinteisiä suosikkeja. Parhain kukinta narsissien osalta osui viime viikon alkupuolelle pitkän lämpimän sääjakson edesauttamana.

Kohta 2000 liljaa

Kukinta puistossa jatkuu, sillä vuorossa ovat tulppaanit, joita seuraavat liljat kesäkuun puolessa välissä. Yhteensä kukkapuiston alueelle on istutettu lähes 150 000 sipulikasvia, joista liljoja on noin 2000 kappaletta. Kukinta ei kuitenkaan lopu edes näihin. Kasvimaailman kokonaisuudessaan neljän hehtaarin puistoalueelta löytyy lisäksi alppiruusu- ja pionipolut sekä lukuisia muita perenna- ja pensasistutuksia. 

Ehtaa hevosenlantaa

Talvi oli lumen puolesta erinomainen puiston kasvien talvehtimista ajatellen, kertoo Pölkinvuoren Weckman. Ainoastaan myyrät verottivat tulppaaneja muutaman tuhannen sipulin verran, niitä kun ei aitauskaan pidättele. Kasvimaailmassa on keväisin kova tohina, kun puistoa ja istutuksia kunnostetaan. Syksyllä istutettaessa kukille annetaan alkuunlähtölannoitus. Weckman kertoo puiston salaisuudeksi ehdan hevosenlannan, joka luovuttaa ravinteita kukkien kasvuun sopivan hitaasti. Lisäksi hoitotoimiin kuuluu ylläpitolannoitus ja kalkitus sekä kesä-heinäkuun ajan sprinklerikastelu kukkapuiston alueella. 

Myymälä ja kahvila

Pölkinvuoren kasvimaailmassa on metsäpuutarhan lisäksi omaa pensaiden ja perennoiden taimituotantoa myyntiin asti. Puutarhamyymälän tuotteet ovatkin todellista lähituotantoa rehdisti kotimaisena. Vain joitakin havuja tuodaan ulkomailta, samoin sipulikukat. Puistossa on myös kahvila, johon oma väki leipoo itse makeaa ja suolaista tarjottavaa. Raaka-aineeksi käytetään mahdollisuuksien mukaan puiston omia antimia, kuten kvitteneistä tehtyä hilloa.

10 000 sormustinkukkaa

Tänä vuonna puisto laajenee lammen ympäristöön, josta kehitetään viihtyvyys- ja tapahtuma-aluetta penkkeineen. Lammen rannalle on istutettu 10 000 sormustinkukkaa, ja Weckman odottaa innolla tätä uutta näkymää puistossa. Myös paikoitusaluetta lisätään 0,5 hehtaaria, joka helpottaa suosituimpien päivien parkkipulaa. Helatorstaina puutarhaturisteja löysi paikalle jopa 2000, joten puisto alkaa olla tunnettu. 

Koko kesän

Pölkinvuoren isäntä Veli-Pekka Weckman painottaa, että nähtävää on koko kesän ajan aina syksyyn asti. Suosittu tapahtuma on esimerkiksi 25.7. järjestettävä kesäkukkatori, johon odotetaan 47 myyjää ja 3000 asiakasta. Koronan vuoksi tapahtumalle on myös varattu varapäivä 8. elokuuta. Pölkinvuoren kasvimaailmanilmoittelua, tiedotteita sekä kauniita kuvia ja videoita kukinnan etenemisestä voi seurata Pölkinvuoren somekanavissa Facebookissa ja Instagrammissa. 

Sijainti Ikaalantie 105, Urjala

Teksti ja kuva: Anna Mäki-Punto

Aiheeseen liittyviä juttuja