Suunnittele pihakiveys toiveiden ja käyttötarkoituksen mukaan

Piha ilmentää asukkaidensa toiveita – tämä on hyvä muistaa, kun lähdetään suunnittelemaan piharatkaisuja. Ennen suunnittelua on paikallaan pohtia pihan erilaisia käyttötarkoituksia. Toimiva ja esteettinen pihakokonaisuus syntyy oleskelutiloista kuten patioista, joita rytmittävät käytävät, portaat ja istutukset.

Suunnittele pihakiveys toiveiden ja käyttötarkoituksen mukaan | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Pienelläkin pihalla ja rinnetontilla saadaan merkittävästi hyödynnettyä hukkaneliöitä rakentamalla pengerryksiä ja näyttäviä muuriratkaisuja. Esimerkiksi puutarhan eri osa-alueet on helppo jakaa kiveyksillä niiden käyttötarkoituksen mukaan. Selkeät leikki-, patio tai puutarha-alueet ovat mainioita kohteita toteuttaa näyttäviä ja omaperäisiä kokonaisuuksia eri pihakivivalinnoilla.

Betonilaatoilla ja -kivillä toteutettu pihakiveys on pitkäikäinen. Hyvin toteutettuna betonikiveys on lisäksi kestävä sekä tyylikäs pintamateriaali, joka antaa kiinteistölle arvokkaan ilmeen ja samalla myös nostaa kiinteistön arvoa. Laadukkaan pihakiveyksen edut ulottuvat jopa talon sisätiloihin asti: kiveyksen ansiosta pihalta ei kantaudu yhtä helposti sisään hiekkaa eikä tomua.

Parhaimmillaan piha on omistajiensa näköinen ja heidän toiveidensa mukainen. Suunnittelun lähtökohtana tulisikin aina olla omat tarpeet sekä toiveet. Niin uudisrakennuskohteessa kuin vanhan pihan uudistamisessakin on hyvä pohtia, mitä pihalla halutaan tehdä. Arjen askareet ja toiminta ohjaavat pihasuunnittelua ja siten myös kivivalintoja. Lasten leikkipaikat, patiot ja terassialueet, tomutus- ja varasto- sekä paikoitusalueet ovat myös hyvä pitää mielessä jo suunnittelun alkuvaiheessa. Värien valinnassa kannattaa huomioida sävyjen sointuvuus asuin- ja muiden rakennusten värimaailmaan sekä omiin mieltymyksiin.

Suunnittele pihakiveys toiveiden ja käyttötarkoituksen mukaan | Piha ja puutarha | Kotiseutulainen

Helppohoitoinen ja yksilöllinen

Pihakiveyksen elävyys ja yksilöllisyys syntyvät erilaisista ladontakuvioista sekä väreistä. Värimaailma ja kuvioinnit ovat hyvä miettiä rakennusten ja ympäröivän miljöön mukaan. Kotimaisen betonista valmistetun pihakiveyksen vahvuutena on sen helppohoitoisuus, ympäristöystävällisyys ja pitkäikäisyys. Kiveyksen voi helposti puhdistaa vedellä tai pestä harjalla. Lisäksi lumi sulaa kiveyksiltä jo varhain keväällä ja tuntuu varsin miellyttävältä jalan alla pitkälle syksyyn.

Paksu kivi kestää kuormitusta

Kuormitus vaikuttaa valittavien kivien kokoon sekä paksuuteen. Jos kiveys joutuu kovalle kuormitukselle, esimerkiksi sen päällä ajetaan autoilla, on syytä valita 80 millimetrin paksuisia pihakiviä. Pysäköintialueiden ja ajoteiden kiveyksiksi soveltuvat parhaiten muodoltaan jykevät neliö- ja suorakaidekivet. Pienemmällä kulutuksella oleville patioille, poluille ja leikkialueille riittää 60 millimetrin paksuinen kivi tai laatta. Hyvin tehdyt pohjatyöt pidentävät pihakiveyksen käyttöikää ja edesauttavat sen toimivuutta. Kunnollisten perustustöiden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa.

Aiheeseen liittyviä juttuja