Ei mikään turha puro

Valokuvaaja Markku Könkkölän valokuvanäyttelyssä teemana on pienvedet ja luonto niiden äärellä.

Ei mikään turha puro | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Veden liike on yhdistävänä tekijänä sukupolvien ketjussa, sen toistumattomat ilmiöt ovat vanginneet ihmisten katseen aikakaudesta riippumatta. Veteen on liittynyt monia uskomuksia, ja yhä veden monet olomuodot ovat loputon kuvien aihe.

Vielä tärkeämpää vesi ja sen kierto on kaikelle elämälle, ja tärkeä osa tuota kiertoa ovat lähteet ja muut pienvedet. Monet lähteet on kuitenkin kuivatettu tai otettu talouskäyttöön, pienvesiä on kaivettu suoriksi ojiksi.

Varsinaisten vesieläinten lisäksi monet linnut ja nisäkkäät käyttävät pienvesiä juoma- ja peseytymispaikkoina, osa myös ruoka-aittoina. Lentävistä hyönteisistä esimerkiksi sudenkorennot ja vesiperhoset munivat veteen, ja niiden toukkavaiheet elävät vedessä. Vesistöjen äärellä myös kasvillisuus on kosteuden ansiosta rehevämpää. Pienvesien elinympäristöä monipuolistava vaikutus on erittäin merkittävä. Yksikään puro ei ole turha.

Markku Könkkölän luontokuvanäyttely Forssan Luonnonhistoriallisessa museossa on nähtävissä 29.4.2023 asti (Wahreninkatu 4, A-rappu).

Avoinna keskiviikko klo 12–16, perjantai klo 12–16, lauantai klo 10–14 ja sunnuntai klo 12–16 (juhlapyhinä poikkeuksia, ks. luontomuseo.fi/). Museon vaihtuvaan näyttelyyn on vapaa pääsy.

Aiheeseen liittyviä juttuja