Yhteisöllisyys ja vapaaehtoisten
toiminta Elonkierrossa tärkeää

Miia Kuhanen viettää meditaatiohetkeä lantatalikon varressa hevosten karsinoita siivotessa. Se on hänelle rentoutumista. Työtä hän tekee Elonkierrossa, jossa työ sisältää sekä käytännön että hallinnon tehtävät.

Yhteisöllisyys ja vapaaehtoisten<br>toiminta Elonkierrossa tärkeää | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Miia Kuhanen

Asuinkunta: Ypäjä

Koulutus: Agrologi YAMK

Mikä on Sinun tittelisi ja mitä tehtäviisi kuuluu?

− Elonkierron Ystävät ry:n toiminnanjohtaja. Elonkierron puiston ylläpitoon ja hallinnointiin kuuluvat tehtävät. Puiston kenttätöiden organisointi ja niihin osallistuminen. Erilaisten hankkeiden hallinnointia, läpivientiä ja raportointia. Kahvion palveluista vastaaminen. Erilaiset tapahtumat ja niiden järjestelyt. Sidosryhmien hankinta ja yhteydenpito, markkinointi jne.  

Mistä tulit Elonkiertoon ja miksi?

− Olen asunut aiemmin Jokioisilla ja Elonkierto on tuttu paikka. Elonkierrossa on juuri sopiva kompinaatio toimisto- ja käytännön työtä. Työ on äärimmäisen monipuolista, yhtään samanlaista päivää ei ole ollut eikä varmaan tule olemaankaan. Ne olivat ehkä asiat, jotka vaikuttivat siihen, että hain paikkaa ja myös kiinnostus hankemaailmaa kohtaan.

Mikä on mielestäsi Elonkierron merkitys?

− Ennen kaikkea Elonkierrossa nousee päällimmäiseksi asiaksi hyvinvointi. Puisto sopii niin monenlaiselle henkilölle ikään katsomatta. Ihmisten kanssa keskustellessa aina nousee esille puiston merkitys hyvinvoinnin parantamiseen. On sitten kyse lapsista, iäkkäämmistä, erityisryhmistä tai alan ammattilaisista. Puisto on myös tärkeä osa luonnontietämyksen ja ruokakasvatuksen osalta.

Jos Sinulla olisi valta ja varat, miten kehittäisit Elonkiertoa – ja mikä on todellisuus:

−  Kehittämiskohteita ja ideoita on valtavasti, mutta tämän hetkinen budjettimme on äärimmäisen tiukka. Mikäli olisi varaa, niin kehitettävää puistossa olisi vielä valtavasti ja parannettavia sekä uudistettavia kohteita vaikka kuinka paljon. Hankkeiden kautta onneksi saamme joitain asioita parannettua vuosittain, mutta eri hankkeiden saaminenkaan ei ole itsestään selvyys vaan kovan työn ja ehkä myös tuurinkin takana. Tavoitteenamme on joka vuosi ollut järjestää lasten maatalousnäyttelyn tyylinen iso tapahtuma, mutta valitettavasti tähän emme ole vielä saaneet rahoitusta useista hankerahoitushakemuksista huolimatta. Kyllä taas tänäkin vuonna uudistusta tapahtuu. Investointien puolelta suunnitteilla on mm. puuceen rakentaminen savusaunalle, perennapenkin rakentaminen, laiturin rakentaminen jne. 

Minkälaisia tapahtumia on tulossa?

−  Tapahtumia on tulossa vaikka kuinka paljon. Läheskään kaikki eivät ole Elonkierron Ystävät ry:n järjestämiä vaan moni taho on löytänyt meidät toiminta-alustana tapahtumilleen. 

−  Varsinaisen kesäkauden avaa 19.5. järjestettävä suuri kasvimaapäivä, joka tarjoaa paljon tietoa kasvimaan perustamisesta ja hoitamisesta kuin myös pihan koristamisesta kasvein sekä ohjeistusta pensaiden ja puiden istutukseen. Lähes tulkoon kaikissa tapahtumissa on aina liuta yhteistyökumppaneita sekä informatiivista osuutta, jossa mukana on asiantuntijoita eri tahoilta kertomassa ja luennoimassa. Eli yksin me emme näitä järjestä. 

− Ehdottomasti haluan myös korostaa vapaaehtoistoiminnan merkitystä Elonkierrossa. Ilman talkoolaisia ei ole olisi Elonkiertoakaan. Meiltä löytyy talkooväkeä niin hallinnolliselta puolelta kuin myös iso määrä kenttätöihin sekä tapahtumien järjestämiseen osallistuvista vapaaehtoisista. Kynnys liittyä mukaan vapaaehtoisrinkiimme ei ole suuri, emmekä edellytä ketään osallistumaan mihinkään, vaan jokainen valitsee itse oman elämäntilanteensa mukaan, löytyykö listalta joku aihe vai ei, johon haluaisi osallistua ja mikä sopisi aikatauluun. 

−  Yhteisöllisyys on myös asia, joka korostuu mielestäni hyvin Elonkierron toiminnassa ja tämäkin ikään, sukupuoleen tai kansalaisuuteen katsomatta.   

Paljonko Elonkierrossa käy vuosittain väkeä?

− 30000-50000 henkilöä

Kuka keksi Elonkierron ja koska? 

− Luke eli Luonnonvarakeskus on perustanut Elonkierron vuonna 1998. Tänä vuonna vietämmekin siis 25-vuotis juhlavuotta. Elonkierto on alun perin rakennettu esittelemään luonnonvarojen tutkimusta ja maatalouden esittelyä aina historiasta tulevaisuuteen. Luke ilmoitti vuonna 2019 lopettavansa puiston ylläpidon  ja yhdistys otti puiston vastuulleen 2020. 

Minkälainen on Sinun luontosuhteesi?

− Luonto ja etenkin eläimet merkitsevät minulle paljon ja ovat osa jokapäiväistä elämääni. Elonkierrossa vietetyn ajan ja työn puolesta luonnon ja sen monimuotoisuuden merkitys on entisestään kasvanut. Näinä aikoina myös omavaraisen ruuantuotannon merkitys on korostunut ja itse asiassa se, miten helppoa ja vaatimattomasti järjestettyä se loppujen lopuksi voi ollakaan. 

Mitä ajattelet ilmastonmuutoksesta?

− Ilmastonmuutos on myös iso asia. Kuitenkin jonkun verran maailmaa kiertäneenä koen, että Suomessa me olemme tehneet jo merkittävästi paljon enemmän kuin monissa muissa maissa. On hienoa, että täällä ollaan kehittyneitä ja valaistuja asian suhteen ja asiat meillä on hienosti. On kuitenkin niin paljon isoja valtioita, joissa asiat ovat paljon kehittymättömämpiä ja etenkin päästöt aivan valtavia. 

Mitä ekologisia tekoja Sinä teet?

−  Varmaan suurin teko on kierrätykseen sekä etenkin tällä hetkellä energiansäästöön liittyvissä asioissa.

Mitä harrastat ja miksi?

−  Hevoset ovat pääharrastus tai ehkä enemmänkin myös toinen työ. Lisäksi tykkään pitää omasta kunnosta hyvää huolta ja koitan liikkua ajan ja jaksamisen sallimissa rajoissa mahdollisimman paljon ja monipuolisesti. 

Mikä on lempiruokasi? Mitä et syö ollenkaan?

−  Nyt elän sitä vaihetta että lähes kaikki ruoka, mitä vain ehtii syömään on hyvää. Mutta ehkä jotkut oikein hyvin marinoidut ribsit ja uunikasvikset ovat tällä hetkellä suosikkeja. Anjovis ja sitä sisältävät ruoat esim. janssoninkiusaus ovat sellaisia, joista nousee palakurkkuun, enkä pysty niitä syömään. 

Valitsetko kirjan vai äänikirjan?

− Äänikirjan. Olen vähän laiska lukemaan.

Kun haluat oikein rentoutua, mitä teet?

− Elämä on sen verran vauhdikasta, että kaikkein mieluiten makaisin jossain lämpimässä maanosassa rantatuolissa auringon alla tekemättä yhtään mitään tai ehkä kuunnellen sitä äänikirjaa samalla. Kotona se rentoutuminen tai kai sitä voisi jopa kutsua meditaatiohetkeksi tapahtuu lantatalikon varressa hevosten karsinoita siivotessa.

Mikä saa Sinut erityisesti ärtymään?

−  Epätasa-arvo ja epäluotettavuus. Mielestäni kaikkia, ovat ne sitten ihmisiä tai eläimiä, pitää kohdella jokaiselle kuuluvalla arvostuksella ja kunnioituksella. Kuitenkin olen myös hyvin tarkka sen suhteen, että sovitut asiat pyritään aina hoitamaan hyvin ja niistä sovittuun voi luottaa.

Entä mistä tulee oikein hyvä mieli?

−  No ainahan ne on ne hetken kun saa jonkun asian hoidettua oikein hyvin, on se sitten tapahtuman järjestäminen tai joku pienempi asia. Ja sen verran olen myös kilpailuhenkinen, että menestyminen jossain kilpailuissa edelleen,  siis niin eläimet kuin ihmiset, niin onhan se aina hieno tunne, kun joku pärjää jossain.

Aiheeseen liittyviä juttuja