Tuoretta korianteria ympäri vuoden

Korianterin siemeniä voi istuttaa ympäri vuoden sisätiloissa ja nauttia tuoreesta sadosta osana ruoanlaittoa. Korianteri on helppo kasvattaa, mutta se vaatii kosteutta ja valoa. Korianterin kaikki kasvin osat voi hyödyntää ruoanlaitossa ja sitä voi käyttää tuomaan makua dolmaan.

Tuoretta korianteria ympäri vuoden | Ruoka | Kotiseutulainen

Korianterin siemenet itävät pari viikkoa istuttamisesta ja jos haluaa nauttia tuoretta korianteria ympäri vuoden kylvö tulee tehdä säännöllisesti. Korianteri on yksivuotinen maustekasvi.

Korianterin kaikkia osia siemeniä, lehtiä ja juuria myöten voidaan käyttää niin, että mitään ei mene hukkaan. Lehdet tulee hyödyntää ennen kukintaa, sen jälkeen niiden maku muuttuu katkeraksi. Maustekasvin juurta voi käyttää pestynä samoin kuin inkivääriä. Kuivatessa korianterin maku muuttuu.

Makuvivahde korianteria Dolmassa

Dolma eli viininlehtikääryleet voi täyttää omien makumieltymysten mukaan. Täytteessä voi käyttää haluamaansa lihaa tai jättää sen pois kokonaan tai laittaa lihan kattilaan kääryleiden joukkoon. Viininlehtinä voi käyttää tuoreita tai säilöntäaineessa olevia lehtiä. Tuoreita löytyy Suomessa etnisistä kaupoista. Tässä yksinkertainen ohje, jota voi rikastuttaa omilla liha/kasvis/mauste mieltymyksillä.

Tuoretta korianteria ympäri vuoden | Ruoka | Kotiseutulainen

Dolma eli viininlehtikääryeet

  • 500 g lihaa kuten kanaa
  • 2dl Basmatiriisiä tai Jasminriisiä
  • 1 sipuli
  • korianteria
  • 3 tomaattia
  • 2 perunaa
  • munakoiso
  • 1,5 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl chili

Laita riisi veteen isoon kulhoon ja anna sen pehmentyä noin viisitoista minuuttia. Paista liha-/kanasuikaleet paistinpannulla. Lisää isoon kulhoon hienonnettu yksi tomaatti, sipuli, korianteri ja peruna. Leikkaa kaksi tomaattia ja munakoiso niin, että niihin tulee kansi ja koverra niiden sisältö ontoksi, lisää niiden sisällys isoon kulhoon riisin sekaan. Lisää isoon kulhoon tomaattipyre, suola ja chili. Sekoita huolellisesti.

Huuhtele viininlehtikääryleet juoksevassa vedessä ja valuta. Asettele ne lehtiruoti ylöspäin puhtaalle alustalle. Laita noin ruokalusikallinen täytettä, viininlehden koon mukaan, ja kääri kääryleeksi. Lado valmiit viininlehtikääryleet kattilaan, täytä kaksi tomaattia ja munakoiso täytteellä ja laita niiden leikattu kansi kiinni. Paloittele toinen peruna ja laita lihan kanssa kattilaan täytettyjen viininlehtikääryleiden joukkoon. Kaada käyttämätön täyte ja siellä oleva liemi kattilaan. Huolehdi, että nestettä on niin, että kääryleet juuri ja juuri peittyvät. Tarvittaessa lisää kiehuvaa vettä. 

Keitä hiljaisella lämmöllä noin puolituntia ja anna sen jälkeen hautua noin viisitoista minuuttia. Kumoa kattilan sisältö tarjoilulautaselle ja halutessasi koristele. Vie pöytään tarjolle. Muista ennen kumoamista varmistaa, että neste kattilasta on haihtunut.

Kirjoittanut Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja