Rikka(us)ruokaa ja trendimuonaa

Maaliskuu. Hortailevan kokin mieli vihertyy. Sitä rupeaa pakostakin silmäilemään pihamaan pälvikohtia, ja katselemaan pilkistäisikö sieltä jo voikukanlehtiä. Nokkonen, voikukka, vuohenputki, siankärsämö. Tuttuja luonnonkasveja, joita jotkut puutarhahygienikot kutsuvat rikkaruohoiksi, mutta yhä useammalle ne ovat arvokkaita villiyrttejä, superfoodia ja trendiruokaa. Ne ovat erinomainen lisä niin kasvissyöjien, vegaanien kuin meidän sekäsyöjien ruokavalioon. Ekologista lähiruokaa!

Rikka(us)ruokaa ja trendimuonaa | Ruoka | Kotiseutulainen

Kotimaiset villiyrtit ovat ravintoa ja ryytiä parhaasta päästä. Ne sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita ja niiden anti kannattaa todellakin hyödyntää. Parempi naturelli kuin pilleri!

Hortaharrastuksen voi aloittaa nokkosesta, joka on villiyrttien ykkönen: esimerkiksi rautaa poltinkarvaisissa lehdissä on reilusti enemmän kuin pinaatissa, Alkukesästä nokkonen on parasta tuoreena, mutta kesän makua voi säilöä talveksi pakastamalla tai kuivaamalla.

Poltinkarvoja ei tarvitse pelätä, ne eivät ole myrkyllisiä, ja lannistuvat kuumassa vedessä ja blenderissä. Keruussa on kylläkin hyvä käyttää hanskoja.

Helpoimmin alkuun ja nokkosen makuun pääsee keitolla ja sämpylöillä. Sämpylät voi tehdä omalla tai jauhopussin reseptillä,  lisäämällä vain tuoretta tai kuivattua nokkosta. Keitto valmistuu samalla reseptillä kuin pinaattikeitto, mutta sitä voi myös tuunata monella tavalla. Sen voi helposti toteuttaa laktoosittomana ja gluteenittomana.

Nokkoskeiton perusohje ja variaatioita

  • 1,5 dl pakastettua nokkosta tai 4 dl tuoretta
  • 1 sipuli tai purjosipulia 
  • 1 l nestettä (vettä, maitoa, kookosmaitoa, kermaa)
  • Mausteeksi 1 tl suolaa (yrttisuolaa), 1 tl hunajaa,  ripaus valkopippuria, lipstikkaa ja muita mieluisia yrttimausteita
  • Saostukseen vahvaa sulatejuustoa, perunamuusijauhetta tai perunajauhoa.

Omassa versiossani kuullotan ensin öljyssä tai voissa silputut sipulit sekä lipstikan ja mäkimeiramin, sitten  nokkoset. Lisään nesteen (useinmiten vettä ja kookoskermaa), kiehautan ja soseutan.

Lopuksi sakeutan sulatejuustolla ja maustan. Kruunaan annoksen kananmunanlohkoilla, joiden päälle ripsauteltu vihreää villiyrttisuolaa tai punaista pihlajasuolaa.

Rikka(us)ruokaa ja trendimuonaa | Ruoka | Kotiseutulainen

Yrttivillitys tuotteistaa ja kouluttaa

Forssassa toimii osuuskunta YrttiVillitys, joka kerää, kuivaa ja tuotteistaa villiyrttejä Osuuskunta valmistaa villiyrttimausteita ja yrttijuomasekoituksia. Osuuskunnan tuotteet ovat niitä varten, jotka eivät itse pysty tai halua kerätä ja säilöä.

Kerääjiltä edellytetään kerättävien yrttien tuntemusta ja käsittelytaitoa. Siksi osuuskunta kouluttaa poimijoita. Osuuskunta järjestää myös yrttiruokakursseja ja yrttikävelyitä.

Osuuskunnan tuotteita on saatavissa markkinoilla ja messuille sekä nyt myös verkkokaupasta, yrttivillitys.fi. FB-sivut yrttivillitys, ja sähköpostia osoitteeseen info@yrttivillitys.fi

Teksti ja kuvat Eeva Suojanen

Aiheeseen liittyviä juttuja