Burgerin anatomia, osa 1

Kuluvan vuoden aikana Kotiseutulainen sukeltaa salapoliisimaisella yksityi-skohtien selvityksellä ja gastronominen kieli pitkällä tutkimaan alueen burgereita.

Burgerin anatomia, osa 1 | Ruoka | Kotiseutulainen

Forssan keskustassa historiallisen kehräämöalueen aukiolla toimivan Piipputerassin valikoimasta löytyy monenmoista burgeria (kana, härkis, pulledpork). Suurennuslasin alle päätyy kuitenkin nyt Piipun Burger, josta tuli ravintoloitsija Tomi Tervomaan mukaan paikan suosituin tuote heti sen tullessa valikoimaan ja suosio on jatkunut aina tähän päivään asti. Piipputerassi nykymuodossaan aloitti toimintansa vuonna 2018.

 Ensimmäinen huomioitava asia, joka petaa paikan burgerin nauttimiselle, on sen museosuojeltu, historiallinen ympäristö. Kehräämön alueella teollinen toiminta alkoi jo 1849 ja näki loppunsa 1979. Punatiiliset ylväät rakennukset luovat hienon tunnelman ja lähes pilviä repivä piippu, jossa illan tullen loistaa Forssa <3 -valotaideteos, ilahduttaa kaupunkilaisia ja muistuttaa millaisessa rakkauden paratiisissa forssalaiset saavat burgereitaan nauttia. 

Kesäisin viihtyisä terassi houkuttelee kävijöitä pidemmänkin matkan päästä varmasti juuri sen autenttisen ympäristön takia. Tunnelman luomisessa annan arvoa myös persoonallisen ja rennon henkilökunnan antamalle panokselle. Tiskin takana meitä palvelee Maikkeli Tervomaa, joka on Tomin veljenpoika. Mikan isä on Holjaterinakin tunnettu forssalaispersoona Erkki, joka on toiminut ansiokkaasti oppipojan roolissa tavoitellen ylennystä piippu-uralleen. Miehet kurissa pitää keittiön puolella vaaleanpunaisia valon säteitä ympäriinsä ampuileva keittiön sydän, Nanna. Työporukka naljailee toisilleen hymyt huulilla, luoden rentoa ilmapiiriä terassille. 

Burgeria pöytään! 

On aika aloittaa anatominen tutkimus! Sämpylänä on paikallisen Antin konditorian kevyesti maltainen sämpylä, joka on leivottu kivenheiton päässä ja saapuu sieltä terassille ainatuoreena ja rapsakkana. Kondiittorin rakkaudella leipoma sämpylä henkii ammattitaidon välittyneen lopputuotokseen oivasti ja tämä osa istuu kauniisti piipun burgerin koostumukseen. 

Burgerin sydän, eli piipun oma jauhelihapihvi, on 100% kotimaista tuotantoa. Siihen käytetään useamman mausteen salaista reseptiä, joka tekee siitä burgereiden massasta erottuvan.Paisto on suoritettu ammattilaisen rutiinilla ja lopputulos paljastuu silmälle veitsen halkaistessa tuotoksen, lopputulos on mehukkaan näköinen. Burgerkirurgian kriittisin ja jännittävin vaihde on nyt ohitettu onnistuneesti.

Coleslaw, tuo ihmeellinen amerikkalainen salaatti joka saa kaalinkin maistumaan, on valmistunut myös piipun omassa keittiössä ja toimii vallan mainiosti, vaikka en kaalin ystäväksi tunnustaudukaan. Lisäksi burger sisältää chilimajoneesin ja raikkaan jääsalaatin. Aterian lisukkeena on rapsakat piipunperunat. Pintapuolinen tarkastus on nyt tehty ja burgerin raajat ovat sillä missä pitääkin. Seuraavaksi siirrytään burgerin sielunmaisemaan.

Suu täyttyy ensimmäisellä haarukallisella ehkä liiankin täydeksi, mutta punaviinin avulla tästä selviydytään. Punaviinin ja pihvin kohdatessa suussani, käynnistyy tanssi joka syventää tutkimusmatkaani tämän burgerin sieluun. Cheddar on sulanut burgerin sydämeen ja ilotulitteet tuntuvat räjähtelevän taivaalla! Tomaatti-punasipuli-vinaegrette tuo hienon aavistuksen raikkautta ja pysyn vielä järjissäni. Leukani käyvät kuitenkin kuin kesyttämättömällä pedolla burgerin äärellä, se on hyvä asia.

Sidedish! 

Burgerin kaverina lautasella siis on piipunperunat, jotka on valmistettu tarkkaan hiotun kaavan mukaan. Perunat esikypsennetään tarkan metodin mukaan, ennen kuin ne saatetaan rasvakeittimeen. Lopputulos on rapea ja pieni aioli sekä dippivihannekset eivät ainakaan huononna kokemusta. Kokonaiskuva makukokemuksen jälkeen: Olo on kuin ajaisi ylinopeutta!

 Näin vaalivuonna ajattelen, että tärkeät poliittiset huippukokoukset tms. kannattaisi aloittaa tämän tason burgerilla. Ihmiset ovat tyytyväisiä hyvän aterian jälkeenja mahan ollessa täynnä, riitelylle on vähemmän tilaa. Piipun Burger on oikeassa tilanteessa maailmanrauhaa edistävä teos.

 Hinnaltaan tämä ateriakokonaisuus maksoi ruoan osalta 17 euroa, joka ei tunnu lainkaan yli-, saati alihinnoitellulta.Viinilasillinen maksoi 7 euroa. Tähän kun lisää mukavan miljöönja osaavan henkilökunnan, on helppo ymmärtää, miksi paikka on kesällä kävijöiden mieleen. 

Ohjaa Kotiseutulainen kohti seuraavaa burgeria ja ilmianna ihanneburgerisi laittamalla mailia toimitukseemmeja kertomalla mistä löytyy kulmakunnan komeimmat burgerit!

Teksti ja kuva: Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja