Lumen alta paljastuvat jätökset ovat koirille jopa hengenvaarallisia – “Suomen koirapuolue” kampanjoi kakattomien katujen puolesta

Eduskuntavaalit ovat varma kevään merkki, mutta vähintään yhtä tuttu näky ovat lumen alta paljastuvat koirankakat. Ihmisiä keräämättömät jätökset ärsyttävät, mutta koirille ne voivat olla jopa hengenvaarallisia. Nyt koirien oma vaalikampanja muistuttaa ihmisiä käymään vaaliuurnan lisäksi myös roska-astialla.

Lumen alta paljastuvat jätökset ovat koirille jopa hengenvaarallisia – “Suomen koirapuolue” kampanjoi kakattomien katujen puolesta | Ympäristö | Kotiseutulainen

Keskustelu koirankakkojen ympärillä roihahtaa joka kevät lumien sulaessa. Jopa joka neljäs koiranomistaja jättää koiransa jätökset korjaamatta, joten jätöksiä voi paljastua kinosten alta paikoittain suuriakin määriä. Kakkakeskustelu keskittyy useimmiten ihmisille aiheutuviin haittoihin, mutta eniten kakkojen keräämättä jättämisestä kärsivät koirat itse.

 − Keräämättömissä jätöksissä pesii tauteja ja loisia, jotka leviävät helposti koirien välillä, kun koirat haistelevat ja jopa syövät ulosteita. Erityisesti pentuvaiheessa kakan syöminen on koirille yleistä, mikä voi tehdä lenkkeilystä jatkuvaa väistelyä tartuntojen välttämiseksi, kertoo eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntija Janica Raudasoja.

 Ulosteen välityksellä leviävät myös muun muassa koronavirusripuli ja parvovirusripuli. Normaalikuntoiselle koiralle rokote antaa tehokkaan suojan parvovirusta vastaan, mutta huonokuntoisemmalle eläimelle tartunta voi olla jopa hengenvaarallinen. Parvovirus kestää pakkasta, joten lumen alta paljastuva tartuntavaara on todellinen. Myös ulosteen välityksellä leviävä giardia-loinen voi olla ripuloinnin takana.

 Terveysriskien lisäksi siivottomat kadut ovat myös merkittävä koiravastaisuutta lisäävä tekijä. Koirat eivät voi itse kerätä jätöksiään, mutta silti niistä aiheutunut kiukku kohdistuu usein eläimiin.

− Tunteiden kuumeneminen esimerkiksi koirankakkaan astuessa on tietysti hyvin ymmärrettävää, mutta on tärkeää muistaa, että jälkien siivoaminen on aina omistajan vastuulla, Raudasoja jatkaa.

 Kevään toinen puheenaihe ovat lähestyvät eduskuntavaalit, joiden aikaan kansalaiset pääsevät käyttämään äänioikeuttaan. Puolueiden katukuvassa näkyvät vaalimainokset saavat tällä viikolla rinnallaan koirien oman vaaliteemaisen Jokainen kakka on tärkeä -kampanjan, jonka tavoitteena on saada myös koirien ääni kuuluviin yhteiskunnallisen keskustelun käydessä kuumimmillaan. Mustin ja Mirrin kampanjan pääosassa nähdään laaja kirjo suomalaisia koirapuolueen edustajia.

 − Suomessa on koiria enemmän kuin Helsingissä on ihmisiä, joten on tärkeää, että kevään keskusteluissa puhutaan myös karvaturreille tärkeistä asioista, Raudasoja päättää.

Näin kakkojen kerääminen auttaa koiria:

  • Kakan kerääminen suojelee koiria ulostevälitteisiltä mikrobi- ja loistartunnoilta. Erityisesti pökäleistä helposti kiinnostuvat pennut ovat alttiita saamaan tartuntoja.
  • Kakkaa keräävä tekee tärkeää mainetyötä kaikkien koirien eteen ja poistaa pökäleen verran syytä koiravastaisuuteen. 
  • Kakan päivittäinen poimiminen mahdollistaa koiran vatsan toiminnan seuraamisen. Jatkuvat löysät läjät tai pienet kuivat kikkareet kertovat ruokavalion sopimattomuudesta, stressistä tai ovat merkki sairaudesta.
  • Kakan kerääminen pitää ympäristön siistinä ja puistoalueet hyvinvoivina myös koiria varten.

Aiheeseen liittyviä juttuja