Burgerin Anatomia, osa 5: Grilli Aikapoika, Forssa: TicoTicoBurger

Burgereista puhuttaessa keskitytään nykyään useasti ravintoloiden gourmet- ja a`la carte -listoilta löytyviin ja taideteoksia muistuttaviin burgereihin. On kuitenkin ollut aika, jolloin burgereita ei hienojen ravintoloiden listoilta juurikaan löytynyt. Nyt sukelletaankin suupielet majoneesissa grillikioskien maailmaan!

Burgerin Anatomia, osa 5: Grilli Aikapoika, Forssa: TicoTicoBurger | Ruoka | Kotiseutulainen

Snagareitten historia on pitkä, tapahtumarikas, rasvainen ja lähes jokaisesta pitäjästä sellainen on ainakin joskus löytynyt. Tätä hienoa historiaa jatketaan ja ylläpidetään onneksemme kirkkaimpien valojen tuolla puolen. Forssalaisille tällaista jatkumoa edustaa Kauppakadulla sijaitseva, jo 60-luvulta asti palvellut Aikapoika. Olisi helppoa valita kohteeksi talon omaa nimeä kantava suosikkiburgeri, tai ehkä Sami Hedbergin luomaan Juustomyrskyy, mutta ei! 

Tarjolla on nyt lukijoille neitsytmatka, jossa rajoja rikotaan ja makuaisti matkaa Kauppakadulta meksikolaisiin tunnelmiin. Jotain ennenkuulumatonta ja maistamatonta on saapunut suidemme äärelle suoraan burgereiden synnytysosastolta. Hyvät naiset ja herrat, maailman ensi-illassa TicoTicoBurger!

Aikapoika sijaitsee vanhassa puutalossa vanhan Forssan sydämessä. Talolla on historiaa jos jonkinmoista. Siinä on ollut aikanaan kodinkonekauppa, kello- ja korukauppa ja huoltoliike. Aikapoika on ollut nykysijainnissaan14 vuotta ja ennen sitä se palveli vain noin 100 metrin päässä, Työväentalon edessä, vuosikymmenien ajan. Tarina kertoo, että Aikapojan talossa asustaa kummitus, joka kävellä kopistelee yläkerrassa.Vaan missään sitä ei koskaan näy. Asiakaskellon kilautteleminen grillimyyjän kiusaksi, on maneeri, josta voi tietää tämän entiteetin kuitenkin olevan paikalla. 

Aikapojan sisustus on yksinkertainen, arkinen, käytännöllinen, eikä millään tapaa pröystäilevä. Aikapojalla grilliruoasta nauttiva kulkija saa keskittyä rauhassa ruokaan koko sielun voimin, koska häiriötekijät on onnistuttu pitämään poissa.

TicoTico!

Muhkean siemensämpylän sisään levitetään ensin soseutettua jalopenoa, ja runsaasti! Tämän jälkeen raikas salaatti muodostaa kauniin pedin punasipulille ja dominoiva Aikapojan tuunattu majoneesi (tässä tapauksessa Tulinen) hyökkääkin jo kulman takaa kimppuun! Nachot levitetään näiden päälle. Tässä vaiheessa huomaan, että burgertutkimukseen seuranani osallistuvan ystäväni “Ikiksen” silmäkulmasta valuu kyynel ja suupielistä kuola. 

Rasvakeittimestä rusketusta ottaneet sipulirenkaat pyörivät kuin kaksi kolikkoa kierien paikalleen ja TicoTicon sydän, eli 100 gramman kokolihapihvi cheddarilla istahtaa päälle, itsetehty salsakastike vielä, hattu päähän, kääritään paperiin ja ei muuta kuin disfrute de su comida!

Hulluutta ja hurmiota

Saamme Ikiksen kanssa burgerit kouraan. Meksikolainen perinnelaulu ElCancion del mariachi soi mielessäni ja burgermatkailun viimeinen osa on alkanut. Kun suu ja Ticotico kohtaavat kuin kaksi laivaa yössä, ovat mieleni ja kehoni jo siinä vaiheessa täysin eri ulottuvuudessa! Ay, ay, ay! Ay mi amor! Ay, mi morena De mi corazón!  Kieltämättä meksikolaisen ruoan ja nykyaikaisen burgerin risteyttäminen saattaa kuulostaa lähtökohtaisesti epäpyhältä liitolta, mutta tämä yksilö tekee sen tavalla, joka ei lämmitä vain sydäntä, mutta myös polttaa ihanasti suupielet. Kokonaisuus ei muistuta grilliruokaa, suutuntuma on rapea, raikas ja burgeri ihanan mausteinen. Soseutettu jalopeno on tämän burgerin ihana ja yksinkertainen innovaatio, jonka voisi huomioida vaikka Nobel-gaalassa! Tällaista hulluutta ja hurmiota, jota TicoTico aiheuttaa, saattaa onnekas yksilö kokea ehkä oikein onnistuneena päivänä makuuhuoneen rauhassa.

Hintaa tälle ihanuudelle tulee 6,50 euroa (saatavissa myös XL 7.50€). Hintalaatusuhde on asiakasystävällinen ja tuote lunastaa lupauksensa.TicoTico vaikuttaa syöjäänsä tavalla, joka saa olon tuntumaan kuin maailman sodat olisivat tauolla ja kaikki pienen maapallomme pinnalla on hyvin.

Teksti ja kuvat Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja