Sauvakävelylle kelissä kuin kelissä

Suomen nykytalvien vaihtelevat keliolosuhteet haastavat ulkoliikkujat. Pakkassäillä kelpaa normaaleilla talviväylillä liikkua, mutta vesikelien jälkeisten pääkalloliukkaiden aikaan kokeneinkin liikkuja miettii omaa turvallisuuttaan. Yksi lajiratkaisu joka sään liikuntaan on sauvakävely.

Sauvakävelylle kelissä kuin kelissä | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Maailmanlaajuinen laji

Sauvakävely mielletään tänä päivänähelposti vanhempien naisten harrastukseksi. Laji eli kulta-aikaansa vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lopulla, jolloin lanseerattiin Suomen ladun toimesta Nordic walking ja sauvavalmistaja Exelin kanssa yhteistyössä kehitetyt kävelysauvat. Tuolloin ohjatut sauvakävelyt vetivät kansaa liikkeelle, ja sauvat heiluivat siellä, missä ihmiset liikkuivat. Harrastajamäärä kipusi nopeasti 500 000 harrastajaan. Sittemmin harrastajamäärä on tasaantunut, mutta tehokkaana ja monipuolisena terveysliikuntalajina sauvakävely on levinnyt maailmanlaajuiseksi. 

Edullinen aloittaa

Sauvakävely lajina on helppo ja edullinen aloittaa. Pari kävelysauvoja maksaa marketissa noin 30 euroa. Sauvat ovat useimmiten lasikuitua. Niissä on tukeva käsihihna sekä maahan pureutuva piikki sommassa. Lisäksi lajin harrastamiseen tarvitaan hyvät jalkineet. Mikä parasta, liikkeelle pystyy lähtemään suoraan kotiovelta. Laji myös soveltuu kaikille ikäryhmille. Iäkkäille liikkujille sauvat tuovat tukea ja varmuutta liikehallintaan.

Helppo oppia

Vaihtelua sauvakävelyyn saa liikkumalla erilaisissa maastoissa. Tekniikka on helppo omaksua. Suomen Ladun mukaan oikeassa tekniikassa hartiat pysyvät rentona, ylävartalo tekee tehokkaasti töitä ja askel rullaa hyvässä kävelyrytmissä.  Aloittelija voi katsoa Suomen Ladun opastusvideoita Youtubesta sauvakävelyn perusniksit oppiakseen. Pidemmälle päässyt voi iloitella juoksemalla, loikkimalla, vuorohyppimällä tai venyttelemällä sauvojen kanssa. Talvella somman piikki puree hyvin lumiseen ja jäiseen maanpintaan, mikä tekee sauvakävelystä turvallisen liikkumismuodon. Lisäksi turvallisuutta parantaa talvioloissa nastakengät

Tekniikalla tehoja ja terveyshyötyjä

Oikealla tekniikalla sauvakäveltäessä lajista saa parhaimmat tehot irti. Sauvakävely on oikein suoritettuna jopa 20 prosenttia kävelyä tehokkaampaa. Syke nousee ja hapenkulutus kasvaa. Sauvakäveltäessä askel pitenee, kävelyryhti paranee sauvojen ansiosta ja useimmat kehon lihasryhmistä tekevät töitä. Sauvakävelyn kerrotaan lisäksi parantavan käsien ja selän lihaskestävyyttä ja rintarangan liikkuvuutta. Sauvat vähentävät polviin kohdistuvaa rasitusta, ehkäisevät selkäongelmia ja voivat auttaa niska- ja hartiaseudun lihaskipuihin.Fyysisten tehojen ohella se vaikuttaa kaiken liikunnan tavoin myönteisesti mielialaan.

Sauvakävelystä apua asentohuimaukseen

Asentohuimaus on kiusallinen, mutta sinänsä vaaraton vaiva.  Asentohuimaukseen saa apua fysioterapeutilta, mutta yksi lääkärin suosittelema keino on myös sauvakävely. Varsinkin sauvakävely hiekkatiellä luo sopivaa tärinää niin, että asentohuimauksen aiheuttaja, sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille sisäkorvan aistinsoluille väärää informaatiota pään liikkeistä, lähtee liikkeelle ja poistuu. Sauvat antavat liikettä yläkroppaa ja hartioihin, minkä vuoksi tämä vaikutus tehostuu pelkkään kävelyyn verrattuna. Asentohuimaus voi luoda myös epävarmuutta kävelyyn, joten sauvat ovat oivallinen apu.

Teksti ja kuvat AM

Aiheeseen liittyviä juttuja