Padel on palloilulajien rento maailmanvalloittaja

Seudullamme on mitä mahtavampia liikuntamahdollisuuksia. Myös padel on ottanut jalansijaa ja kenttiä on tarjolla niin ulkona kuin sisälläkin. Joko olet kokeillut tätäsosiaalista ja mukavaa palloilulajia? Parasta on, että lajin testaamiseen tarvitsen mukaan vain ulkoliikuntaan soveltuvat vaatteet ja jalkineet. Ja iloisen pelimielen tietysti.

Padel on palloilulajien rento maailmanvalloittaja | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Forssan Lamminrannassa korviin kantautuu iloiset onnistumisen huudahdukset ja tasaisesti napsahtavat lyöntiäänet pallon osuessa mailoihin verkon molemmin puolin. Menossa on valmentajan fysiikkatreenien jälkeinen americano-turnaus jaAlkupadelin molemmilla kentillä on vauhdikasta peliä.

Antti Takala, Vesa Hyytiäinen, Vesa Lundström ja Mikko Syrjälä perustivat Lamminrantaan Forssan ensimmäisen ulkokentän viime kesänä. Heitä kaikkia yhdistää historia salibandyn parissa. Sieltä juontaa myös Alkupadelin nimen historia.

– Pallopelit ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja kaveri pyysi muutama vuosi sitten kokeilemaan padelia. Tiesin ensimmäisestä lyönnistä ja siitä syntyvästä äänestä, että nyt löytyi kiva peli, Antti Takala sanoo.

– Antin hehkutuksesta innostuneena seuraavalle pelikerralle taisikin lähteä jo koko kaveriporukka mukaan, Vesa Hyytiäinen nauraa.

Padel on mailapeli, jonka suosio on kasvanut huimaa vauhtia niin Suomessa kuin maailmallakin. Tämä sosiaalinen nelinpeli on lähtöisin Meksikosta ja on sieltä rantautunut Espanjan ja Etelä-Euroopan kautta myös tänne pohjoiseen.

– Ulkokentillä pelatessa kuumin primetimeSuomessa on noin 3-4 kuukautta vuodesta. Sään mukaan pelaaminen onnistuu huhtikuun lopusta lokakuulle asti. Sade ei periaatteessa pelaamista haittaa, toki kentästä voi tulla hieman liukkaampi, Takala kertoo.

Koordinaatio kehittyy nopeasti

Padelin säännöt ja pelikenttä ovat sekoitus tennistä ja squashia. Kenttä muistuttaa pientä tenniskenttää verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajaavat kiiltävät lasiseinät. Myös pistelasku tapahtuu samoin kuin tenniksessä, mutta laji itsessään on rennompi.

Monipuolisessa padelissa lyöntivaihtoehtoja on paljon. Pallo saa muun muassa pompata tietyin rajoituksin kentän ja kenttää ympäröivien lasiseinien pinnasta. Vaikka padel on virallisesti nelinpeli, sitä voi harjoittelumielessä pelata myös kaksin.

Padelmaila on lyhytvartinen ja helposti käsiteltävä. Siinä ei ole verkkoa, vaan rei’itetty kennomainen pinta. Pelatessa mailan ja pallon välinen koordinaatio kehittyy verrattain nopeasti.

Aloittelijan ei tarvitse heti hankkia padel-varusteita omaksi, vaan ne voi usein vuokrata kentältä erilliseen hintaan.  Alkupadel haluaa mahdollistaa hyvän kokemuksen lajista kaikille, joten laadukkaat mailat palloineen sisältyvät kenttämaksuun.

Tekniikkaa ja peliälyä

Padel on matalan kynnyksen laji ja myös aloittelijan on helppo saada juonesta kiinni. Lajiin pääsee nopeasti sisään ja se tarjoaa varsinkin aloittelijalle onnistumisen tunteita heti alusta asti.

– Padel on ennen kaikkea hauska sosiaalinen pallopeli, jossa pelikavereiden kanssa jutustelu on osa pelikokemusta. Mahdollisuus on liikkua kuntoa kasvattaen rivakastikin, mutta ilman suorittamista. Padelissa ei vaadita niinkään lyöntivoimaa, vaan tekniikka ja peliäly on paljon tärkeämmässä roolissa. Takala kertoo.

Kesäkaudella Alkupadelin kentillä käy noin 300 vakipelaajaa. Pelivuoroja voi varata yksitellen Playtomicin sovelluksen kautta, mutta suosittuja olleet myös koko kauden ja muutaman kuukauden vakivuorot.

– Vakivuoroa voi kysellä meiltä suoraan, suositeltu peliaika on tunnista puoleentoista. Parin tunnin pätkä voi käydä aloittelijoillekin hieman puisevaksi ja toisaalta tunti on aika lyhyt, jos siihen pitää sisällyttää vielä lämmittelykin, Hyytiäinen sanoo.

Hyytiäinen ja Takala itse pelaavat tällä hetkellä vaihtelevasti yhdestä kolmeen kertaa viikossa. Kentällä vierähtää kuitenkin useampi tunti viikossa, sillä pientä nyppimistä ja ylläpitoatyötä löytyy aina.

–Tässä lajissa pallottelu on se juttu ja eritasoisetkin pelaajat keskenään voivat saada aikaan hyvät pelit.Kentällä tärkeintä on mukava yhdessäolo, hyvä meininki ja hauskanpito, padel ei ole vakavaa!

Teksti ja kuvat Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja