Verenluovutuksella voit pelastaa ihmishengen

Veripalvelulla on käynnissä juhlavuosi. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun toiminnan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Järjestelmällisesti Suomessa alettiin kerätä verta sotavuosina. Siitä lähtien vuonna 1948 perustettu Veripalvelu on huolehtinut koko maan verihuollosta vapaaehtoisten luovuttajien kanssa, potilaiden parhaaksi. Jos sinä mietit luovuttajaksi ryhtymistä, lue tämä.

Verenluovutuksella voit pelastaa ihmishengen | Ihmiset | Kotiseutulainen

Luovuttajaksi testin kautta

Verenluovuttajaksi ryhtyminen aloitetaan ensiluovuttajan testiin vastaamalla. Siinä kysytään luovutuksen kannalta tärkeitä luovuttajan terveydentilaan liittyviä kysymyksiä. On tärkeää selvittää, soveltuuko luovuttajaksi ylipäätään. Tee siis luovutussoveltuvuustesti. Se löytyy netistä nopeana nettitestinä. 

Jotta kelpaat luovuttajaksi, tulee sinun olla 18–70-vuotias sekä terve ja hyvinvoiva. Painotietoa tarvitaan verimäärän selvittämiseksi. Asuinpaikan tulee luovuttajalla olla pysyvästi Pohjoismaissa tai muissa EU- tai Efta-maissa tai Britanniassa. Terveydentilakyselyyn (eri kuin ensiluovuttajan testi) pitää osata vastata joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hemoglobiini tulee olla luovuttajalla hyvällä tasolla, joten jos tiedät hemoglobiinisi olevan huono, ei luovuttaminen sovi sinulle. Muuten hemoglobiiniarvo mitataan aina paikan päällä ennen luovutuksen aloittamista. Terveyskysely on mahdollista tehdä sähköisesti. 

Luovutuspaikalle ajanvarauksella

Veripalvelu kiertää säännöllisesti ympäri Suomea järjestäen verenluovutustilaisuuksia. Veripalvelun verkkosivuilla voit selvittää, missä päin on sinua lähinnä oleva luovutuspaikka ja milloin Veripalvelu on tulossa. Veripalvelu käy pikkupaikkakunnilla noin kerran kuussa. Isoimmissa kaupungeissa on pisteet, joilla verta voi luovuttaa arkipäivisin. Varaa aika verenluovutukseen ajanvarauksesta.

Paikan päällä

Verenluovutuspaikalle on hyvä varata aikaa tunnin verran. Aluksi vastataan terveydentilakyselyyn. Voit tehdä sen myös kotona, mutta aikaisintaan vuorokautta ennen luovutusta.Terveydentilakysely täytetäänjoka luovutuskerta, olet sitten ensiluovuttaja tai jo vakiintunut kävijä. 

Seuraavaksi saat ilmoittautumisen yhteydessä nauttia hieman mehua tai muuta juomaa. Saat vuoronumeron tai sinut kutsutaan nimeltä. Hoitajasi ottaa hemoglobiininäytteen sormenpäästä ja tarkistaa terveyskyselyn. Jos kaikki on kunnossa, ohjataan sinut luovutuspenkkiin, jossa itselle mukavimmassa asennossa saat luovuttaa verta. Veri otetaan toisesta kädestä kyynärtaipeen suonesta.

Veripalvelun henkilökunta on yleensä mukavaa sakkia. He kyselevät voinnistasi luovutuksen aikana. Saatat kokea huimausta luovutuksen loppupuolella. Sitä ei kannata pelätä. Asentoasi muutetaan paremmaksi ja saat tarvittaessa lisää nestettä. Voit ottaa kaikessa rauhassa luovutuksesta toipumiseen tarvittavan ajan. Itse verenluovutus on nopea ja kestää 5-10 min. Lopuksi luovutushaava sidotaan. 

Noustuasi luovutuspenkiltä saat nauttia luovutuspaikan antimista. Tarjolla on kahvia, mehua, voileipiä, monesti jotain smoothieta ja suklaakonvehteja. Onkin tärkeää juoda runsaasti luovutuksen jälkeen. 

Luovutuksen jälkeen rauhaksiin

Verenluovutuksessa luovut noin 0,5 litrasta verta. Se on elimistölle iso määrä. Kehosi tarvitsee lepoa luovutuksen jälkeen. Ei tee hyvää esimerkiksi saunoa tai kuntoilla kovasti luovutuspäivänä, sillä fyysinen rasitus pahentaa nestevajetta. Nestemäärä, jonka menetät luovutuksessa, korvautuu noin vuorokaudessa. Runsas nesteen nauttiminen edesauttaa palautumista. Vältä alkoholia. On yksilöllistä, kuinka nopeasti luovutuksesta toivut. Osa saattaa kokea pientä huonovointisuutta vielä seuraavanakin päivänä.

Joka tapauksessa, älä pelkää luovutuksen jälkioloja. Ne ovat ohimeneviä. Luovuttamalla verta saat hyvää mieltä tekemästäsi tärkeästä teosta. Verenluovutuksella autat oikeasti.Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovuttamalla verta voit pelastaa toisen ihmisen hengen.

Teksti AM

Aiheeseen liittyviä juttuja