Äänten keskittämisestä Forssan seudulla

Hämeen vaalipiirissä valitaan parin viikon kuluttua 14 kansanedustajaa. Saadakseen eduskuntaan yhden paikan jokaisen puolueen pitää ylittää ns. piilevä äänikynnys, mikä Hämeessä on 6-7 prosenttia vaalipiirin äänistä. Kaikkiaan 17 puoluetta on asettanut yhteensä 144 ehdokasta.

Äänten keskittämisestä Forssan seudulla | Vaalit | Kotiseutulainen

Julkaistujen kannatusmittausten perusteella vaikuttaa, että vaalipiirin kansanedustajan tulevat jakautumaan puolueittain seuraavasti (suluissa nykyiset paikat): PS 4 (3), SDP 4 (4) ja KOK 3 (3), KESK 1 (1), VIHR 0 (1), VAS 1 (1) ja KD 1 (1). Näin ollen perussuomalaiset saisivat lisäpaikan ja vihreät menettäisivät ainoan paikkansa. Kristillisdemokraatit saanevat viimeisen eli 14. läpimenijän, joka edellisissä vaaleissa oli riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen peräti yli 6 600 äänellä. Vihreät kärkkyy viimeistä läpimenijää. Jos puolue onnistuu tasaisessa taistossa, hämeenlinnalainen kansanedustaja Mirka Soinikoski jatkanee eduskunnassa. Hän käy nyt uudelleen kovan kilpailun edellisissä vaaleissa hyvin menestyneen riihimäkeläisen Sari Jokisen kanssa. Ainoa vihreiden forssalainen ehdokas Maija Kranni jäänee reilusti Soinikosken ja Jokisen äänimääristä.   

Perussuomalaisten hämeenlinnalainen kansanedustaja Lulu Ranne valittaneen Hämeen vaalipiirissä suurimmalla äänimäärällä. Puolueen nykyiset päijäthämäläiset kansanedustajat Rami Lehto ja Jari Ronkainen saanevat jatkopestin. Äänten hajotessa muun ehdokkaan pienelläkin äänimäärällä voi aueta paikka Arkadianmäelle. Lisäpaikan auetessa forssalaisen Pia Kuparisen ja jokioislaisen Rami Lehtisen mahdollisuutta tulla valituksi lisää, jos puolueen kannattajat kotiseudulla keskittävät äänensä toiselle heistä. Ehdokkaan on kerättävä puolueen äänistä neljänneksi eniten. 

SDP:n lahtelainen ministeri, kansanedustaja Ville Skinnari on vaalien ääniharava. Myös kokeneet hämeenlinnalaiset kansanedustajat Tarja Filatov ja Johannes Koskinen menestyvät hyvin. Mutta toinen lahtelainen kansanedustaja Mika Kari kamppailee jatkopestistään. Forssalaisella Emmi Lintosella on mahdollisuus vain, jos demareiden kannattajat kotiseudulla keskittävät äänensä hänelle. 

Kokoomuksen forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen kerää jälleen ison äänimäärän. 

Hänellä lienee vähintään Forssan seudun ehdokkaista paras vaalikoneisto ja suurin vaalibudjetti. Täältä ei valune merkittävästi puolueen kannattajilta ääniä muilta seuduilta oleville ehdokkaille. 

Keskustan ehdokaslistalla ovat forssalainen Johanna Häggman ja tammelalainen Jyri Kaunisto. Häggman on tehnyt pitkän aikaa työtä saadakseen kansanedustajan paikan. Ministeri Sirkka-Liisa Anttila kuuluu tukijoukkoihin. Puolueen kannatus on kuitenkin niin alhaalla, että seuraavassa eduskunnassa vaalipiiristä lienee edelleen vain yksi edustaja. Asikkalalaisen kansanedustajan Hilkka Kempin syrjäyttämiseen ei riitä kotiseudulla puolueen kannattajien äänien keskittäminen Häggmanille. Edellisissä vaaleissa Kemppi sai 3 601 ääntä. Hän pudotti eduskunnasta Juha Rehulan, joka oli ex-ministeri, pitkäaikainen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja. 

Minusta peräti neljällä ehdokkaalla eli Kuparisella tai Lehtisellä, Lintosella, Grahn-Laasosella ja Häggmanilla on mahdollisuus tulla valituksi seuraavaan eduskuntaan. Siihen tarvitaan kaikkien seudulta olevien ehdokkaiden kova loppurutistus vaalityössä ja äänten keskittäminen kotiseudun omille ehdokkaille. 

Neljä hyvin yhteen pelaavaa kansanedustajaa olisi iso apu poliittisessa vaikuttamistyössä yli 30 vuotta jatkuvasti taantuneen seutuveturi Forssan ja sen naapureiden asioiden hoitamisessa. 

Leo Leppänen 

Hallintotieteiden maisteri, Forssa

Aiheeseen liittyviä juttuja