Missä se ”joku muu” taas lymyilee?

Monet väärät uskomukset elävät sitkeästi, sukupolvesta toiseen. Pienet ja suuret, vähemmän tai enemmän vaikuttavat. Vähän vaikuttaa esimerkiksi uskomus, että ihmisen karvat kasvavat vahvemmiksi ja paksummiksi, jos niitä ajaa tai leikkaa.

Missä se ”joku muu” taas lymyilee? | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Ei, Ne vain tuntuvat siltä, koska ne leikkaantuvat paksuimmasta kohdasta.  Vähän enemmän vaikuttava uskomus – ainakin ihmisen jaksamisen kannalta – on se, että positiivinen elämänasenne käsitetään kaikenaikaisena hyväntuulisuutena. Ei, positiivinen elämänasenne ei tee ihmistä aurinkoiseksi hymysuuksi eikä kaikessa näe vain hyvää – positiivinen psykologia opettaa kyllä hyviä positiivisen intervention keinoja, joilla raskaita ajatuskulkuja voi katkaista.

Vaarallisia uskomuksia ovat kaikenkattava sananvapaus ja ylittämätön yksilönvapaus.  Jokainen tervejärkinen ihminen ymmärtää, että sananvapaus ei kata esimerkiksi oikeutta haukkua naapuri nimeltä julkisesti vaikka sosiaalisessa mediassa ilman seuraamuksia. Jokainen tervejärkinen ymmärtää myös sen, että työnantajalla on oikeus määritellä mitä ja millaista tietoa levitetään työnantajan ylläpitämällä tiedotuskanavalla. Tai että työn vastaanottaessa voi joutua sitoutumaan tiettyihin sääntöihin. 

Meillä on joka tapauksessa suuri sananvapaus, koska meillä ei ole ennakkosensuuria. Meitä ei panna vankilaan mielipiteestä, emme pääse hengestämme uskomme vuoksi ja meidän sanavapauttamme ei rajoiteta sukupuolen mukaan. Me voimme mennä ilmaisemaan mielipiteemme toreille ja turuille vaikka yhden ihmisen mielenosoituksessa ilman, että meitä ruoskitaan. Korkeintaan nauretaan, ohitetaan tai ihmetellään.
Yksilönvapauttakin meillä on paljon  Saamme kuulua valitsemaamme ryhmään ja kokoontua. Saamme valita asuinpaikan, opiskella, tehdä työtä, perustaa perheen tai olla perustamatta jne. 

Mielenkiintoisempaa kuin luetella meille kuuluvia oikeuksia, olisi miettiä velvollisuuksiamme. Vastuitamme. Normeja ja moraalia. Ne tuntuvat niin usein olevan hukassa. Ja kuitenkin suurin osa ihmisistä on ehdottomasti sitä mieltä, että ottamalla muut ihmiset huomioon, kaikkien elämä on helpompaa ja mukavampaa ja parempaa. Mutta missä ihmeessä se ”joku muu” lymyilee, jonka pitäisi tämäkin homma taas hoitaa.

Maire Soiluva
Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja