Joulun kauneutta ja rujoutta

Taas on se aika vuodesta, jolloin esille laitetaan toinen toistaan hienompia koristeita, leivotaan mitä herkullisempia leivonnaisia, kuunnellaan vuodesta toiseen herkistäviä lauluja, hankitaan lahjoja ja valmistaudutaan monin muin tavoin joulun viettoon. Tänä vuonna luontokin on kaunis – ainakin tällä hetkellä – hohtavan lumisen peitteen antaessa valoa pimeyden keskelle.

Joulun kauneutta ja rujoutta | Hartaus | Kotiseutulainen

Samaan aikaan joulun aika voi olla mitä suurimpien koettelemusten aikaa. Yksinäisyys, vähävaraisuus, sairaudet ja muut elämän kovat kohtalot saattavat tuntua jouluna entistä suurempana. Ja tänä jouluna meidänkin naapureissamme on elämässä satoja ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään pakoon kodeistaan.

Joulun sankarin, Jeesuksen, syntymästä oli kaikki prameus ja hienous poissa. Tuoreet vanhemmat, uusi aviopari todella hämmentävässä, sosiaalisesti hankalassa tilanteessa, vieraalla paikkakunnalla, miehitetyssä maassa vailla mitään inhimillistä turvaa, juhlavieraina eläimet ja yhteiskunnan halveksimat paimenet. Ja kuitenkin Jumala itse toteutti suunnitelmiaan tuonkin tilanteen kautta.

Erkki Leminen runoilee tästä joulun rujouden sanomasta:

Minä tulin sinua varten, jota jouluna paleltaa.

Minä synnyin talliin ja seimeen, voin sinua rakastaa.

Minä tulin sinua varten, jolla ei ole ystävää.

Minä tulin sinua varten, saatan sinua ymmärtää.

Sillä sinä olet minulle rakas, olen tähtesi kärsinyt.

Sinä olet minulle rakas, ota minut vastaan nyt.

Sillä sinä olet minulle rakas, minä kannoin tuomion.

Sinä olet minulle rakas, ovi taivaan auki on.

Joulun erikoisen, kaksinaisen, luonteen takia haluan esittää kaksi hyvän joulun toivotusta:

Sinulle, joka tänä jouluna kärsit, koetpa sitten yksinäisyyttä, sairautta tai jotakin muuta ongelmaa. Sinä olet Jeesukselle rakas. Joulusi hienous ei tule koristeiden kimalluksesta vaan joulun Herran armahtavasta läsnäolosta – silloinkin, kun sitä on itse vaikea uskoa todeksi. Näitä rivejä kirjoittaessa olen rukoillut, että saisit kokea Jeesuksen läheisyyttä.

Sinulle, jolla on monet asiat hyvin tänä jouluna (ja meillä keskimäärin on asiat paljon paremmin kuin monilla ihmisillä maailmassa), haluan esittää haasteen: Jumala osoittaa suuruutensa tulemalla meidän kärsivien, syntisten, ihmisten luokse kaltaisenamme jakaen taakkamme. Voisiko tästä Jeesuksen esimerkistä löytyä kaikkein hienoimman joulun resepti? Millä tavalla sinä voisit olla jakamassa Jumalan rakkautta tänä jouluna?

Oikein siunattua joulunaikaa sinulle!

Tommi Hintsanen

Aiheeseen liittyviä juttuja