Heijastin on halpa ja tärkeä henkivakuutus

Pimeässä tai hämärässä liikkuva jalankulkija on vaikeasti havaittava, erityisesti mikäli katuvalot ja liikkeiden valot häiritsevät näkyvyyttä. Heijastimet tai heijastinliivit suojaavat paremmin kuin otsa- tai taskulamppu.

Heijastin on halpa ja tärkeä henkivakuutus | Liikenne | Kotiseutulainen

Näetkö jalankulkijan? Ilman heijastinta kulkevaa tummiin pukeutunutta jalankulkijaa on vaikea havaita.

Kukapa meistä ei olisi asiassa pelästynyt. Autolla liikkuva havaitessaan viime tipassa tummiin pukeutuneen mustaa koiraa taluttaneen henkilön. Tai samainen taluttaja auton ajaessa aivan liian läheltä. Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. 

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen. 

Liikenneturvan tekemien tutkimusten mukaan noin puolet jalankulkijoista käyttää heijastinta, 2021 tulos oli 52 prosenttia. Siis lähes puolet kulkee pimeinä, tämä on huomattu! Luulo siitä, että katuvalot riittävät, tai että vielä ei ole niin pimeää on pettävää turvallisuuden tunnetta. Vielä kun pukeudutaan tummiin, jopa mustiin vaatteisiin, on riski jäädä huomaamatta todella suuri.

Heijastin on halpa ja tärkeä henkivakuutus | Liikenne | Kotiseutulainen
Liikenneturvan taulukko osoittaa kuinka jalankulkija havaitaan ilman heijastinta tai heijastimella.

Monen tyyppisiä heijastimia

Heijastimia on narussa riippuvia, irrotettavia jousiheijastimia ja kiinteästi vaatteissa olevia. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Polven korkeudelle siksi, että auton puolivaloissa kuljettaja näkee sen varmimmin sieltä. Heijastinhan toimii niin, että se heijastaa siihen osuvan valon takaisin. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä joka suuntaan. Kiinnitä stretch- tai jousiheijastin kumpaankin käsivarteen, jolloin näyt parhaiten joka suunnasta. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia. Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia tai pinnoiltaan laajempia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. 

Onko heijastimesi hyväksyttyä mallia?

Heijastimia on monenlaisia, ensimmäiset olivat jäykkiä kristallimaisia muovikuvioita. Sittemmin on tullut monentyyppisiä vaihtoehtoja, pehmeitä, kolmiulotteisia, vaatteisiin kiinteästi kiinnitettyjä, heijastavia kankaita ja niistä tehtyjä asusteita ja jopa reppuja, ostoskasseja, takkeja ja hanskoja. Tehokkaita ovat heijastinliivit ja työkäyttöön hyväksytyt Hi-Vis- tekstiilit. Työtakkien ja hyvälaatuisten heijastinvaatteiden pesuohjeessa on jopa sallittujen pesukertojen lukumäärä mainittuna.  Hyvälaatuisesta heijastimesta tai sen pakkauksesta tulisi löytyä CE-merkintä, viimeisin on EN 17353:2020, aikaisempia EN 13356- ja EN 1150- hyväksyttyjä on edelleen markkinoilla ja niitä voi vielä käyttää.

Heijastin on halpa ja tärkeä henkivakuutus | Liikenne | Kotiseutulainen
Monta heijastinta on parempi kuin vähän, mitä isompi pinta-ala heijastimella on, sitä parempi. Heijastavasta materiaalista valmistetut lapaset näkyvät todella hyvin.

Monta on parempi kuin vähän

Mitä isompi ja mitä useampia, sen parempi. Heijastinliivi, vaatteissa olevat heijastimet ja pari jousiheijastinta molempiin käsivarsiin, käsiin vielä heijastavasta materiaalista tehdyt lapaset ja päähän heijastavaa tekstiä sisältävä pipo, niin turvallisuus alkaa olla taattu.

Ja lemmikille vielä omat!

Olli-Pekka Jasu

Aiheeseen liittyviä juttuja