Aivovamma ei ole älyvamma

Aivovammaviikko on Aivovammaliitto ry:n järjestämä valtakunnallinen teemaviikko, jota vietetään tänä vuonna 14.–20.11. .Sen tarkoituksena on lisätä tietoutta aivovammoista, tehdä aivovammatyötä näkyväksi sekä kumota väärää tietoa ja hälventää epäluuloja.

Aivovamma ei ole älyvamma | Terveys | Kotiseutulainen

Aivovammaviikolla yhdistysten vapaaehtoiset järjestävät erilaisia tapahtumia ympäri Suomea. Tänä vuonna aivovammaviikolla vietetään Aivovammaliiton 30-vuotisjuhlavuoden pääjuhlaa Helsingissä. Juhlaluennon siellä pitää neurologian erikoislääkäri, professori Olli Tenovuo, joka työskentelee mm. ylilääkärinä Tyksin Neurokeskuksessa sekä Aivovammakeskuksessa. Tilaisuus striimataan suorana lähetyksenä, joten luento on mahdollista kuunnella myös etänä.

Varsinais-Suomessa vireä yhdistys

Varsinais-Suomen aivovammayhdistykseen kuuluu yli 400 jäsentä. Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa, kuten ohjelmallisia jäseniltoja kaksi kertaa kuukaudessa. Tärkeä osa toimintaa ovat vertaisryhmät, joissa samojen aivovammoihin liittyvien asioiden kanssa elävät voivat vaihtaa kuulumisia toistensa kanssa. Oma ryhmänsä on niin naisille, miehille kuin aivovammautuneen läheisille. Yhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Pihlajamaa kertoo vertaisryhmien olevan todella suosittuja. Miesten ”Karjuryhmässä” kokoontuu jopa 15-20 miestä useamman kerran kuussa. Ryhmä sopii jäsentensä kesken esimerkiksi,milloin lounastavat ja tekevät tutustumiskäyntejä eri kohteisiin. 

Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen toiminta on koronan jälkeen ollut vireää, kertoo Pihlajamaa. Syksyyn on hänen mukaansa kuulunut paljon ohjelmaa. Olimme mukana esimerkiksi Järjestöpäivillä yli 200 muun yhdistyksen kanssa, hän kertoo. Aivovammaviikolla ei heillä ole erityistä ohjelmaa, mutta 5.11. yhdistys oli Raision Myllyssä jakamassa tietoa ja esittelemässä toimintaansa kiinnostuneille. Hän iloitsee myös tulevan jouluruokailun suosiota Ravintola Suomalaisessa Pohjassa. Ilmoittautuneita on jo 52 (haastattelu tehty 2.11.).  

Forssa siirtyy Kanta-Hämeen piiriin

Forssa kuuluu vanhaa perua Varsinais-Suomen Aivovammayhdistykseen vielä tämän vuoden loppuun asti. Pihlajamaa kertoo vuoden 2023 alusta lähtien Forssan siirtyvän hyvinvointialueen myötä Kanta-Hämeen yhdistyksen piiriin. Forssan seudulla on oma toimintaryhmä, joka kokoontuu maanantaisin Ystävän kammarilla kerran kuussa. 

Vamma ei vie älyä eikä muuta ihmisen sisintä

Aivovammat syntyvät yleisimmin onnettomuuden, kuten kolarin, tai väkivallan seurauksena. Kyseessä ei useimmiten ole mitenkään älykkyyteen liittyvä vamma, vaan ihminen pysyy samana vammautumisen myötä. Oireet ovat fyysisiä, toiminnalliseen tekemiseen liittyviä, haluaa puheenjohtaja Pihlajamaa valaista asiaa tuntemattomia.Oireisto ylipäätään johtuu täysin siitä mitkä aivojen osat ovat vammautunee. Yleinen oire on päänsärky.Jokaisella aivovamman saaneella on oma tarinansa ja vammautuminen eriasteista ja yksilöllistä. Toiset voivat joutua pyörätuoliin eivätkä pysty puheentuottoon, mutta toiset ovat pirteitä ja iloisia, eikä vamma välttämättä näy ulospäin. Aivovamma ei ole älyvamma, hän kertoo haluten hälventää aivovammoihin liittyvää epätietoutta.

Mikäli asia koskettaa sinua ja olet kiinnostunut toiminnasta, ole yhteydessä suoraan alueesi yhdistykseen. Varsinais-Suomen Aivovammayhdistys ry. löytyy myös facebookista.

Aiheeseen liittyviä juttuja