Nyt pelataan! – Louna-kirjastoilla on pelejä kaikille

Peliviikko on pelikasvatuksen ja pelikulttuurin teemaviikko, jota on vietetty vuodesta 2011 lähtien. Se on osa kansainvälistä Pelien kuukautta. Peliviikkoa vietetään 7.-13.11.2022 ja Louna-kirjastoissa peliviikolla torstaina 10.11.2022 Humppilan kirjastossa on klo 14.00 Bingo ja klo 17.00-19.00 Peli-ilta pienellä tarjoilulla. Peli-illassa on musavisa, Alias-turnaus, bingo ja Blooket-kisa. Lauantaina 12.11.2022 vietetään Forssan kirjastolla Pelipäivää klo 10.00-14.00 paikallisten alan toimijoiden kanssa.

Nyt pelataan! - Louna-kirjastoilla on pelejä kaikille | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Pelaaminen on osa nykyajan lasten ja nuorten sekä aikuisten mediakulttuuria. Peliviikon tarkoitus on kannustaa pelaamaan yhdessä, mutta myös tukea perheitä luomaan säännöt pelaamiselle ja tukea kasvattajia peliin liittyvissä kasvatuskysymyksissä. Peliviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja tapahtumat ovat maksuttomia. 

Forssan kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen muistelee:

 – Pelipäivää on vietetty kirjastossa jo vuosia. Aluksi pelipäivänä pelattiin pääasiassa lautapelejä, mutta osaksi pelipäivää ovat tulleet konsolipelit kirjaston työntekijöiden vaikutuksesta.

Peliviikolla toimintaa on kaikissa Louna-kirjastoissa ja kirjastot järjestävät yhteistyössä pelihahmon suunnittelukilpailun. Kilpailussa osallistujien kesken arvotaan palkinnoksi pelejä ja kirjoja.

Pelataan yhdessä

Peliviikon lauantaina Forssan kirjastolle on kutsuttu paikallisia toimijoita pelaamaan kaikkien kirjaston kävijöiden kanssa. Paikalla on Forssa Lan, Farm Escape Forssa ja Shakkikerho. 

Forssa Lanin järjestäjät osallistavat nuoria ja aikuisia virtuaali- ja konsolipelaamiseen. Farm Escape Forssalla on pakopelitehtäviä koko perheen mietittäväksi ja paikalla kirjastossa on myös pakopelin peliystäviä. Farm Escape tarkoittaa pakopeliä eläinten muun muassa kanojen ja pupujen kanssa. 

Shakkikerho neuvoo shakin pelaamisessa ja jos innostuu pelin säännöllisestä pelaamisesta, shakkikerho kokoontuu Yhteisötalolla Forssassa maanantaisin klo 17.00-20.00.

Perheitä Forssan kirjastolla on peluuttamassa Forssan ammatti-instituutin lähihoitaja opiskelijat. Lisäksi jos sinulla on vanhoja pelejä kotona Humppilan ja Forssan pelien vaihtopisteessä voit vaihtaa vanhan pelisi toiseen.

Ole mukana lasten ja nuorten arjessa

Ohjenuorana pelaamisesta vanhemmille on, osallistu, opi ja kuuntele, miksi pelaaminen on tärkeää lapselle tai nuorelle. On tärkeää sopia pelaamiselle säännöt eli mitä saa pelata, milloin saa pelata ja miten kauan saa pelata. Tärkeää on käydä läpi säännöt ja selittää syyt sääntöjen taustalla.

Mitä saa pelata? Ikärajan mukaisia pelejä. Digitaaliset pelit merkitään ikärajalla ja sisältösymbolilla. Ikäraja tarkoittaa, pelin haitallisuutta lapselle. Esimerkiksi kirjastot eivät luovuta pelejä lainattavaksi alaikäisille.

Milloin saa pelata? On suositeltavaa rauhoittaa yöt nukkumiselle ja antaa aikaa muille harrastuksille ja ihmissuhteille.

Miten kauan saa pelata? Median käyttö on yksilöllistä ja siihen tulee puuttua, etenkin jos se vie aikaa nukkumiselta, koululta ja kasvokkaisilta kohtaamisilta.

Aiheeseen liittyviä juttuja