Kun Loimaa näyttää parhaat puolensa…

Olen niin kiitollinen, että elämä toi minut aloittamaan työurani kotipaikkakunnalleni, kertoo Merikerttu Mutala-Akparibo.

Kun Loimaa näyttää parhaat puolensa… | Uutiset | Kotiseutulainen

Nimi: Merikerttu Mutala-Akparibo, taiteilijanimi Mekku Mutala

Ikä: 33 vuotta

Kotipaikka: Loimaa

Koulutus: FM, pääaine teatteritiede; BA Hons Musiikkiteatteri

Perhe: Kaksi lasta, 3v ja 10kk, ja aviomies

Ammatti: Olen musiikkiteatterin ammattilainen, laulaja-lauluntekijä ja kouluttaja. 

Sinulla on oma yritys, mitä se tarjoaa asiakkaille ja mitä kaikkea kuuluu työhösi?

− Mutala Voice and Music Theatre tarjoaa äänenkäytön, laulun, esiintymisen ja jokapäiväisten kommunikaatiotaitojen koulutusta niin yksityis-, pari- kuin ryhmätunneilla. Sekä taiteellista ryhmien ja produktioiden ohjaamista musiikkiteatterin, teatterin ja lauluryhmien parissa, kuten myös Mekun omia taiteellisia tuotantoja ja projekteja

−Työhöni kuuluu näin ollen opettamista, taiteellista työtä, esiintymistä, suunnittelua, hallintoa, toimistotyötä, monien yhteistyötahojen kanssa toimimista ja omien ammattitaitojen ylläpitämistä sekä kehittämistä.

Miten yrityksesi sai alkunsa ja miksi yrittäjäksi? 

− Mutala Voice aloitti toimintansa 2018-2019 vaihteilla, omat toimitilat Loimaan keskustasta hommattiin vuoden 2020 alusta. Vanhemmiltani perin y-tunnuksen ja firman pyörittämisen, koska edellinen liiketoiminta myytiin ja pystyin sitten vaihtamaan toimialan itselleni sopivaksi. Firman perustamista ei siis tarvinnut käydä läpi. Toimiston ja johtoportaan työt sekä itse yrittäminen ovat olleet aina läsnä perheemme arjessa. Olen oppinut paljon seuraamalla ja tein hallinnon töitäkin vanhempieni firmalle muutaman vuoden. Laskeutuminen yrittäjäksi tehtiin suht pehmeäksi.

− Yrittäjän työ on tuntunut aina siltä, että siihen kuitenkin päädyn, joten kun tilaisuus tuli 2018/2019 tienoilla, lähdin kokeilemaan pienimuotoisesti mitä voisin tehdä ja laskuttaa. Siitä se sitten lähti.Olen toki ollut tyytyväisenä palkkatöissäkin, mutta omatoiminen itsensä organisointi ja aikaansaaminen on aina ollut luontevaa. Ajatus omasta päätäntävallasta ja toiminnan omaehtoisesta suunnittelusta on aina kiehtonut, vaikka yrittämisen vastuu ja taloudellinen paine toki mietityttävät ja murehduttavat aika ajoin. Uskon, että olen tehnyt kuitenkin hyviä ratkaisuja – pääsen ilmaisemaan ja toteuttamaan itseäni vapaammin, ja se on minulle tärkeää.

− Juuri tänä vuonna koen toimintani vasta kunnolla alkavan koronavuosien takia, ne laittoivat jäähyä toiminnalleni aika paljonkin. Elämänvaihe on  nyt hyvä ja henkinen valmius on paljon otollisempi kuin pari kolme vuotta sitten lähteä oikeasti luotsaamaan omaa nimeä ja osaamista ulospäin kentälle ja asiakkaille. Olen kypsynyt parikymppisestä, treenannut, työskennellyt ja opiskellut paljon tieto-taitoni eteen, murehtinut nuorempana hyvinkin paljon tulevaa ja samalla haaveillut suurista unelmista. Nyt en jaksa enää murehtia yhtä paljon ja tajuan, että juuri oma arkuus on ollut suurin esteeni. On vaatinut paljon työtä kääntää oma ajatusmalli siihen, että aidosti uskon itseeni ja siihen, että kyllä kaikki menee vielä ihan hyvin ja niin kuin pitää. Olen tässä mielestäni aika hyvin onnistunut, ja siihen suuntaan luotsaan mielentilaani joka päivä. Lähden nykyään tulevaan hymyilevin ja luottavaisin mielin.

Minkälaisia asiakkaita Sinulla on?

− Minulla on yksityistunneilla hyvin eri-ikäisiä asiakkaita, miehiä ja naisia erilaisilla taitojen taustoilla – lapsia, nuoria, nuoria aikuisia ja aikuisia. Yksityistunneille tullaan eniten laulutaitojen vahvistamisen takia, mutta teemoja ovat myös esim. terve äänenkäyttö, arjen esiintymistaidot sekä jännityksen hallitseminen ryhmä- ja esiintymistilanteissa. Vahvistusta haetaan joko omaksi iloksi tai ihan töiden tai muiden toimien tueksi.

Ryhmäkoulutuksissakin asiakaskunta vaihtelee paljon, sillä vedän koulutuksia niin työpaikoille kuin yhdistyksille tai yksityisryhmillekin. Aion tarjota firman puitteissa tulevaisuudessa enemmän myös kursseja, joihin on vapaa ilmoittautuminen itse järjestämässäni paikassa.

Kenelle suosittelet esiintymiskoulutusta?

− Suosittelen sitä erityisesti ihmisille, jotka haluaisivat esiintyä rennommin ja paremmalla mielellä, mutta jokin estää esiintymisestä nauttimisen tai estää menemästä esiintymään. Motivaatio asian parantamiseen tai esiintymiseen on paras lähtökohta. Monissa töissä nykyään hyvät kommunikointi- ja neuvottelutaidotkin hyötyvät huomattavasti rennon esiintymisen perusteiden ymmärtämisestä. Toki esiintymistaitojen perusteiden läpikäynti on hyvä kenelle tahansa, tai ketkä harrastuksissaan esiintyvät ja haluavat jalostaa taitojaan pidemmälle. 

Mitä proggiksia ollut, on ja tulee olemaan?

– Minulla on nyt juuri päällä ohjaustyö musiikkinäytelmään Puutarhurin valssi Haaran kyläteatteriin Loimaalle. Olen aiemmin enimmäkseen ohjannut teatteria ja/tai musiikkia lasten ja nuorten produktioihin Loimaan teatterille, ja Puutarhurin valssi on toinen ns. aikuisten kanssa tekemäni musiikkiteatterin ohjausproduktio.

– Toivon tulevaisuudessa musiikkiteatterin ohjaus- tai opetustöitä säännöllisesti, sillä musiikin ja teatterin yhdistäminen on ydinosaamistani. Olen parhaimmillani musiikkiteatterin uusien muotojen etsimisessä ja kun kirjoitan esityksiä itse työryhmän kanssa, mutta perinteisetkin teokset voi aina tulkita omalla tavallaan ja se on taas oma kiinnostava lähtökohtansa.

Minkälainen oma yhtyeesi on?

– Lehmus-yhtye on todella tärkeä ja rakas projekti, jonka myötä olen päässyt tekemään ja julkaisemaan Lehmus-parini Sanna Lehden kanssa omaa musiikkia. Lehmus on perustettu 2020, ja nuoreen ikäänsä nähden olemme päässeet hienosti alkuun. Lehmus antaa upean tilaisuuden päästä kehittymään laulajana ja esiintyjänä, sekä omatoimikustantajana. Haaveet ja tavoitteet ovat meillä tämän projektin kanssa korkealla, ja se on inspiroivaa. Lehmus pitää oman laulaja-lauluntekijyyden sekä esiintymisen aktiivisena.

Kansainvälisyys on ollut läsnä elämässäsi, miten?

− Kansainvälinen aspekti on ollut olennainen osa minua aina. Olin Loimaalle palatessani 2016 ollut jo mukana Loimaan teatterin Erasmus+ -nuorisohankkeissa, ja tämä aikakausi jatkui muutaman vuoden. Pääsin Erasmus+ -koulutuksiinkin Loimaan teatterin kautta Eurooppaan useasti. Olen vetänyt ja ollut mukana projekteissa ja hankkeissa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kanssa vuodesta 2013 lähtien. Koulutukseni on puoliksi Iso-Britanniassa ja perheeni on monikulttuurinen. 

Mikä on tehtäväsi Loimaan teatterilla?

− Loimaan teatterilla ohjaan lapsia ja nuoria teatteritaiteen perusopetuksen parissa, ja olen silloin työväenopiston opettajana paikalla. LT on antanut minulle paljon muitakin töitä mm. näyttämömusiikin, laulun ohjauksen ja hankkeiden parissa. 

Mitä sitten teet omalla vapaa-ajallasi?

− Pienten lasten äitinä ja vaihtelevilla työajoilla ei juuri ehdi harrastaa, mutta koitan pitää huolta liikkumisesta ja henkisestä hyvinvoinnista vapaa-ajalla. Pyrin nukkumaan niin paljon ja laadukkaasti, kuin mahdollista. Ystävien näkeminen on tärkeää, samoin hiljaisuudessa oleminen. Perheen kanssa puuhailu on tärkeää vapaa-ajan viettoa. Tykkään kokata ja toivon, että siihen on enemmän mielentilaa tulevaisuudessa. Aina voi löytyä myös ihan uusi harrastus, ja se olisikin ihan kivaa ravistelua jossain kohtaa!

Miksi Loimaa?

− Niin, miksi Loimaa? Moni loimaalainen on ollut yllättynyt vielä edelleenkin kuullessaan, että ihan asun täällä. Yksinkertaisesti valmistuttuani teatteritieteestä 2016 tuntui siltä, että Helsinki oli nyt tässä, ainakin joksikin aikaa. Se tunne oli todella vahva ja selkeä. Loimaalla oli jo osa-aikatyö vanhempien firmassa ja tarjotut oman alan työt tuntuivat orastavasti kasvavan täällä koko ajan, joten tein vastoin kaikkien odotuksia (myös omiani) ja muutin kotipaikkakunnalleni. Vanhempieni läsnäolo, edullisempi arki ja asuminen, lyhyet työmatkat, luonto ympärillä, rauhallisempi asuinympäristö, hiljaisuuskin. Olin matkustanut 10v koko ajan jonnekin, kaipasin rauhaa ja paikallaan oloa. Lasten kanssa Loimaa on näyttänyt parhaat puolensa, mutta kyllä lapsiperhe kaupungissa elää toki yhtä hyvin. Miinuspuolina voisi sanoa verkostoitumisen hankaluuden maaseudulta käsin kaupunkilaisiin yhteisöihin työn puitteissa, mutta sekin ennakkoluulo on osoittautunut jokseenkin harhaan johtavaksi. Jos on valmis itse liikkumaan ja asennoitumaan, voi hyvin käydä täältäkin muualla töissä. Sijainti on erinomainen kolmeen isoon kaupunkiin nähden. Toistaiseksi uusia töitä on täällä Loimaalla kuitenkin aina ilmaantunut.

Mitä ajattelet tulevaisuudesta?

Ilmastonmuutos ja hintojen kallistuminen toki mietityttävät, kuinka paljon haluan esim. ajaa autoa. Tai laittaa energiaani matkustamiseen, johon aikanaan väsyin. Toivon toki mahdollisimman antoisaa ja monipuolista uraa valitsemallani alalla, ja ymmärrän työni irrallisuuden luonteen. Luotan kuitenkin, että nämä asiat kyllä järjestyvät kuten pitää. Kaupunki on aivan yhtä todennäköinen vaihtoehto kuin Loimaakin, oman urakehityksen kannalta tietysti tärkeä ja luontevakin askel. Olen kuitenkin niin kiitollinen, että elämä toi minut aloittamaan työurani kotipaikkakunnalleni. Olen käynyt läpi paljon asioita, mitkä jäivät kesken, kun 16-vuotiaana muutin Helsinkiin lukioon. Vahva side Loimaaseen pysyy aina, ja tulen varmasti käymään ja viettämään aikaa ja tekemään töitä täällä, vaikka itse tukikohta olisi missä. Niin tärkeitä tämä seutu, sen ihmiset ja sanomaton kuuluvuuden tunne ovat. Juuret ovat tärkeitä.

Aiheeseen liittyviä juttuja