Edessä on vuoden pimein aika  

Aamulla, kun herää uuteen päivään ja lähtee töihin, on pimeää. Illalla, kun palaa töistä, on pimeää. Tuntee itsensä työn sankariksi, jos ilmaiseen, että lähtee töihin ennen auringonnousua ja palaa töistä auringonlaskun jälkeen.

Edessä on vuoden pimein aika   | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Pimeiden aamujen ja iltojen välissä on lyhyt ja usein hämärän hyssyinen päivä.Olisi luonnollista, että pimeään vuodenaikaan tahtia vähän himmattaisiin. Levättäisiin enemmän, nukuttaisiinkin enemmän.

Mutta mehän teemme päinvastoin. Syksyllä käynnistyvät harrastukset ja painamme menemään aamusta iltaan – korkeintaan viikonvaihteessa saatetaan hiukka pysähtyä huolaamaan.  Sitten kesällä, kun valoa on niin, että makuuhuone pitää verholla pimentää, pidämme lomaa ja lököilemme.

Ihminen on aika hassu olio, kun tekee systeemin, josta on haittaa vain hänelle itselleen.  Pohjoisessa ihmiset osaavat elää enemmän valon mukaan ja antavat talven kaamoksessa itselleen ja toisilleen ainakin luvan olla väsyneitä ja enemmän sisäänpäin kääntyneitä. Ja auringon jälleen noustua ja kieltäydyttyä vallan laskeutumasta, eletään ihan toisella tahdilla, kun ei nukuta!

Ehkä meitäkin, etelän ihmisiä, auttaisi luvan antaminen itselle. Pimeiään vuodenaikaan saa käpristellä kotona olematta hirmuisen aktiivinen missään toimissaan. Ollaan siis armollisia itsellemme ja toisillemme pimeyden laskeuduttua.

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja