Uutta etsimässä

Uuden vuoden alku on kohta, jossa luonnostaan ihminen ajattelee muutosta. Uutta alkua, mahdollisuuksia.

Uutta etsimässä | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Uusi vuosi aiheuttaa monelle ihmiselle tarpeen muuttaa asioita. Aloitetaan liikkuminen, hankitaan harrastus – päätetään korjata pikkasen repsahtaneet elämäntavat kerralla kuntoon. Eikä siinä mitään pahaa – jonain vuonna ne voivat vielä olla tottakin, ne muutokset.

Moni joulun pois siivottuaan tuntee myös tarvetta kotona vähän raivata, vaihdella järjestystä, tehdä tilaa. Vanha tavara löytää ehkä uuden kodin tai pakataan odottamaan parempia aikoja kellariin. Muutosta asioiden sujumiseen siellä kotonakin etsitään ja järjestellään.

Sellaisia me olemme. Haemme muutosta elämään ja tapoihimme ulkoisesta helpommin kuin sieltä, mikä lopulta vaikuttaa kaikkeen: sisältä eli asenteistamme. Asenne on se, joka määrittelee niin paljon. Itseämme, muita, ympäristöämme – asenne ratkaisee mihin kohtaa mitäkin janaa me sijoitamme itsemme. Olemmeko tyytyväisiä vai emme.

Suurin ja vaikuttavin muutos olisi pureutua asenteeseen, tarkastella miten suhtaudumme asioihin. Voisimme esimerkiksi keksiä, että muuttamalla asennetta itseemme, voisimme olla tyytyväisempiä. Jopa kiitollisia joistain asioista. Ja jos asenne muita kohtaan muuttuisi – no, se voisi olla jo rakenteita ravistelevaa, jos lakkaisimme yhtäkkiä arvostelemasta ja sen sijaan antaisimme arvon toisillekin.

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja