Tässä ajassa

Meillä kenelläkään ei ole sitä kuuluisaa viisasten kiveä, joka kertoisi miten tästä ajasta selviäisimme, Ei ole siis kiveä annattavaksi eikä heitettäväksi.

Tässä ajassa | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

On kuitenkin selvää, että yksin emme selviä. Tarvitsemme toisiamme ja nyt jos koska on tärkeää muistaa heitä, jotka ovat yksin tämän kaiken keskellä. On monia keinoja pitää yhteyttä, vaikka emme voi tavata. Monien ahdistus on kasvanut täyttämään mielen ja kodin – eivät he kaipaa neuvoja tai ohjeita. Tärkeintä on kuunteleminen. Vähättely sattuu eniten – emme voi tietää toisen ihmisen mielen liikkeistä eikä todellakaan auta, jos sanoo, ettei nyt kannata ahdistua.  Ei kait kukaan ahdistuisi, jos sen voisi noin vain valita.

Moni taistelee tällä hetkellä toimeentulosta ja tulevaisuus pelottaa. Voimme jokainen tehdä osamme – käytetään paikallisten yritysten palveluja, koska he työllistävät ihmisiä. Voimme tilata noutoruokaa paikallisista ravintoloista, jotta nämä paikat olisivat käytössämme vielä sulkujen jälkeenkin. Voimme käyttää paikallisten yritysten verkkokauppoja, jos emme voi mennä paikanpäälle. Jos ei verkkokauppaa ole, voi aina kilauttaa kauppiaalle ja kysyä onko vaihtoehtoja. Moni yrittäjä on valmis toimittamaan tavaraa postin kautta tai vaikka tuomalla oven taakse – aina kannattaa kysyä!

Tämä aika on asiantuntijoiden aikaa. Mutta jokainen ihminen on oman elämänsä asiantuntija. Se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, mutta selviytymisen ja jaksamisen ideat ja vinkit voi silti jakaa. Hyvässä hengessä, silloin niitä on helpompi kuunnella. Ei se auta, jos kerron, että ei tunnu missään, se on tarpeetonta. Ja tuskin edes totta.

Arvostelu ei auta tässä tilanteessa ketään. Ei naapurin, joka menee kauppaan joka päivä sen enempää kuin hallituksen, jolla on kädessään vain huonoja vaihtoehtoja, joista valita. Eikä auta väärän tiedon levitys – se on jopa vaarallista.  

Minä uskon, että me selviämme, jos välitämme. Ja me uuvumme, jos vain valitamme. 

Toivon jakaminen ei paljoa maksa ja sitä me voimme tehdä jokainen.

Maire Soiluva
Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja